28. huhtikuuta 2016

Ostoslistallani

IMG_3700_edited

Nyt ei arvatenkaan puhuta viikon ruokaostoksista tai tulevan kesän muotivaatteista, vaan kuten silloin Historiani valokuvaajana -postauksessa vähän jo lupailin, niin nyt pääsette katsastamaan vähän mun tulevaisuuden suunnitelmia kameratarvikkeiden osalta. Listan ensimmäiset jutut ovat myös jonkinlaisessa tärkeysjärjestyksessä, että mitä pitäisi hankkia ensin. Mun synttärit on muuten sitten elokuun viimeinen päivä (etukäteislahjojakin voidaan ottaa vastaan) ja joulu on silloin 24.12. Tai jos lahjoituksia ei halua antaa, niin kesätöitäkin saa tarjota (jos ei muuta, niin voi vaikka kuvauttaa itsensä)! ;)

Tuotekuvat ovat verkkokauppa.com:sta tai valmistajien sivuilta, ellei toisin
mainita. Linkit vievät kuvien lähteisiin, enkä hyödy niistä mitenkään.

Kunnon kamerarepulle olisi todellakin jo melko kiireellistä tarvetta, sillä mun nykyiseen kameralaukkuun mahtuu juuri ja juuri runko ja kaksi objektiivia, kun tilaa pitäisi löytyä rungolle, neljälle objektiiville, laturille, muille tarvikkeille ja vielä kasvavalle varustekokoelmalle. Haluaisin mieluummin repun kuin laukun, sillä sitä olisi helpompi kantaa mukana ja tilaakin noin yleisesti ottaen on varmaankin enemmän. Tässä on vain kaksi ongelmaa: 1. Suurin osa kamerarepuista on, noh, rumia. Eihän se ulkonäkö tietenkään ole se tärkein, mutta olisihan se kiva, jos sitä reppua kehtaisi pitää mukanakin (yllä olevan kollaasin reput ovat vielä ihan siedettävän näköisiä, mutta...). Lisäksi haluaisin, että kamerareppu ei huutaisi olevansa kamerareppu. 2. Jos reppu muuten vaikuttaa kivalta, niin se on ihan törkeän kallis. Käytän sen 500€ mieluummin vaikka uuteen objektiiviin (joka tosin vain aiheuttaa lisää ongelmia kuljetuksen kanssa...)!

Eli jos joku tietää, mistä saa tarpeeksi isoja, hyvännäköisiä ja kohtuuhintaisia kamerareppuja, niin kertokaa!

Olen tosiaan käyttänyt vuosia pelkästään ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, joilla pääsee mielestäni jo erittäin pitkälle, enkä ole kokenut tarvitsevani kalliita ohjelmia. Syksyllä kuitenkin kokeilin kuukauden Lightroomia ja onhan se siitä lähtien ollut ostoslistalla, sillä se vaikuttaa juuri minulle sopivalta ohjelmalta. En kuitenkaan tykkää kuukausimaksuista (ja kyllähän se pidemmän päälle tulee kalliimmaksikin), enkä halua alkaa huijailemaan tekaistujen sähköpostien ja henkilöllisyyksien kanssa kuukausittain, joten mieluummin sitten ostan sen kerralla koneelle ladattavan version.

Kyllähän tämä mun nykyinenkin kamera sinänsä vielä toimii ihan hyvin (vaikka onkin mulla jo lähes kolme vuotta ollut ja sitä ennen ostettu käytettynä), mutta usein kuitenkin kaipaisin enemmän mahdollisuuksia. Canonin 6D, 7D Mark II, 70D ja 80D vaikuttavat kaikki hyvilä vaihtoehdoilta, mutta "onneksi" mulla on vielä paljon aikaa miettiä... Ja merkkinä Canon ihan vain jo siksi, että mun kaikki objektiivit on Canonille. Tavoitteena olisi saada säästettyä rahat tähän vielä tämän vuoden puolella, mutta se riippuu hyvin paljon siitä, saanko kesätöitä vai en... Okei, nyt lopetan tämän valokuvauksen kalleudesta valittamisen :D

yleislinssi
Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, Canon EF 24-70 mm 2.8 L II USM , Tamron SP 24-70 mm F/2.8 Di VC USD, Sigma 17-70 mm F2.8-4 DC Macro OS HSM, Tokina AT-X 24-70 f/2.8 PRO FX, Tamron XR 28-75mm f/2.8 Di AF
Sitten kun olen saanut uuden kameran, olisi kiva saada joku kittilinssin korvaaja. Sellainen objektiivi, joka kävisi vähän kaikenlaiseen kuvaamiseen eli polttoväliä olisi laajakulmasta johonkin 70-150mm asti. Tällainen olisi varmasti todella kätevä esimerkiksi lomalla tai muuten, kun haluaa pärjätä vain yhdellä putkella.

laajakulma
Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di-II LD, Sigma 20mm F1.8 EX DG ASP RF, Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM, Tokina 12-28mm f/4.0 AT-X Pro DX, Samyang 10 mm F/2,8 ED AS NCS CS
Seuraavana isompien hankintojen listalla olisi tällä hetkellä joku laajakulmalinssi. Mikäli nämä suunnitelmat pitävät paikkansa, niin mulla olisi sitten laajis mukaan lukien viisi objektiivia. Se saattaa jonkun mielestä olla paljon, mutta kun tykkään kuvata niin erilaisia juttuja, että tunnen tarvitsevani kaikkia näitä! Vähintäänkin, haha. Laajiksella olisi kiva kuvata ainakin maisemia ja tähtiä, mutta ne eivät kuitenkaan tällä hetkellä kuulu ihan mun suosikkikuvauskohteisiin eikä näissä yleensä tarvitse esimerkiksi nopeaa tarkennusta, joten laajikseen tuskin aion kovin montaa satasta panostaa.
jalusta
Benro C1580T, Manfrotto 496RC2, GorillaPod SLR-Zoom, Benro BH-2, Manfrotto 055, Benro C2570T
Mun nykyinen jalusta on joku iskän vanha, mutta se on kuitenkin hoitanut tehtävänsä. Joku kevyempi, pienempään tilaan menevä ja kuulapäällä varustettu jalusta saattaisi kuitenkin lähteä mukaan muulloinkin kuin silloin, kun on ihan pakko. Ennen "kunnon" jalustaa mun tekisi kuitenkin mieli hommata tuollainen pieni gorillapod, sillä sellainen vaikuttaa tosi kätevältä, eikä ne halvimmat ole mitenkään älyttömän hintaisiakaan. Matalalla oleva jalusta olisi varmasti tosi kätevä erityisesti makroilua ajatellen.

Kameroiden sisäiset salamat ovat varmaan traumatisoineet mut niin, ettei kunnollisenkaan salaman ostaminen ole ihan ostoslistan kärjessä, hah. Ehkä sellainen voisi kuitenkin loppujen lopuksi olla ihan hyödyllinen. Ennen salamaa voisin sen sijaan harkita jonkun tuollaisen kivan heijastimen ostoa. Sellaisellakin saisi varmaan helposti vähän lisävaloa.

akku
Canon LP-E6N litiumioniakku, Canon BG-E14 akkukahva, Canon BG-E16 akkukahva, Kamerakuva: 600d via Foter.com / CC BY-SA
Mun nykyisen kameran akku on ollut yllättävän hyvä, eikä akku ole loppunut kesken kuvausten kuin yhden käden sormilla laskettavat kerrat. Kovemmilla pakkasilla vara-akulle tai parille olisi tosin ollut käyttöä. Tälle kameralle en kuitenkaan ole vara-akkuja ostelemassa, jos nyt vuoden sisällä ostan sen uuden kameran. Myös akkukahva vaikuttaa todella hyödylliselle kolmestakin syystä: 1. Sen avulla saa kamerasta paljon paremman otteen pystykuvia ottaessa 2. Useamman akun voimin voi kuvata kauemmin edes vaihtamatta tai lataamatta akkuja ja 3. Kamera näyttää akkukahvan kanssa paljon hienommalta ja ammattimaisemmalta. Hei, tämähän on hyvä syy vai mitä? :D
Loppuun vielä muutamia pienempiä juttuja, joita olisi kiva hankkia jossain välissä: Kaukolaukaisin olisi hyödyllinen jalustan kanssa kuvatessa, mieluiten langaton sellainen. Time lapse -kuvauksen mahdollistava kaukolaukaisin olisi ihan huippu! Harmaasuodin mahdollistaisi jänniä efektejä ja polarisaatiosuodinkin voisi joissain tilanteissa olla ihan hyödyllinen. Mun 16 gigatavun muistikortille mahtuu yllättävän paljon kuvia, mutta varsinkin jos ja kun jossain vaiheessa alan kuvaamaan raakakuvia, niin toinenkin muistikortti voisi olla ihan hyvä idea. Muistista puheen ollen myös toinen ulkoinen kovalevy olisi hyödyllinen kuvien säilyttämiseen. Kuvien nimittäin olisi hyvä olla tallessa vähintään kahdessa eri paikassa, ja mulla on nyt kaikki vanhemmat kuvat vain tuolla yhdellä kovalevyllä ja se on vähän pelottavaa... Mukavampi kamerahihna voisi olla hyvä ja tuollaista rannehihnaakin olisi mielenkiintoista kokeilla.

Lista tulee varmasti kokemaan muutoksia ajan kuluessa ja saatoin unohtaa välistä jotain tärkeää, mutta tältä se näyttää tällä hetkellä. Näiden juttujen saamisen jälkeen ei varustekokoelma tietenkään olisi mitenkään valmis, vaan sitten lähdetään päivittelemään parempaan! :D

Mitä sun ostoslistaltasi löytyy kameravarusteiden kohdalla?
Puuttuiko listaltani jotain, mitä minun kannattaisi ehdottomasti harkita ostavani?

21. huhtikuuta 2016

Tarvitsetko rippikuvia?

IMG_3270_edited

Pääsetkö sinä, tai kenties lapsesi, kaverisi tai tuttusi ripille ensi kesänä? Jos tarvitset kuvaajaa, niin täältä löytyy yksi vaihtoehto, varsinkin, jos asut Päijät-Hämeen tai Uudenmaan alueella!

Ripille pääsy on tärkeä etappi nuorelle ja siten hyvä tilaisuus vähän panostaa kuviin. Nyt ei ole tarjolla niitä perinteisiä studiokuvia, vaan kuvaan kaikki kuvat yhdessä sovitussa ympäristössä! Ja jos joku nyt miettii, miksi haluan kuvata juuri rippikuvia (tai toki myös protukuvat onnistuu) on syy se, että olen itsekin vasta 16-vuotias, joten tuntuisi ehkä vähän oudolta kuvata itseäni paljon vanhempia ihmisiä. Mutta mikäli satut tarvitsemaan jotain muunlaisia kuvia, saa niistäkin toki laittaa viestiä!

En itse ole mikään ammattikuvaaja, joten hintakin on sen mukainen (noin 50€, joka sisältää sen pituisen kuvauksen, että saadaan onnistuneita kuvia sekä onnistuneimmat kuvat digitaalisessa muodossa. Hintaan lisätään vielä mahdolliset matkakulut). Eräänlaisille koekaniineille olisi siis paikkoja tarjolla ;) Olen kuitenkin harrastanut valokuvausta useampia vuosia ja tässä vuosien varrella kuvaillut niin tuttuja kuin tuntemattomiakin ihmisiä, eli kokemusta kuitenkin löytyy. Ottamiani kuvia näkee täältä blogista ja henkilökuvia erityisesti tunnisteen ihmisiä takaa. 

Jos kiinnostuit, laita viestiä osoitteeseen lea.bjorn@outlook.com!

14. huhtikuuta 2016

Lasten kuvailua

7

0

4

6

8

3

5

9

2

1

En ole koskaan kuvannut lapsia mitenkään kunnolla (varsinkaan täysin tuntemattomia sellaisia). Viikonloppuna kuitenkin jossain mielentilassa suostuin sain kuvata näitä 2- ja 7-vuotiasta tyttöä Ritan blogia varten. Tulipahan kokeiltua tätäkin, eikä se nyt mitenkään kamalaa ollut, varsinkaan kun oli näin kivoja malleja!

Oletteko te kuvanneet lapsia?

7. huhtikuuta 2016

Miksen tykännyt näistä?

IMG_6885_edited

IMG_6980_edited

IMG_6929_edited

IMG_7087_edited

IMG_4605_edited

IMG_7809_edited

IMG_4798_edited

IMG_4299_edited

PicMonkey Collage

IMG_6364_edited

IMG_7396_edited

IMG_4543_edited

IMG_4577_edited

IMG_4559_edited

Käykö teille koskaan niin, että eksytte selailemaan vanhoja julkaisemattomia kuvia ja sitten ihmettelette, miksei jotain ihan kivaa kuvaa ole tullut julkaistua missään? Postausta tehdessä kuluu aina paljon aikaa ihan vaan siihen kuvien karsimiseen, sillä eihän kaikki kuvat mitenkään ole julkaisukelpoisia. Sitten sitä kuitenkin tulee muutaman kuukauden tai vuoden päästä mietittyä, että miksi ihmeessä julkaisinkin tuon kuvan ja en julkaissut tuota. Mutta se oli hyvä päätös silloin.

Tein myös viime keväänä postausta sitä edellisen kesän kuvista ja nyt, kun koko viime kesän parhaat kuvat jo ovatkin täällä blogissa, keksin julkaista näitä ylijäämiä. Ei ne nyt niin kamalia näin muutaman kuukauden päästä katsottuna olekaan. Tai sitten pieni kesän kaipuu aiheuttaa sen, että kaikki vähänkään kesäinen näyttää kivalta...

2. huhtikuuta 2016

Onko bloggaaminen jo ihan out?

IMG_3011_edited

Ei, en ole aloittanut vloggaamista, kuten ehkä edellisestä postauksesta saattoi luulla. Tämän pienen aprillipilan ajatus oli päästä purkamaan ajatuksiani vloggaamisesta ja bloggaamisesta (sekä saada toteuttaa tuo pelkästään latautuva video, koska se oli joskus niin hauska idea, että oli pakko totauttaa se). Moni muu kuitenkin on aloittanut videobloggaamisen. Miksi?

Kukaan ei varmastikaan ole välttynyt siltä tiedolta, että nyt on meneillään vlogien kultakausi. Bloggaaminen meni muodista jo ainakin pari vuotta sitten. Itse asiassa tubettaminen tuntuu olevan moninkertaisesti suurempi ilmiö kuin bloggaaminen on koskaan ollut. Onko esimerkiksi mikään blogitapahtuma vetänyt Suomen Hartwall-areenaa täyteen 10 000 kävijällä ja lisäksi saanut lukuisia katsojia television kautta? Ei tietääkseni. Enkä muuten itsekään ole mitenkään vloggaamista vastaan, seuraan itsekin lukuisia tubettajia.

IMG_2979_editede

Mikä videoissa sitten on niin ihanaa, että suomalaistenkin suosituimmat kanavat saavat satoja tuhansia tilaajia ja satoja kommentteja jokaiseen videoon? Ainakin minun mielestäni videoiden kautta pääsee usein paljon lähemmäs ihmistä kuin kuvien ja tekstin välityksellä. Yleensähän vloggaaja kuvaa omaa naamaansa ja puhuu suoraan kameraan. Se tuntuu melkein siltä, että hän voisi ihan oikeasti olla siinä juttelemassa kanssasi. Olen monesti lukenut vloggaamisen sopivan paremmin kiireiseen elämäntapaan, mutta tässä asiassa olen vähän eri mieltä. Keskimääräisen blogipostauksen lukeminen kestää ehkä viisi minuuttia, jos sitäkään. Videot kestävät helposti yli kymmenen minuuttia. Videolle voi kuvata kymmenen minuuttia pelkkää puhumista ja ladata sen suoraan YouTubeen, mutta hyvän videon editoimiseen voi myös käyttää tunteja aikaa, aivan kuten blogipostaukseenkin. Yksi hyvä puoli vlogeissa on se, ettei niiden katselussa tarvitse käyttää ajatustyötä lukemiseen, kun voi vain katsella.

Kun videoiden katselemiseen ja tekemiseen ei lukutaitoa tarvita, on se mahdollista jopa alle kouluikäisille lapsille. Yleensäkin vloggaaminen tuntuu olevan erityisen suosittua alakouluikäisten keskuudessa, joka on minusta vähän huolestuttavaa. Osaavatko tuon ikäiset oikeasti miettiä, mitä nettiin laittavat? Itse ainakin varmasti häpeäisin ja katuisin nyt, jos olisin viitisen vuotta sitten julkaissut jonkin vlogin ja ladannut sen YouTubeen. Toki videoita voi poistaa, mutta joissain tapauksissa kerran nettiin laitettua ei enää mitenkään saakaan sieltä pois.

IMG_2985_edited

Monissa suosituissa blogeissakin on nykyään videoita silloin tällöin. Moni bloggaaja on myös siirtynyt kokonaan vloggaamiseen. Jotenkin tämä pistää ainakin minut miettimään, ovatko jotkut vaihtaneet tekstistä videoihin ihan vaan, koska se on muodissa? Toki on upeaa, jos monet ovat tämän muoti-ilmiön innostamina ihan oikeasti löytäneet oman juttunsa. Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan vloggaa ihan vaan siksi, että haluaa olla trendikäs.

Joka tapauksessa minulle ainakin on ihan sama, ovatko blogit muodissa vai eivät. Bloggaan nimenomaan siksi, että rakastan valokuvaamista ja kirjoittamista. Vloggaaminen vaatii myös aika paljon rohkeutta, ja minulla kesti pari vuotta jo siinä, että uskalsin aloittaa bloggaamisen. Kauankohan vloggaamisen aloittamisessa kestäisi? :D Voisin kyllä kuvitella tekeväni jotain videoita tänne blogiin (vähän sen tyyppisiä kuin se viime kesän video) mutta enköhän mä ainakin toistaiseksi pysyttele kuvien ja tekstin parissa.

Mitä ajatuksia teillä on aiheesta?

1. huhtikuuta 2016

Suuria uutisia


Mitäpä tässä sen enempiä höpöttelemään, kaikki oleellinen on videolla. Tässä vielä linkki videoon, jos se ei täällä blogin puolella toimi.

Mitä mieltä olette tästä muutoksesta?

Postaus oli aprillipilaa! ;)