30. marraskuuta 2016

Arvonnassa yllätyspaketti

Arvonta-1881

Huomenna alkaa joulukuu ja siten aukeaa tämänkin blogin joulukalenterin ensimmäinen luukku! Tulossa on postauksia itse tehdyistä joululahjoista, kosmetiikasta, bloggaamisesta, pukeutumisesta sekä ihan vaan kaikenlaisesta jouluun liittyvästä. Jokaisesta noista aiheista on tulossa viisi luukkua, paitsi joulusta neljä, ja saman aiheen postaukset tulevat aina peräkkäisinä päivinä, esimerkiksi ensimmäiset viisi luukkua käsittelevät DIY-juttuja ja muita joululahjavinkkejä. Tänään kuitenkin otetaan jo pieni varaslähtö joulukuuhun, sillä ajattelin tulla nopeasti kertomaan tästä pienestä arvonnasta, joka tulee olemaan käynnissä jouluun asti.

Arvonnan palkinto on saajalleen täysin yllätys, vähän kuin joululahja minulta. Voin kuitenkin kertoa sen verran, että paketista paljastuu muutama erilainen juttu, toiset ovat vähän isompia ja toiset vähän pienempiä. Ja tuo kuvassa oleva paketti on vain rekvisiittana, eli oikeasti paketti ei ole tuon kokoinen tai mallinen. Eikä se sisällä mitään turhaa krääsää, vaan oikeasti tosi kivoja ja hyödyllisiä juttuja, jotka ainakin itselleni kelpuuttaisin oikein mielelläni! Palkinnon arvo on noin 50€ ja paljastan sisällön täällä blogissakin sitten jouluaattona.

Kaikki tämän postauksen sekä joulukalenteriluukkujen kommentit osallistuvat arvontaan. Jätä vain kommenttisi perään sähköpostiosoitteesi, blogisi osoite TAI vaikka Instagram-nimesi, jotta saan sinut kiinni voiton osuessa kohdalle. Arvonta päättyy 23.12 kello 20. Jokaisessa postauksessa voi osallistua kerran, eli halutessaan voi osallistua vaikka 24 kertaa ja siten kasvattaa voittomahdollisuuksia!

Miltä tällainen joulukalenteri ja yllätysarvonta vaikuttavat?

28. marraskuuta 2016

Järjestelmäkameroiden ominaisuudet

järjestelmäkameroiden ominaisuudet-2057

Näin joulun alla uuden tai kenties ihan ensimmäisen järjestelmäkameran hankkiminen on varmasti monella pohdinnassa. Sen jälkeen, kun on uuden kameran päättänyt hankkia, tulee seuraavaksi vastaan kysymys, että mitä siinä kamerassa pitäisi olla ja mitä ne kaikki ihmeelliset merkinnät tarkoittavat. Pohdin juuri itsekin pitkään eri kameravaihtoehtojen välillä (ja uusi kamera on tällä hetkellä matkalla luokseni, jes!), joten nyt voisi olla hyvä ajankohta yrittää vähän auttaa siinä, millaisia asioita sitä järjestelmäkameraa ostaessa kannattaisi ottaa huomioon. Tietysti näiden lisäksi on vielä paljon muitakin pieniä teknisiä juttuja (joista en itse ymmärrä mitään, krhm...), mutta näiden avulla pitäisi päästä melko pitkälle! Tässä postauksessa käsittelen siis lähinnä järjestelmäkameroihin liittyviä ominaisuuksia, tästä viime vuonna samoihin aikoihin kirjoittamastani jutusta löytyy enemmän vertailua eri tyyppisten kameroiden välillä.

järjestelmäkameroiden ominaisuudet-2054


Merkki

Canon ei ole parempi kuin Nikon, eikä päinvastoin. Sonyn, Olympuksen, Panasonicin ja muiden merkkien kamerat voivat myös olla aivan yhtä hyviä kuin kahden ensimmäisenä mainitun. Kameraa ostaessa ei kannata liikaa keskittyä siihen merkkiin, vaan enemmänkin kameran ominaisuuksiin sekä muiden kokemuksiin juuri siitä kyseisestä kamerasta. Toki tietyn merkin kameran ostaminen saattaa olla järkevää silloin, kun omistat jo sille sopivia objektiiveja tai vaikka lähipiirissäsi on samanmerkkisen kameran omistaja, jolta saisit enemmän apua kameran ollessa samaa merkkiä kuin hänellä. Mutta se, että kaverit sanovat toisen merkin olevan paras ja toisen kakka, ei ole hyvä perustelu.

Megapikselit

Mikäli luet tätä amatöörikuvaajan blogipostausta, jokaisessa järjestelmäkamerassa on varmasti tarpeeksi megapikseleitä sinun käyttöösi. Lisää avautumista megapikseleiden merkityksestä täällä.

järjestelmäkameroiden ominaisuudet-2076

Hinta

Budjetti on (valitettavasti) usein se ensimmäinen kriteeri, jota tulee miettiä. Et vain voi saada uutta järjestelmäkameraa alle 300€:lla, paitsi ehkä juuri ja juuri jonkun minijärkkärin tai jos kohdalle sattuu erittäin hyvä alennus. Hinnan päättäminen toisaalta myös helpottaa päätöstä paljon, sillä yleensä budjetin rajaamisen jälkeen jäljelle jää paljon vähemmän vaihtoehtoja.

Yksi hyvä vaihtoehto on tietenkin ostaa kamera käytettynä. Varsinkin niitä halvimpia, vähän käytettyjä järkkäreitä on netissä myynnissä vaikka kuinka paljon. Niiden selaaminen ja määrän tajuaminen pistää ehkä myös miettimään vielä, onko järjestelmäkamera varmasti se itselle paras vaihtoehto... Mutta käytettynä saattaa siis hyvinkin löytyä uudenveroinen kamera paljon halvemmalla, joten kannattaa pitää se vaihtoehto mielessä. Myös oma, reilu kolme vuotta ahkerassa käytössä palvellut 1100D:ni on joskus käytettynä ostettu. Niitä vähän parempia järjestelmäkameroita taas on myynnissä paljon vähemmän ja lisäksi ne ovat usein paljon käytettyjä, joten jos kamera on myös tulossa ahkeraan käyttöön, saattaa uuden ostaminen tulla lopulta halvemmaksi. Käytettyjä kameroita voi etsiä esimerkiksi Torista, Huutonetistä tai Facebookin Valokuvaajan Kirppikseltä.

Kenno

On olemassa peilillisiä ja peilittömiä järjestelmäkameroita. Peilillisissä kameroissa kuva nimensä mukaisesti syntyy peilin avulla. Ne perinteiset isot järjestelmäkamerat ovat peilillisiä. Peilijärjestelmä kuitenkin vie myös paljon tilaa, joten peilillisten järkkäreiden tilalle onkin tullut myös peilittömiä mini- tai mikrojärjestelmäkameroita, joissa kuva muodostetaan elektronisesti. Peilittömät kamerat ovat siis pienempiä ja kevyempiä, mutta niissä saa silti muutettua asetuksia ja vaihdettua objektiiveja. Minijärkkäreissä on kuitenkin yleensä hieman huonompi kuvanlaatu, eivätkä ne oikein sovi niin hyvin esimerkiksi luonnon ja urheilun kuvaamiseen, mutta esimerkiksi blogi- ja matkakuvien ottamiseen ne ovat varmasti erittäin hyviä.

Peililliset kamerat jaetaan vielä täyskennoisiin ja croppikennoisiin. Nimistäkin voi jo päätellä täyskennon olevan suurempi kuin croppikenno. Yleisesti ottaen suuremmalla kennolla saa parempia kuvia, joten täyskennoiset ovat myös kalliimpia. Lisäksi kennon koko vaikuttaa tavallaan myös objektiivin polttoväliin, sillä samalla objektiivilla saa täyskennoisella kameralla laajempia kuvia kuin croppikennoisella. Croppikenno siis tavallaan rajaa osan kuvasta pois. Karkeasti sanottuna maisemakuvaajan kannattaa siis hankkia täyskenno päästäkseen mahdollisimman kauas ja esimerkiksi villieläinten kuvaajan croppikenno päästäkseen mahdollisimman lähelle.

järjestelmäkameroiden ominaisuudet-2027

Koko

Paras kamera on se, joka on mukana. Kannattaa siis ostaa sen kokoinen kamera, mitä jaksaa myös käyttää. Ja kuten aiemminkin todettiin, peilittömät kamerat ovat pienempiä ja kevyempiä kuin peililliset. Pelkän fyysisen koon ja painavuuden lisäksi kannattaa miettiä myös sitä, miten kamera sopii omiin käsiin ja kuinka helposti tärkeät napit ovat saatavilla. Kannattaa siis käydä kaupoissa kokeilemassa kameroita, jos vaan mahdollista. Lisäksi löysin B&H Photon sivuilta mahtavan työkalun, jolla useimpia kameroita pystyy tarkastelemaan 360°-näkymässä. Myös videoita katsomalla saa paremman käsityksen kamerasta kuin paria kuvaa katsomalla.

Videokuvausmahdollisuus

Suurimmassa osassa järjestelmäkameroita on videokuvausmahdollisuus. Läheskään kaikissa videokuvauksessa ei kuitenkaan ole automaattitarkennusta, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota, jos videokuvaus kiinnostaa. Koska kyllähän manuaalitarkennuksellakin jotenkuten pystyy videoita kuvaamaan, mutta jos tarkoitus on yhtään liikkua kameran kanssa, niin kokemuksesta voin sanoa homman menevän aika työlääksi ilman automaattitarkennusta...

ISO-herkkyysalue

ISO-herkkyyden olen selittänyt täällä. Suurimmassa osassa kameroita pienin ISO-herkkyys on 100, eikä sitä yleensä ole tarve lähteä enää pienentämään. Olennaisinta ei myöskään ole niinkään se, kuinka suurilla ISO-arvoilla pystyy kuvaamaan, vaan kuinka hyvin kamera sietää niiden korkeampien ISO-arvojen käyttämistä. Mutta toki voi olettaa, että jos kameralla pystyy kuvaamaan ISO-arvolla 50 000, sillä varmaan saa aika paljon siistimpiä kuvia hämärässä kuin sillä kameralla, jonka ISO-arvon pystyy nostamaan korkeimmillaan 6400:aan. Jos siis kuvaat usein vähän hämärämmässä, etkä pysty tai halua käyttää jalustaa tai salamaa, niin mahdolliseen ISO-herkkyysalueeseen kannattaa kiinnittää huomiota.

järjestelmäkameroiden ominaisuudet-2024

Sopivat objektiivit

Jos olet hankkimassa ensimmäistä järjestelmäkameraasi, kannattaa ehkä vähän jo tutustua tarjolla olevaan objektiivivalikoimaan. Canonissa ja Nikonissa on se hyvä puoli, että niille löytyy suurin valikoima erilaisia objektiiveja, tosin ei Sonynkaan valikoima kovin kauas jää. Vaikka eihän sillä määrällä niin ole väliä, jos pienestäkin valikoimasta löytyy juuri ne itselle sopivat. Minijärkkäreiden objektiivivalikoima taas tuntuu vaihtelevan melko suurestikin, eivätkä niihin sopivia objektiiveja käsittääkseni valmista mikään muu merkki kuin kameraa itseään (tarkoitan siis sitä, että minijärkkäreiden puolella ei ole mitään Sigman tai Tamronin kaltaista), joten valikoimaa kannattaa vähän vilkaista jo ennen kameran ostoa. Minijärkkäreihin ei yleensä ole saatavilla kovin pitkän polttovälin objektiiveja, eikä sellaisia olisi mitään järkeä tehdäkään, joten jos halua zoomailla kauas, kannattaa hankkia peilillinen kamera.

Muista myös se, etteivät kaikki saman merkin objektiivit käy kaikkiin kyseisen merkin kameroihin. Esimerkiksi Canonilla croppikennoisiin käyvät EF ja EF-S -liitännällä varustetut objektiivit, mutta täyskennoisiin käyvät vain EF -liitännän objektiivit. Itsellänikin yksi syy 7D:n eikä 6D:n ostamiseen oli se, että yksi objektiiveistani ei olisi käynyt täyskennoiseen kameraan, eikä minulla olisi ollut varaa enää hankkia uutta objektiiviakin kaiken lisäksi, kun sen tyyppistä objektiivia joka tapauksessa tarvitsen.

Kuvanvakaaja

Kuvanvakaaja on yleensä objektiivissa, mutta se voi olla rungossakin. Esimerkiksi Sonyn kaikissa järkkäreissä taitaa olla kuvanvakaaja rungossa. Kuvanvakaajahan siis vähentää kuvassa näkyvää tärinää, eli sen avulla voit kuvata pidemmillä suljinajoilla. Voisin ajatella kuvanvakaajallisen rungon olevan hyvä silloin, jos kuvaat paljon pitkillä polttoväleillä ja hämärässä, niin ei sitten tarvitsisi erikseen maksaa vakaajasta jokaisessa objektiivissa.

järjestelmäkameroiden ominaisuudet-

Etsin

Etsin voi olla optinen tai elektroninen. Peilillisissä kameroissa etsin on optinen ja kuva tulee etsimeen peilien välityksellä, kun taas peilittömien kameroiden elektronisissa etsimissä kuva muodostuu elektronisesti. Kaikissa peilittömissä kameroissa etsintä ei välttämättä ole ollenkaan, vaan kuvaaminen tapahtuu vain näytön kautta tai kameraan voi halutessaan ostaa etsimen erikseen. Sanotaan, että elektronisen etsimen kuva ei ole yhtä laadukas kuin optisen, mutta toisaalta elektronisesta etsimestä näkee heti myös kuvan valotuksen ja valkotasapainon, mikä varmasti helpottaa kuvaamista.

Kameran teknisissä tiedoissa mainitaan myös etsimen peitto, joka käytännössä tarkoittaa sitä, kuinka suuri osa lopulliseen kuvaan tulevasta alasta näkyy etsimen kautta katsottaessa. Eli mitä suurempi peitto, sen "parempi" etsin. Esimerkiksi etsimen peiton ollessa 95% etsimen reunoilla ei näy loppuja viittä prosenttia varsinaisesta kuvasta.

Oliko näistä mitään apua?

24. marraskuuta 2016

Syksyn puhelinkuvat

1

1 Minkäs sille voi, jos ulkona on ihan älyttömän hieno sumu. Kokeisiin luku jää silloin kyllä kakkoseksi! Sumukuvia löytyy täältä. 2 Miettikää, jos oman huoneen ikkunasta voisi syksyisin katsella tuollaista maisemaa 3 Ihania syksyn värejä <3 4 Heh, syyskuussa oli vähän kylmä purjehdussää. Tuolla reissullahan ei tietenkään voinut olla mitään tekemistä sen kanssa, että olin kipeänä seuraavat kuusi viikkoa...

3

1 Kiikunlähde oli todella hieno paikka. 2 Tallilla käynti on kyllä aina niitä viikon parhaita hetkiä, hevosten kanssa vaan aina saa ajatukset pariksi tunniksi ihan muualle ja kaikki stressi ja muut ikävät jutut katoaa mielestä vielä vähintäänkin loppuillan ajaksi. Tallin vaihtaminen osoittautui myös hyväksi päätökseksi, vaikka matkoihin nyt meneekin vähän enemmän aikaa. 3 Enhän mä tuon ostoa suunnitellutkaan kuin ehkä pari vuotta. 4 Syksyn aikana oon kirjoittanut enemmän sähköposteja kuin koskaan, mutta valitettavasti en ole saanut läheskään yhtä paljon vastauksia. Viestinnän tet-paikan sentään sain hankittua, yhdeksännellä yrityksellä onnistui...

2

1&2 Tuolla Renksun päällä oli todella hienot maisemat ruskan aikaan, kannatti mennä sinne kuvailemaan kameralaukun sisältöä. Maisemista taas parempia kuvia löytyy täältä. 3 Mulla oli ensimmäisessä jaksossa pari vasta 11.30 alkavaa koulupäivää. Ne oli kyllä ihan älyttömän ihania, kun sai nukkua kohtuullisen pitkään, ehti hyvin tehdä jotain hyödyllistäkin heti aamusta, eikä ollut kiire. Eikä ne muutamat tasan neljään asti olleet päivätkään sitten haitanneet yhtään. 4 Kun aamuisin oli hyvin aikaa, menin myös monta kertaa tuon lähemmäs kymmenen kilometrin koulumatkan skoban sijaan pyörällä. Siitä sai hyvin päivän liikunnat ja virtaa aamuun! Tosin jossain vaiheessa näköjään alkoi olla jo vähän kylmä :D

5

1 Haha, leivoin kyllä vähän enemmänkin muffinsseja, tuo yksi vaan sai erittäin hienon koristelun :D 2 Tuollaisina hetkinä sitä tulee mietittyä, miksi päättikään valita sen viestintälinjan... 3 Mun halloweenin juhlimiset oli siinä, kun käytiin kaverin kanssa katsomassa tuo Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille. Ihan suosittelun arvoinen leffa! 4 Olen ollut joulun kanssa harvinaisen ajoissa tänä vuonna.

4

1 Joistain kumman syystä mun kuvia jaettiin syksyn aikana muutamillakin eri insta-tileillä, pari kertaa Etelä-Suomen Sanomissa ja yhtenä aamuna löysin itseni mainittuna Ylen artikkelissa. 2 Uskokaa tai älkää, en ole koskaan aiemmin omistanut nappikuulokkeita. Muutama viikko sitten kuitenkin hankin ne, sillä esimerkiksi koulussa pitää joskus itsenäisesti katsoa jotain videoita tunneilla. 3 Ja värivalintahan meni tietysti ihan vaan hiusten värin mukaan ;) 4 Yli puolet joulukalenteripostauksista on nyt täysin valmiina, vaikka vähän olenkin suunnitellusta aikataulusta jäljessä. Viime viikkoina täällä on kyllä näkynyt toinen toistaan kummallisemman näköisiä kuvausviritelmiä... :D

Mitä sun syksyyn on kuulunut?

17. marraskuuta 2016

Vastauksia kysymyksiinne 2

vastauksia-1093

Tässäpä vielä loput vastaukset kysymyksiin, jotka käsittelivät bloggaamista ja sekä ihan vaan kaikenlaista minuun liittyvää ja mielipiteitäni. Ehkä saatte näiden avulla tietää paljon lisää siitä, minkälainen tyyppi täällä ruudun takana kirjoittelee. Valitettavasti ihan jokaiseen kysymykseen en pystynyt vastaamaan, lähinnä ihan vaan siksi, etten oikein keksinyt niihin mitään hyvää vastausta. Kuvista sen verran, että otin niitä joskus lokakuun lopussa, ja ajattelin niiden sopivan hyvin tänne marraskuulle. Tänä vuonna marraskuu onkin ollut ihanan luminen ja valoisa. Ei siis välttämättä aina ole viisasta suunnitella postauksia kovin pitkälle etukäteen... Mutta ainakin täällä päin ne loskakelit alkoivat tänään, joten eivätköhän nämäkin vähän ankeat kuvat ihan hyvin sovi tähän ajankohtaan.

vastauksia-1097

Muistatko vielä, miksi alunperin aloitit bloggaamisen?
Olin tosiaan kuvannut aktiivisesti jo muutaman vuoden ennen blogin aloittamista, mutta jossain vaiheessa se kuvien ottaminen alkoi tuntua vähän turhalta, kun ei niitä yleensä kukaan muu nähnyt. Suurin syy oli siis saada kuville joku julkaisupaikka ja siten saada lisää motivaatiota valokuvaukseen. Lisäksi pidän myös kirjoittamisesta, bloggaaminen on kivaa tekemistä vapaa-ajalle ja on aina ihanaa saada myös antaa muille vinkkejä kuvaamiseen sekä on ihan mahtavaa kuulla, jos joku on saanut inspiraatiota kuvaamiseen täältä mun blogista.

Mistä saat inspiraatiota niin postauksiin kuin bloggaamiseen muutenkin?
Luen paljon eri aiheisia blogeja, niin enimmäkseen varmaan muiden blogeista. Ja tietty suurin osa mun postauksista koostuu ihan vaan kuvista, yleensä luontokuvista, joihin inspiraatio nyt tulee ihan vaan tuolta kauniista luonnosta. Myös lukijoilta tulee joskus hyviä ideoita vähän erilaisempiin postauksiin.

Muuttuisiko elämäsi, jos nyt lopettaisit bloggaamisen?
Kyllä se muuttuisi. Ensinnäkin tietysti aikaa menisi johonkin ihan muuhun. Ehkä aloittaisin jonkun uuden harrastuksen? Njääh, todennäköisesti vaan surffailisin netissä. Ja tietysti ottaisin kuvia paljon vähemmän.

Millaista blogia et lukisi ja millaista lukisit mielelläsi?
Blogien aiheiden suhteen olen melko kaikkiruokainen ja mun lukulistalta löytyykin niin valokuvaus-, lifestyle-, muoti-, kynsi-, hevos-, matkailu-, kosmetiikka kuin taideblogejakin. Toisaalta olen myös melko nirso, sillä blogin täytyy olla todella hyvä päästäkseen mun lukulistalle. Hyvän blogin tekee yleensä ihan vaan hyvin ja mielenkiintoisesti kirjoitettu teksti, hienot ja suuret kuvat, persoonallinen, mutta yksinkertainen ulkoasu sekä jotenkin samaistuttava bloggaaja. Jos nämä kohdat eivät ole kunnossa, en ala blogia lukemaan. Suurin juttu on ihan vaan se, että blogin täytyy jotenkin iskeä muhun, ei sitä oikein voi selittää.

3 parasta ja huonointa asiaa bloggauksesta?
Huonoimpia ehkä se, että tähän menee kuitenkin melko paljon aikaa, joskus postaustahdista tulee pientä stressiä ja johonkin teknisiin ongelmiin esimerkiksi ulkoasun kanssa menee helposti hermot. Hyviä puolia onkin sitten helpompi keksiä vaikka kuinka paljon! Ainakin saa paljon intoa kuvaamiseen ja siten mukavaa tekemistä, on aina ihan mahtavaa saada lukijoilta kivoja kommentteja ja tietää, että täältä saa inspiraatiota joku muukin sekä kehittyy myös kirjoittamisessa.

vastauksia

Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla.
Luotettava, ystävällinen, huumorintajuinen

Mikä oli parasta tänään?
Kirjoitan tätä vastausta lauantaina ja ehdottomasti päivän paras asia oli kaverini Ainon näkeminen pitkästä aikaa. Terkkuja jos luet tätä!

Missä kaikissa maissa olet vieraillut?
Ruotsissa, Virossa ja Espanjassa

Minkälainen olet luonteeltasi?
Uusien ihmisten kanssa saatan aluksi vaikuttaa vähän ujolta ja hiljaiselta, mutta oikeasti en ole yhtään sellainen, kun muhun tutustuu paremmin. Itse asiassa tykkään todella paljon olla ihmisten, niin tuttujen kuin vieraidenkin, kanssa tekemisissä ja kaikki ihme persoonallisuustestitkin kertovat aina mun olevan sosiaalinen ihminen. Olen myös luotettava ja jos jotain lupaan, niin saa kyllä olla todella iso este, jos en sitä toteuta. Siihen liittyen olen aika täsmällinen, enkä oikeastaan koskaan myöhästy mistään (viime tipassa olen kyllä vähän liiankin usein...). Olen määrätietoinen (varsinkin jos tätä kysyisi mun vanhemmilta, heh) ja jos jotain tosissani päätän, niin sehän sitten myös toteutuu. Ja joo, myönnettäköön myös, että ole vähän pessimisti, mikä kyllä ärsyttää itseänikin joskus. Usein kuitenkin sanon negatiivisiakin asioita sarkasmin kanssa. Eiköhän siinä ollut tarpeeksi syvällinen luonneanalyysi tältä erää.

Mitkä asiat saavat sut iloiseksi?
Esimerkiksi kaverit, ihanat kommentit blogissa, söpöt eläimet, ratsastus ja onnistuneen kuvan saaminen.

Miten määrittelet onnellisuuden? Oletko tällä hetkellä onnellinen?
Onnellisuus on psykologi David Myersin mukaan läpitunkeva tunne siitä, että elämä on hyvää -Wikipedia. Haha, en oikeasti keksi mitään parempaa määritelmää. Valitettavasti en itse voi sanoa tällä hetkellä olevani 100% onnellinen, sillä moni asia voisi olla vähän paremmin, mutta toisaalta todella moni asia voisi olla todella paljon huonomminkin.

vastauksia-1105

Millä kolmella sanalla kuvailisit omaa tyyliäsi?
Yksinkertainen, rento ja massa, jos nyt rehellisiä ollaan

Mikä on sun unelma-ammatti?
Voi kun sellainen olisikin, se varmaan pitäisi tässä pikkuhiljaa olla keksittynä...

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Entä liittykö valokuvaus niihin?
Haaveammattia ei tosiaan ole, enkä valokuvauksestakaan halua ammattia. Tosin ajatus sellaisesta vuoden kestävästä kansanopiston valokuvauslinjasta on viime aikoina alkanut kuulostaa vähän houkuttelevalta... Heti lukion jälkeen taas välivuosi töitä tehden kuulostaa tällä hetkellä hyvältä vaihtoehdolta.

Osaatko heiluttaa korvia?
En :D

Jos sun pitäis loppuelämän olla jonkun ikänen, minkä ikäinen olisit?
Joskus 6-vuotiaana ei ainakaan ollut mitään stressiä tai sen kummempia velvollisuuksia, vaan sai vain leikkiä kaiket päivät. Silloin kuitenkin olin eskarissa, joten päivissä oli jotain rutiinia ja sai nähdä kavereita.

Lempiruokasi?
Ehdottomasti suklaa. Ai sitä ei muka lasketa ruuaksi? No sitten kanasalaatti.

Mitä menestyminen tarkoittaa?
Onpa hyvä, mutta todella vaikea kysymys! Lyhyesti sanottuna menestynyt ihminen on mielestäni sellainen, joka on saavuttanut itselleen asettamia tavoitteita ja on tyytyväinen elämäänsä.

vastauksia-1079

Onko sinulla tatuointeja? Jos ei, niin millaisen haluaisit ottaa, vai haluatko tatuointeja laisinkaan?
Ei ole, eikä tällä hetkellä ole haaveissakaan. Jos joskus tatuoinnin haluaisin ottaa, uskoisin sen olevan joku melko pieni, millä kuitenkin oikeasti olisi mulle joku tärkeä merkitys.

Mikä on lempipaikkasi kotona?
Tässä on nyt kova kamppailu mun sängyn ja koulupöydän välillä. Ihminen kuitenkin nukkuu kolmasosan elämästään ja nukkumaan pääseminen on aina ihanaa, joten ehkä se on se pehmeä sänky. Toiseksi eniten vietän kyllä aikaa tässä pöydän ääressä, missä tälläkin hetkellä olen, mutta saman pöydän ääressä tulee myös tehtyä kaikki ne tylsät koulujutut.

Jos sinut nimettäisiin vasta nyt ja saisit vaikuttaa omaan nimeesi, niin minkä antaisit itsellesi nimeksi?
En osaa sanoa mitään tiettyä nimeä, mutta yleisesti joku 5-6 kirjaiminen olisi mielestäni kivan pituinen, tämä oma nimi kun on niin lyhyt. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen tähänkin nimeen, tosin toisen nimeni voisin kyllä vaihtaakin...

Parasta talvessa?
Lumi! Se on vaan niin hienon näköistä, tuo paljon valoisuutta ja sen päällä pystyy hiihtämään :D

Elokuva, jonka haluaisit katsoa?
Luokkakokous 2 voisi olla hauska nähdä ja mua jotenkin kiinnostaa myös se ensi vuonna ilmestyvä Tuntematon sotilas.

Lemppari vuodenaika?
Kesä! Tykkään tosi paljon myös alkusyksystä, kun puut ovat värikkäitä, aurinko paistaa ja pukeutumisenkin kannalta se on mun mielestä parasta aikaa. Talvikin on ihan kiva, varsinkin silloin kun on kunnolla lunta ja pakkasta. Ja no, kyllä kevätkin on mukava vuodenaika, kun luonto herää henkiin. Mutta jos yksi pitäisi valita, niin kesä.

vastauksia-1054

Onko väliä, jos esim. jogurtissa on hedelmän/marjan paloja?
Ne palathan ovat juuri niitä jogurtin parhaita osia!

Pidätkö joulusta ja odotatko sitä innolla?
Todellakin pidän ja odotan innolla!

Mitä mieltä olet siitä, että Trump valittiin presidentiksi?
Itse olisin kyllä kannattanut mieluummin Clintonia, vaikkei hänkään varmasti mikään paras mahdollinen vaihtoehto olisi ollut. Täytyy vain toivoa, ettei hän saa mitään suurempia katastrofeja aikaiseksi. Mutta tuskinpa Trumppi nyt niin paljon meidän suomalaisten tilanteeseen tulee vaikuttamaan, mitä asiasta uutisoinnin määrä antaisi ymmärtää...

Millainen on täydellinen hetki illalla?
Ihan vaan se, kun pääsee nukkumaan. Nukkuminen on parasta! <3

Mitä sulle kuuluu just nyt?
Ääh, vihaan tätä kysymystä, kun aina tekisi mieli vastata vaan ihan hyvää... :D No, suurimpia huolenaiheita tällä hetkellä ovat lähestyvä koeviikko ja blogin joulukalenteriakin pitäisi saada vielä vähän valmiimmaksi. Mutta eipä tässä mitään ihmeellistä.

Kerro sun lempimusiikista & lempibändeistä?
Mun on ehkä pakko myöntää, ettei sellaisia ole. Yleensä jos kuuntelen musiikkia, niin laitan vaan Spotifysta jonkun listan pyörimään, enkä läheskään aina edes tiedä, minkä nimistä tai kenen esittämää biisiä kuuntelen... En myöskään koskaan ole ollut missään kunnon keikoilla. Kai täällä on edes joku yhtä huono musiikin kuuntelija? Kaipaan vertaistukea tämän häpeällisen paljastuksen jälkeen.

Osaisitko mieluummin lentää vai lukea ajatuksia?
Lukea ajatuksia

vastauksia-1382

Haluaisitko hypätä laskuvarjohypyn?
Se kuulostaisi kyllä tosi hienolta! Tosin yksin en missään nimessä haluaisi hypätä jonkun parinkymmenen tunnin kurssin jälkeen, vaikka mahdollisuus olisikin, vaan mieluiten ihan vaan tandemhyppynä jonkun ammattilaisen kanssa

Jos maailmanloppu tapahtuisi viikon päästä, mitä tekisit viimeisinä päivinä?
Muutaman päivän haluaisin matkustella, nähdä kaikkia hienoja paikkoja ja tehdä siistejä juttuja, söisin vain todella hyvää ruokaa, kävisin muutaman kerran ratsastamassa ja näkisin kaikkia läheisiä ja ystäviä.

Suosikki vaatekauppasi?
Vaikea sanoa vain yhtä, mutta Bik Bok, Gina Tricot, Cubus, Bershka ja Pull&Bear on ainakin se viiden kärki.

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?
Olen toivottavasti keksinyt, mitä haluan opiskella ja olen jo hyvässä vauhdissa opintojen kanssa jossakin yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Muusta en osaa yhtään sanoa.

15. marraskuuta 2016

Vastauksia valokuvauskysymyksiin

auringonlasku-1634

Ensimmäisenä haluan vielä kiittää kaikkia, jotka näitä kysymyksiä laittoivat! Kysymyksiä tulikin itse asiassa sen verran, että ajattelin jakaa ne kahteen osaan, ettei yhdestä tulisi liian pitkää. "Yllättäen" suurin osa kysymyksistä liittyi valokuvaukseen, joten tässä osassa vastaan vain niihin ja myöhemmin sitten kaikkiin muihin. Kuvitukseksi tungin muutamia viime aikoina ottamiani auringonlaskukuvia, kun olen taas päässyt niiden kuvaamisen makuun, aurinko laskee sopivaan aikaan ja taivas on usein ollut ihanan värikäs.

auringonlasku-1657

Mikä on parasta valokuvauksessa?
Olen aikaisemminkin miettinyt vastausta tähän ja paras keksimäni tulee tässä: Se, jos saa jonkun hienon asian näyttämään kuvassa vieläkin upeammalta, mitä se todellisuudessa on.

Koska aloitit valokuvaamisen?
Tähän on vähän vaikea sanoa yhtä oikeaa vastausta, mutta täältä löytyy postaus mun historiasta kameroiden kanssa alkaen vuodesta 2004. Järkkärin sain vuonna 2013, eli reilu kolme vuotta sitten.

Jos saisit valita minkä tahansa kameran mikä se olisi?
Esimerkiksi Canonin 5D Mark IV voisi olla aika hieno ja vaikuttaa vielä sen tason kameralta, että sitä voisi oppia käyttämäänkin. Joku 1D nimittäin vaikuttaa jo vähän liian hienolta, vaikka ilmaiseksi saisikin... Jos taas kameran mukana saisi myös objektiivit, niin mua houkuttaisi vaihtaa merkki Sonyyn, esimerkiksi tuon uuden Alpha SLT-A99 Mark II:n voisin ihan mieluusti ottaa vastaan.

Mikä sinusta on tärkeintä kuvaamisessa?
Se, että kuvaaminen on kivaa!

IMG_1409-6

Pystyisitkö kuvaamaan tilauksesta?
Pystyisin ja olen sitä tehnytkin, itse asiassa tekisin sitä mielelläni enemmänkin. Olen kuitenkin myös kieltäytynyt muutamasta minulle tarjotusta kuvauskeikasta, sillä en ole kokenut olevani sopiva henkilö tehtävään. En siis tekisi mitä vain kuvauksia rahan perässä, vaan haluan, että oikeasti tiedän pystyväni suoriutumaan tehtävästä sekä minua että asiakasta miellyttävällä tavalla.

Lemppariobjektiivisi?
Näistä nykyisistä tykkään eniten tuosta Canonin 100mm f/2.8L IS USM -objektiivista. Sillä vaan saa niin ihanaa jälkeä ja polttovälikin sopii yllättävin moniin tilanteisiin.

IMG_1412-7

Mitkä on sinun vinkkisi kuvatessa luontoa?
Kannattaa ainakin tarkastella mahdollisia kuvauskohteita muualtakin kuin sieltä seisomakorkeudelta ja polun varresta, monet mun parhaista kuvista on otettu "sammakkoperspektiivistä" ties missä puskassa kyykkien. Valo on tietysti myös tärkeä tekijä ja itse ainakin kuvaan kaikista mieluiten silloin, kun aurinko on laskemassa. Ja öö, kannattaa ehkä joskus ottaa mukaan vain yksi objektiivi, vaikkei sen ajattelisikaan olevan paras kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi 100 millisellä objektiivillakin voi saada yllättävän kivoja maisemakuvia ja samalla vähän erilaista näkökulmaa niihin maisemiin.

Aiotko kuvata uutenavuotena ilotulituksia?
Enköhän ainakin jonkin verran. Suunnitelmissa olisi myös kuvata esimerkiksi joku joulunavausilotulitus tässä lähiaikoina, jotta voisin sitten jakaa tännekin vähän vinkkejä ilotulituskuvien saamiseen.

IMG_1346-1

Jos bloggausta ei olisi keksitty, minne jakaisit kuviasi?
Varmaan olisin aktiivisempi Instagramissa.

Jos saisit valita vain yhden objektiivin millä kuvaisit loppuelämäsi, mikä se olisi?
Tavallaan tekisi mieli vastata, että joku sellainen, jonka polttoväli ulottuu laajakulmasta kunnon teleen ja makrokuviakin pystyy ottamaan, mutta niissä objektiiveissa on yleensä aika heikko valovoima, eivätkä laatu ja toimivuuskaan varmaan ole sieltä parhaasta päästä. Vastaankin siis mun haavelistalla olevan (ja siellä todennäköisesti myös pysyvän...) linssin: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Joo, silloin loppuisi kauas zoomailu ja makrokuvien ottaminen, mutta ainakin olisi laadukas, varmasti toimiva, valovoimainen ja useimpiin tilanteisiin vallan mainiosti käyvä linssi, joka vielä kulkisi hyvin mukana. Onneksi oikeasti ei tarvitse tehdä mitään näin vaikeita päätöksiä!

Mikä on haastavinta valokuvauksessa?
Upeiden kuvien saaminen. Ainahan se on tavoitteena, mutta todella harvoin onnistuu ainakaan omasta mielestä...

IMG_1408-5

Mitkä asiat koira valokuvauksessa on tärkeintä?
Ihan perusjuttuja noin yleisesti ottaen on ainakin se, että laskeutuu sinne koiran tasolle eikä käytä kameran sisäistä salamaa, koska huono salama harvoin tekee kuvasta mitenkään luonnollisen näköistä ja lisäksi en usko eläintenkään tykkäävän siitä. Täytyy myös muistaa, että hyviä kuvia voi saada muulloinkin kuin koiran istuessa tai seistessä kiltisti paikoillaan. Esimerkiksi koiran leikkiessä ja juostessa ulkona voi saada ihan mahtavia kuvia, tosin silloin kuvaaminen vaatii vähän enemmän kärsivällisyyttä.

Kuvaatko lainkaan puhelimella, mikä puhelin?
Kuvaan, tosin ne kuvat menevät lähinnä Snapchattiin (sieltä mut löytää nimimerkillä leabjornn) ja osa sitten tänne blogin puhelinkuvapostauksiin. Niin ja tietty kesävideon kuvasin lähes kokonaan puhelimella. Mun puhelin on jo aika vanha, Sony Xperia Z1 Compact.

Mitkä on sun vinkkisi kuvien muokkaamiseen?
Ylipäätään kuvia kannattaa aina muokata rohkeasti, muttei kuitenkaan liikaa.

Mikä on sun suosikkikuva, jonka oot ottanut?
Tätä on kysytty aiemminkin, mutta se yhden kuvan valitseminen niiden tuhansien joukosta on vaan todella vaikeaa... Ensimmäisenä mulle kuitenkin tällä kertaa tuli mieleen tuo alla oleva kanervakuva ja se sopii hyvin muihin tämän postauksen kuviin, joten valitsen nyt vaikka sen.

IMG_6884_edited

Vaikeimmat asiat luontokuvauksessa?
Eläinten kuvaaminen. Mä en mitään luonnonvaraisia eläimiä ole juurikaan kuvannut, koska eihän niitä löydy mistään! Siis ihan oikeasti, tuonne suollekin kun menee kävelemään, niin on ihme, jos lintutornista näkee edes yhden linnun. Ja sitten jos jonkun eläimen jossakin sattuu näkemään, niin tietysti se vaan vilahtaa jossain puskassa sadan metrin päässä. Eikä eläimet tottele, jos niitä käskee pysymään kiltisti paikoillaan ja hymyilemään kameraan.

Jos valokuvausta ei olisi keksitty, miten toteuttaisit itseäsi?
Hmm, varmaan soittaisin jotakin soitinta.

Kiinteät objektiivit vai zoomit? Perusteluja valinnallesi?
Molempia tarvitaan, ehkä kuitenkin kiinteäpolttoväliset. Zoomit ovat todella käteviä, mutta kiinteissä on yleensä parempi laatu ja valovoima halvemmalla hinnalla.

IMG_1400-4

Mikä vuodenaika on mielestäsi valokuvauksellisin?
Ehdottomasti syksy ja ruskan aika

Minkä vinkin antaisit vasta aloittelevalle kuvaajalle?
Kannattaa lukea mun blogia ;) No joo, oikeasti kuvaamista ei kannata ottaa liian vakavissaan, vaan tehdä sitä silloin kun huvittaa ja miten huvittaa. Tietysti sitä teknistä puoltakin kannattaa vähän opiskella, niin saa sitten helpommin kuvista sellaisia kuin haluaa. Pitää myös aina muistaa, että ne netissä olevat kuvat tosiaankin ovat vain niitä parhaita paloja ja kuvaaja on saattanut ottaa satoja kuvia, joista näkyville on päätynyt se yksi. Todennäköisesti niitä ihailemiasi kuvia on myös muokattu taitavasti, eikä kannata edes odottaa, että ottamasi kuvat näyttäisivät samanlaisilta jo kamerassa. Ei siis ainakaan kannata luovuttaa, harjoitusta vaan!

8. marraskuuta 2016

Lapakisto pt.3

Lapakisto-1473

Lapakisto-1460

Lapakisto-1505

Lapakisto-1489

Lapakisto-1541

Lapakisto-1572

Lapakisto-1511

Lapakisto-1550

Lapakisto-1527

Lapakisto-1577

Heh, pitäisi varmaan pikkuhiljaa keksiä joku vähän luovempi otsikko näille Lapakisto-postauksille... Mutta joo, kävinpä nyt kolmatta kertaa tuolla retkeilyalueella kävelemässä ja kuvailemassa. Viimeksi käytiin samassa paikassa muutama päivä päälle vuosi sitten ja nyt kun katson silloin tekemääni postausta, niin oli kyllä maisemat vähän erilaisia kuin tällä kertaa. Lumi ei tehnyt kuvaamista kovin helpoksi, kun maa palaa puhki ja muuten on ihan synkkää... Onneksi ei sentään satanut vettä! Aurinkokin lopetti paistamisen meidän saavuttua kohteeseen. Enkä kyllä suosittelisi sitä Lapakiston punaisella merkittyä reittiäkään, oli vähän tylsiä maisemia. Tulipahan kuitenkin ulkoiltua. Olipas taas kamala valitusteksti, mutta voidaanko se hyväksyä ihan vaan koska marraskuu? :D

1. marraskuuta 2016

Sekalaisia syksyltä

IMG_0797_edited

IMG_0700_edited

IMG_0635_edited

IMG_0601_edited

IMG_0717_edited

IMG_0285_edited

IMG_0763_edited

IMG_0770_edited

IMG_0782_edited

Muutama syksyn aikana otettu kuva, jotka eivät tänne blogiin asti vielä ole päässeet. Muutama makroilukuva, syksyisiä maisemia Renkomäen päältä ja jotain muuta.

Viime viikolla olleen syysloman aikana kuvasin kyllä paljonkin, suurin osa niistä kuvista vaan ei tule näkyville vielä kuukauteen. Otin nimittäin kuvia tulevaan joulukalenteriin, eli ilokseni voin kertoa sellaisen todellakin olevan tulossa! Postauksia on tulossa diy-jutuista, joululahjavinkeistä, kosmetiikasta, pukeutumisesta, bloggaamisesta sekä yleisesti kaikista joulujutuista. Kolmasosa teksteistä on jopa jo täysin valmiita! :D

Niin ja niitä kysymyksiä saisi mieluusti käydä heittelemässä vielä vähän lisääkin täältä löytyvään postaukseen!

Löytyikö näistä kuvista jotain suosikkia?