26. helmikuuta 2015

Puolen vuoden puhelinkuvat

Jaa tähän on tultu, valokuvausblogissa puhelinkuvia... No mutta hei, kuvia ne on nekin! Lisäksi siitä on melkein tasan puoli vuotta, kun sain tämän puhelimen käyttööni, nyt ajattelin tyhjentää sisältöa koneelle, joten pitäähän niitä tännekin saada! Okei, älkää säikähtäkö, ei tässä nyt kaikkia puolen vuoden puhelinkuvia ole, muutama parhaiten onnistunut vain. Silläkin saattaa olla osuutensa asiaan, että olen ollut kipeänä tässä hiihtolomalla. Torstaista maanantaihin makasin sängyn pohjalla - hauskaa lomaa hei! Ja sitten vaan olen laiskotellut...

(Ärsyttää muuten, kun en Blogger ei anna tasata tätä tekstiä!)

Tähän mun kai vielä pitäisi sanoa, että nää kaikki kuvat tietenkin löytyy mun instagramista (@leabjornn), mutta eipä sieltä oikeasti löydy kuin pari puhelinkuvaa. Muutenkin olen ehkä vähän laiska kuvaamaan kännykällä, mutta tässä esittelyn arvoiset:

Jotain ensimmäisiä puhelimen kameran testailuja ja synttärikakku.

Ilmaista ruokaa // Ilmaista ruokaa // Lisää ilmaista (ravintola!)ruokaa // Ilmainen suklaapatukka. Okei, nää nyt tavallaan ihan ilmaisia ollut, vaan mun ruokapalkka TET:issä - mutta ei sitä kovin moni saa ruokailua TET:issä! Oli muutenkin tosi kivat kaksi viikkoa Kärkkäisen hyllyjä täyttämässä, harmi ettei sinne taida alaikäiset päästä kesätöihin... :(

Ahkera tettiläinen // Selfie // Selfie // Selfie

Pakollinen kuva leffalipuista // Selfie // Selfie // Syksyllä oli tosi paljon upean sumuisia aamuja! Kerran heräsin vahingossa aikaisemmin ja olihan sitä pakko lähteä kuvaamaan! Pitäisi ensi vuonna ihan oikeasti jaksaa herätä aikaisin ihan vaan kuvaamaan auringonnousua tuon sumun peitossa.

Joskus sitä koittaa lähteä vaan kävelemään ilman kameraa, mutta eihän siitä auringonlaskun aikaan mitään tule...

Monet kuvat valokuvausvinkkeihin tulee kuvattua puhelimella // Enkös osaakin ottaa hienoja kuvia, vaikken edes näe, mitä kuvaan? ;) // On se kiva kun hoitokoiran kuono on koko ajan niskassa kiinni... :D // Mietin hetken, miksi mun puhelimessa oli paljon tällaisia, mutta syy olikin tietysti nämä kuvat!

Opiskeluvinkki: Otan aina sanakokeita varten puhelimeen kuvan sanalistasta. Ei sillä että mulla olisi niin kiire etten kirjaa ehdi avata, laiskana se kuva puhelimesta vaan on paljon helpompi avata kuin kirja! // Tykkään niin tästä huppu päähän -hiustyylistä, aina ne menee noin hiusten ollessa ponnarilla! (Nenä ei päässyt kuvaan, koska se oli niin punainen) :D // En suosittele laittamaan sitä lämpimintä karvaneuletta shoppailureissulle... // Ensimmäisenä mainittu vinkki pätee myös muistiinpanoihin!

Toi mäntykuja on niin siistin näköinen, en vaan osannut ikuistaa sitä tähän! Ja muutenkin oli hienon näköistä kun tuolla soramontulla ei nähnyt toiselle puolelle mitään.

Ängetään loput tähän!

Pisarat auton ikkunassa vaan on niin siistin näköisiä! // Hyi tutkielma yök! Onneksi se on nyt ohi, enää diaesitys siitä... // Hiihtäminen on kivaa! // Mitä mä sanoin siitä kamerattomasta lenkistä...?

Miksi kukaan ei kertonut, että tuota lunta oli yli polvien?!?! // Jee kävin Burger Kingissä, ei se nyt kummonen ollu // Nää kuvailut // Ihana auringonlasku. Kamerakin oli mukana, ehkä te näette niitä vielä joskus...

Tätähän olikin ihan mukava tehdä, pitäisikö joskus uudestaankin?

19. helmikuuta 2015

Päiväni kuvina

Tammikuun puolella blogini 50 ensimmäistä lukijaa tuli täyteen. Sen kunniaksi halusin tehdä jonkinlaisen erikoispostauksen. Nämä My day -postaukset ovat varmasti monelle teistä tuttuja lifestyle-blogien puolelta, mutta näin pelkillä kuvilla toteutettuna tämä sopii mielestäni vallan mainiosti myös valokuvausblogiin. Yritin valikoida jonkun tavallista mielenkiintoisemman päivän, mutta koska mulla ei mitään kovin erikoista päivää varmaan ole ihan lähiaikoina tulossa, valikoitui päiväksi lopulta tiistai, seuraavista syistä:

1) Kympin aamu, jaksoin herätä pari minuuttia aikaisemmin, jotta ehdin kuvailemaan aamullakin.
2) Koulussa oli talviliikuntapäivä, joten sain huijattua päiviini kuuluvan myös liikuntaa.
3) Pääsin koulusta jo yhdeltä.
4) Päätin leipoa muffinsseja

Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Jos nyt kuitenkin jättäisin höpöttelyt sikseen, aloitetaan...
Mitä piditte tällaisesta postauksesta? Oletteko te toteuttaneet saman tyylisiä postauksia?

16. helmikuuta 2015

Seuraa nyt myös Facebookissa!


Kuinka moni teistä tykkää seurata blogeja Facebookin kautta? Tiedän, että aika moni. Siksi halusinkin tehdä blogini seuraamisen mahdolliseksi myös siellä! Blogin Facebook -sivusta tykkämällä saat linkin uusimpaan postaukseen suoraan etusivullesi.

Voin kuitenkin paljastaa, että mitään sellaista materiaalia, joka ei tule blogiin, sivulla tuskin tulee olemaan. Tarkoituksenani on vain luoda uusi seuraamiskanava heille, jotka eivät aktiivisesti käytä Bloggeria, Bloglovinia tai Blogilistaa.

Sivusta pääset tykkäämään painamalla tästä!
(Tai linkki löytyy myös tuolta bannerin alapuolelta)

11. helmikuuta 2015

Canon EF 50mm f/1.4 USM arvostelu



Vihdoin sain aikaiseksi tehdä tämän postauksen. Nimittäin kotiutin joulun jälkeen ihanan uuden objektiivin, Canonin 50mm f/1.4 USM:n. Tätä ennenhän mulla on ollut vain kaksi muuta objektiivia (kitti ja 70-300mm f/4-5.6 IS USM), joten kovin paljon vertailun kohteita tähän arvosteluun mulla ei sinänsä ole. Nyt vähän päälle kuukauden yhteiselon jälkeen ajattelin kuitenkin tulla ostoksestani teillekin informoimaan ja kertomaan että todellakin suosittelen tätä kaikille! (Saiko tuota kertoa vielä tässä vaiheessa?)

Tämän arvostelun sanastoa ymmärtääksesi sinun muuten kannattaa ymmärtää mikä on aukko, jotain objektiivien ominaisuuksista ja vähän myös tarkentamisesta sekä syväterävyydestä.

Kaikki tämän postauksen kuvat, lukuunottamatta tietenkin itse objektiivista otettuja kuvia, on otettu kyseisellä linssillä. Tällä kertaa laitoin mukaan myös kuvissa käyttämäni asetukset, sitä kun on jonkin verran pyydettu ja tässä postauksessa ne voivat olla ihan hyödyllisiä ilmaisemaan objektiivin valovoimaisuutta. Olen kuitenkin kuvaillut tällä paljon enemmänkin, ja esimerkiksi kaikki tämäntämäntämän ja tämän postauksen kaikki kuvat on otettu tällä, en kuitenkaan halunnut laittaa tähän postaukseen samoja kuvia uudestaan.

1/100s, f/1.8, ISO-1600

Halusin valovoimaisen objektiivin, joka polttovälinsä puolesta sopisi vähän kaikenlaiseen kuvaukseen, mikäpä siihen oikeastaan olisi parempi kuin 50 millinen. Ensin epäröin paljon sitä, että tykkäänkö yhtään tuollaisesta kiinteäpolttovälisestä objektiivista, jolla ei siis pysty zoomailemaan. Valovoimaiset zoomit tosin maksavat sitten maltaita, joten polttovälin oli pakko olla kiinteä. Tuo 50mm onkin varmasti hyvä ensimmäiseksi kiinteäpolttoväliseksi, se on kuitenkin niin helppo ja monikäyttöinen.

1/80s, f/1.6, ISO-800

Moni varmasti ihmettelee, miksen ostanut lähes 300 euroa halvempaa Canonin 50mm f/1.8:a. Se varmasti olisikin minulle täysin riittävä noin ominaisuuksiensa puolesta. Valovoimassa nyt on ihan pieni ero, sillä 0.4 aukkoa paremmalla valovoimalla ei oikeastaan ollut vaikutusta. Suurin syy oli kaikki tarkennukseen liittyvät jutut; olin lukenut jonkin verran 1.8:n tarkennuksen hitaudesta, ajoittaisesta toimimattomuudesta ja kamalasta äänestä. Ja minähän arvostan hyvin toimivaa tarkennusta, muuten menee hermot! Onhan tässä plussana pari muutakin pientä juttua vähän paremmin kuin halvemmassa mallissa. Odotan omani olevan myös sitten pitkäikäisempi, Kärkkäiseltä luvattiin kolmen vuoden takuu, mutta uskon tuon kyllä kestävän hyvänä pidempäänkin! Toki Sigmaltakin löytyy vastaavanlainen objektiivi, jota myös mietin, mutta päädyin kuitenkin tähän. Noniin, ennustukset loppui tähän, voisin aloittaa sen varsinaisen arvostelun.

1/80s, f/1.8, ISO-1600
Objektiivi tarvitsee muutaman lisävarusteen. :D
Valovoimahan on oikein ihana. Silmäni muuttuivat sydämiksi, kun pystyin käsivaralta kuvaamaan sisällä hämärässä käyttäen ISO-arvoa 400! Suuri valovoima siis auttaa saamaan parempia kuvia vähän hämärämmissäkin olosuhteissa. Vaikka mikään objektiivi ei varmasti ole ihan tarkimmillaan sillä suurimmalla aukolla, niin ainakin minusta kuvat ovat sillä 1.4:lläkin todella hyviä.

Kun taas kuvataan suurella aukolla, tulee kuvaan tietenkin paljon tuota epäterävyyttä, "sumennusta", jota kutsutaan bokehiksi. Objektiivi tekeekin erittäin nättiä jälkeä tuon pehmennyksen kanssa. Tykkään! <3

1/80s, f/1.8, ISO-1600

En aluksi uskonut, että objektiivilla voisi olla kovin suurta merkitystä lopullisen kuvan väreihin. Kyllä se vain näyttää olevan mahdollista! Huomasin nimittäin heti tällä linssillä otettuissa kuvissa olevan enemmän kontrastia ja vahvemmat värit. Toki tähän varmasti vaikuttaa myös se, että kun tuolla objektiivilla pystyy käyttämään suurempaa aukkoa, eli sen takia myös pienempää ISO-arvoa, joka taas parantaa kuvan värejä.

1/100s, f/1.8, ISO-800
1/100s, f/1.8, ISO-800

Edes sen kiinteän polttovälin kanssa minulla ei ole ollut ongelmia. Tähän väliin voisin tietenkin mainita kamerani olevan kroppikennoinen, joka siis vaikuttaa polttoväliin. Kuten arvelinkin, niin tuo 50 millinen on vähän sellainen kaikkeen sopiva polttoväli. Ihmiset, ruoka, luonto, jopa jonkinlaiset maisemat sekä esineistä otetut kuvat onnistuu. Ehkä erityisesti jälkimmäisenä mainitun johdosta olen huomannut kyseisen linssin olevan varsin suosittu bloggaajien keskuudessa.

Selfiekin onnistuu vielä! ;)
1/100s, f/1.8, ISO-100

Ainoastaan mitään makroilua tällä ei pysty tekemään. Minulle objektiivin suurin miinus onkin melko pitkä lyhin tarkennusetäisyys, 45 senttiä. Joo joo, makrot ja kaikenmaailman lisäkkeet on olemassa erikseen, mutta haluan silti lähemmiksi! Vertailun vuoksi sanottakoon kittini lyhimmän tarkennusetäisyyden olevan 25 senttiä. Jos siis jotain saisin muuttaa ominaisuuksista, niin pienentäisin lyhintä tarkennusetäisyyttä. Havainnolistaakseni asiaa voisin sanoa, että tällä kroppikennoisella kameralla kuvaan saa pienimmillään mahtumaan 15 senttimetrin alueen. Tarkoitan siis näin:

Voisin myös kertoa hieman objektiivin fyysisestä laadusta. Siis siitä, miltä se tuntuu, näyttää ja vaikuttaa. Linssi on todella pienikokoinen, pienin omistamani, eli pitäisi mahtua hyvin mukaan. Painoakaan sillä ei ole yhtään liikaa, 290 grammaa, juuri sopivasti, ettei se tunnu hajoavalta muovirinkulalta, haha. Tarkennusrenkaan tuntuma on ihan hyvä, vaikka saisihan se hieman jämäkämpi olla. Objektiivin takana oleva liitäntä, eli bajonetti, on metallinen (eikä muovinen) ja tuntuu siltäkin osin todella luotettavalta ja laadukkaalta. Vaikka ensivaikutelma oli eri, liitäntä tuntui niin jäykältä, että hetken jo pelkäsin rikkovani kameran kokeillessani ensimmäistä kertaa pyöräyttää objektiivin kiinni. Tämä kamala jäykkyys kuitenkin katosi heti parin kokeilun jälkeen ja on nyt täydellinen.


Entäs se tarkennus? Toimii hyvin! USM -tarkennusmoottorin ansiosta tarkennus on erittäin hiljainen, eikä pidä ollenkaan mitään vikinää. Tarkennus toimii myös nopeasti ja luotettavasti. Tietenkin tarkennus vähän hakee paikkaansa hämärässä, mutta haluaisinpa nähdä objektiivin jolla tätä ei tapahdu (ja vielä alle 500€:n hinnalla).

Kokonaisuudessaan siis erittäin laadukas ja monikäyttöinen objektiivi, jota voin kyllä suositella kaikille suurta valovoimaa kaipaaville. Minulla tulee ainakin olemaan kovassa käytössä!

1/100s, f/1.6, ISO-1600

Omistaako kukaan teistä kyseistä objektiivia? Vai saiko arvosteluni mahdollisesti haaveilemaan tästä?

5. helmikuuta 2015

Märät hiukset

Huh, siinä olisi viikonlopun kuvasaldoa. Toivottavasti kuvia ei ole ihan järkyttävän paljon liikaa, mutta mä en vaan osannut karsia enempää! Alunperinhän kuvia oli yli tuhat...

Vietettiin tosiaan sunnuntaina Ainon kanssa nelisen tuntia kuvaillen ja kävellen ympäriinsä. Aamulla oli ihanaa huomata puissa olevan lunta, niin älyttömän upean näköistä! Huono puoli siinä vaan oli se, että tuota märkää lunta satoi edelleen. Puolen tunnin kuvauspaikalle kävelyn jälkeen hiukset (ja kaikki muukin) oli ihan litimärät! :(  Oli kuitenkin hauskaa päästä pitkästä aikaa Ainon kanssa kunnolla kuvailemaan. Ensimmäistä kertaa kokeilin kuvata ihmistä tuolla uudella 50 millisellä, josta muuten ajattelin kertoa teille lisää ihan piakkoin!

Minusta tämä erittäin vakava (ööh?) postaus vaatii jonkinlaista loppukevennystä. Kai te tiedätte nämä kuvausreissujen "onnistuneimmat" otokset...
En tiedä missä välissä ja miksi tuo meni noin rakeiseksi. Toisaalta se saattaa olla ihan hyvä... :D
Siish kertokaas nyt kaikki mulle, minkä noist kuvist laitan facee proffakuvaks???!!?1!?:)))
No ei nyt oikeasti, mutta kertokaahan toki mielipiteenne ihan noin muuten?