27. kesäkuuta 2016

10 kuvaa juhannukselta

IMG_6116_edited

IMG_6111_edited

IMG_6124_edited

IMG_6132_edited

IMG_6142_edited

IMG_6149_edited

IMG_6180_edited

IMG_6235_edited

IMG_6209_edited

IMG_6266_edited

Me vietettiin juhannusta Päijänteellä veneillen. Lähdettiin matkaan jo torstaiaamuna, jolloin sää ei oikein suosinut meitä, vaan lähes koko matkan ajan satoi. Päästiin kuitenkin perille erääseen saareen (ensimmäistä kertaa tosiaan päästiin perille johonkin tuolla purjeveneellä, vaikka monta kertaa ollaan aiemminkin yritetty... Näistä yrityksistä lisää joskus myöhemmin!), missä oltiinkin seuraava yö ja koko perjantaipäivä. Perjantaina sentään enimmäkseen paistoi aurinko ja kävin pari kertaa uimassakin! Illalla mentiin Vääksyn kanavalle katsomaan kokko, minkä jälkeen lähdettiin kotiin ja oltiin perillä joskus aamuyöllä.

Miten te vietitte juhannusta?

23. kesäkuuta 2016

Graffiteja

IMG_5527_edited

IMG_5472_edited

2

IMG_5578_edited

IMG_5648_edited

IMG_5699_edited

IMG_5731_edited

Oon jo pitkään halunnut kuvailla käyttäen graffitiseinää taustana, ja muutama päivä sitten sainkin Annin mallikseni. Nuo erään alikulkutunnelin seinät ei ehkä olleet hienoimmat ja värikkäimmät mahdolliset, täytyy varmaan ensi kerralla löytää joku parempi paikka... Kellään mitään tietoja Lahden alueen hienoista graffitiseinistä tai muistakin kivoista kuvauspaikoista? Loppuun oli vielä pakko tunkea pari jännää kuvaa läheiseltä järveltä.

19. kesäkuuta 2016

Sataa sataa ropisee

IMG_5885_edited

IMG_5894_edited

IMG_5957_edited

IMG_5857_edited

IMG_5846_edited

IMG_5976_edited

IMG_5939_edited

IMG_5900_edited

Viime päivinä ei ole ollut mikään paras mahdollinen kuvaussää, mutta parin muun bloggaajan vesipisarakuvia nähtyäni heräsin siihen, että mullakin on makro-objektiivi ja ulkona on niitä sateettomiakin taukoja, jolloin siellä on paljon hienoja vesipisaroita kuvattavaksi. Kuvataan sitten niitä vesipisaroita, kun ei muutakaan ole. Tosin, jos aiotte seurata esimerkkiä seuraavan sateen jälkeen, voin antaa kolme hyvää vinkkiä:

1. Märkä ruoho on märkää ja kastelee kengät. Kumpparit voisi olla aika hyödylliset. 

2. Kun ulkona on pilvistä, siellä tosiaan ei paista aurinko, joten on hämärää. Jalusta olisi kiva, jos haluaa vähän vähemmän rakeisia kuvia kuin nämä.

3. Ulkona on ihan liikaa hyttysiä, erityisesti lämpimänä ja kosteana kesä-iltana. Kannattaa siis laittaa hyttysmyrkkyä, vaikka menisikin vain vartiksi pihalle kuvailemaan. Tekee varmaan hommasta huomattavasti miellyttävämpää.

14. kesäkuuta 2016

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

IMG_5215_edited

IMG_5222 (2)_edited

Ostin tosiaan tuon otsikossa mainitun makro-objektiivin pari kuukautta sitten ja nyt testailujen jälkeen ajattelin kertoa vähän omia kokemuksiani tuosta. En nyt tiedä, onko tämä enemmän arvostelu vai esittely, joku niiden välimuoto ehkäpä. Laitoin tähänkin muutaman esimerkkikuvan objektiivilla otetuista kuvista sekä lisäksi tähän mennessä julkaistuista postauksista lisää kuvia löytyy täältä, täältä, täältä (suurin osa kuvista), täältä (ainakin ensimmäiset viisi), täältä (suurin osa) sekä varmasti monista tämän jälkeen tulevista postauksista, mikäli eksyt lukemaan tämän joskus myöhemmin. Jos sinusta muuten tuntuu siltä, että jokin tässä tekstissä käyttämäni termi on ihan outo, niin kannattaa käydä lukemassa valokuvausvinkit -sivulta löytyviä postauksia ja erityisesti tämä postaus objektiivien ominaisuuksista.

Ostin tämän linssin käytettynä, sillä mulla ei kuitenkaan ole varaa panostaa tuhatta euroa objektiiviin. Toki muiltakin merkeiltä olisi löytynyt vastaavia objektiiveja ja esimerkiksi Sigman ja Tamronin vastaavat houkuttelivat hintansa puolesta. Myös Canonilta löytyy tästä objektiivista huomattavasti halvempi, mutta kuvanvakaajaton versio. Löysin kuitenkin tämän objektiivin suunnilleen samaan hintaan kuin ne Tamronin tai Sigman uutena maksaisivat, joten näin tällaiseen laadukkaamman, vaikkakin vähän käytetyn linssin järkevänä hankintana. Objektiiveissa kun ei se tekniikka niin nopeasti vanhene tai kulu, kuten ehkä monissa muissa laitteissa, joten tällainen ammattitason putki kyllä kelpaa mulle erittäin mainiosti ja varmasti tulee myös pysymään käytössäni pitkään.

IMG_5145_edited

Halusin ehdottomasti kuvanvakaajan makrolinssiini, sillä olen melko laiska käyttämään jalustaa ja läheltä kuvatessa pienikin heilahdus näkyy. Oman kokemukseni perusteella tässä vakaaja myös oikeasti toimii ja siten helpottaa kyllä kuvaamista! Tärinäähän lisää tietenkin myös se, että objektiivin polttoväli on 100mm eli melko pitkä, niin sekin vielä lisää vakaajan tarpeellisuutta. Tuo polttoväli on kuitenkin itselleni todella käytännöllinen, sillä makrokuvauksen lisäksi se soveltuu erittäin hyvin ihmisten kuvaamiseen, varsinkin kasvokuviin. Vähän lyhyemmän polttovälin objektiivi olisi ollut liian lähellä tuota 50mm f/1.4 -objektiiviani kun taas vähän pidemmällä polttovälillä varustetut ovat yleisesti ottaen paljon kalliimpia sekä eivät sovellu niin hyvin ihmisten kuvaamiseen.

IMG_5367_edited

IMG_5354_edited

IMG_5134_edited

IMG_5362_edited

Jos yksi asia minua tässä objektiivissa eniten hämmästytti saatuani sen käteen, oli se tarkennuksen hiljaisuus. Ja hiljaisuus ylipäätään, myös siinä kuvanvakaajassa. Siis tämä ei päästä yhtään mitään ääntä! Tai okei, kuvanvakaaja inahtaa ihan vähän, kun alkaa tarkentamaan sekä tarkennusrenkaasta luonnollisesti kuuluu ihan pientä suhinaa, mutta käytännössä tämä on ihanan äänetön.

IMG_5318
Objektiivin pienin tarkennusetäisyys on 0,3 metriä. Havainnollistaakseni sitä, kuinka lähelle tällä pääsee, otin tällaisen kuvan viivoittimesta, kuvaan saa siis noin kahden senttimetrin pituisen alueen.

Seuraavaksi eniten hämmästyttänyt juttu oli tarkennuksen rajoitin. Ehkä vähän hävettää myöntää, että vaikka etsin linssistä paljon tietoa etukäteen ennen ostopäätöksen tekemistä, niin en silti edes tiennyt, että tässä on sellainen. Olin varmaan vain sivuuttanut sen, sillä suoraan sanottuna en edes tiennyt sellaisten olemassa olosta. Tämä taas aiheutti sen, että yrittäessäni ottaa ensimmäistä kuvaa luulin hetken objektiivin olevan täysin rikki, sillä eihän objektiivi tarkentanut lähelle, kun tarkennus oli rajoitettu kauas... :D Mutta joo, ymmärrettyäni rajoittimen olemassa olon se osoittautui erittäin hyödylliseksi kapistukseksi! Rajoittimessa on siis kolme kohtaa; kameran voi asettaa tarkentamaan vain 0.3 - 0.5 metrin etäisyydelle, vain yli 0.5 metrin etäisyydellä sijaitseviin kohteisiin tai ihan millä vain etäisyydellä sijaitseviin kohteisiin. Tämä oikeasti nopeuttaa paljon varsinkin makrokuvausta, kun kamera ei edes yritä tarkentaa sinne kauempana sijaitsevaan taustaan.

IMG_5226_edited
Tarkennuksen rajoitin on siis tuo ylin nappi.
IMG_5189_edited

Suurin mahdollinen aukko tässä linssissä on 2.8, mikä on kyllä ihan tarpeeksi. Makroillessa ei varmaan edes suurempaa aukkoa pysty käyttämään, sillä jo tuollakin aukolla syväterävyysalue on aika pieni. Siihen tämän objektiivin toiseen päätarkoitukseen, eli ihmisten kuvaamiseen tuo f/2.8 taas soveltuu vallan mainiosti.

Ulkoisista ominaisuuksista sen verran, että linssillä on pituutta 12,5cm (+8,5cm vastavalosuoja), suodinkierteen koko on 67mm ja painoa löytyy 625g. Mikään pieni ja kevyt tämä ei siis todellakaan ole :D Varsinkin mun aloittelijoille suunnatun rungon kanssa setti on melko etupainoinen (tuo runko kun painaa alle 500g). Uutta runkoa odotellessa... Sellaisenaan objektiivi kuitenkin tuntuu ja myös näyttää erittäin laadukkaalta myös ulkoa päin. Ja onhan tuo myöskin sääsuojattu, mistä tietenkin plussaa.

IMG_5162_edited

Laatueron tässä kyllä huomaa verrattuna halvempiin objektiiveihini ja varsinkin tykkään siitä, miten ihanalta kaikki epäterävät alueet tällä näyttävät. Olen kyllä tyytyväinen ostokseeni ja aion jatkossakin harkita ostavani käytettyjä linssejä.

Onko joku teistä harkinnut tämän, tai kenties jonkin muun makron hankkimista? Tai millaisia makroiluvälineitä teiltä jo löytyy?

9. kesäkuuta 2016

Uusi ulkoasu & arvonta

lopputulos_edited

Tällä kertaa tulin vain nopeasti infoamaan kahdesta asiasta. Ensimmäisen luultavasti huomasittekin jo, eli sain tehtyä tuon kesäisemmän ulkoasun. Se onkin oikeastaan syy siihen, miksi tämä postaus jäi näin lyhyeksi. Mulla nimittäin meni sen kanssa säätämiseen taas lähes koko päivä, eikä kuvailulle jäänytkään aikaa... Mutta kertokaa toki, mitä pidätte uudesta ulkoasusta ja missä olisi jotakin korjattavaa?

Pistetään kesän alkamisen kunniaksi pienimuotoinen ARVONTA käyntiin! 😊 Voittaja saa minut kuvaamaan ilmaiseksi (tai matkakulujen hinnalla, jos sovitaan kuvaukset kovin kauas Orimattilasta) esimerkiksi rippi- tai valmistujaiskuvat, kuvia lapsista tai lemmikeistä tai vaikkapa ihan vaan uudet profiilikuvat someen. Voit myös ehdottaa jotain muunlaisia kuvauksia kuin esimerkeissä, mutta ihan kaikkeen en suostu (esimerkiksi hääkuvaukset on täysin poissa laskuista 😄). Palkinnon arvo on noin 50€ Osallistuminen on helppoa: Merkitse tämän kuvan kommentteihin vähintään kaksi kaveriasi, joita kisa voisi myös kiinnostaa sekä kerro myös, minkälaisia kuvia tarvitsisit. Ottamiani kuvia näkee lisää esimerkiksi blogistani (kuviakinkiinnostaa.blogspot.fi), josta löytyy myös lisätietoja, jos onni ei osu tällä kertaa kohdalle ja haluat silti saada minut kuvaamaan pientä maksua vastaan. Arvonta päättyy 19.6! #arvonta #rippikuvaus #rippikuvat #valmistujaiskuvat #orimattila #lahti
Kuva, jonka Lea Björn (@leabjornn) julkaisi

Toisena asianani oli tuo pieni arvonta, jonka laitoin käyntiin instassa toiveenani saada parit kuvaukset lisää tähän kesälle. Eli jos olet kuvaajaa vailla (ei tarvitse välttämättä olla mitään ihmeellistä juhlaakaan, vaan olisi kiva päästä kuvaamaan vaikka ihan perus arkisia muotokuvia), niin käy ihmeessä osallistumassa, vaikka asuisitkin hieman kauempana!

2. kesäkuuta 2016

Kukkia siellä, kukkia täällä

IMG_4802_edited

IMG_4967_edited

IMG_4818_edited

collage1

IMG_4743_edited

IMG_4793_edited

IMG_5040_edited

IMG_5061_edited

PicMonkey Collage

IMG_5012_edited

IMG_4988_edited

Nämä kuvat on otettu noin viikko sitten, kun yritin ehtiä kuvaamaan ihania omenapuita kaverin pihassa. En ihan ehtinyt, sillä edellisen päivän sateen seurauksena suurin osa kukista oli jo tippunut alas. Mutta kuvailtiin sitten muuten ja onneksi nuo syreenit kukkivat aika nätisti silloin ja kukkivat vieläkin! Ensi keväänä voisin taas ottaa uuden yrityksen päästä kuvailemaan niitä kirsikankukkia, jos sitä joskus pääsisi vaikka sinne Roihuvuoreen asti, mistä näin taas aivan liikaa upeita kuvia silloin toukokuun alkupuolella...

Mulla oli tänään lukuvuoden viimeinen koe, eli lomani käytännössä alkoi tänään, kun ei enää tarvitse lukea ja huomenna sekä lauantaina koulua on vain pari tuntia. Tänään mentiin kokeen jälkeen kavereiden kanssa rannalle piknikille ja jopa minä uskalsin jo heittää talviturkin! Ihana kesä (vaikka kaatosade kastelikin ihan läpimäräksi paluumatkalla, mutta ei se mitään) <3 Ja joo, tämä blogin ulkoasukin tosiaan tarvitsisi pikaista päivitystä kesäisempään, lupaan muokata sitä ennen seuraavaa postausta!

Oletteko te ehtineet hyödyntää ihanien kukkapuiden kukinta-aikaa?