Ai mitä vaikeaa kameran pitämisessä voi olla? Pitää kädessä ja painaa nappia, mitä muka pitäisi tietää?
Edellä mainitulla tavalla varmasti saa kuvan otettua, mutta keräsin tähän tärkeimpiä juttuja siitä, miten saada mahdollisimman terävä kuva ja vähän muustakin asiaan liittyvästä. Joku ammattilainen varmasti keksisi aiheesta vaikka kuinka paljon asiaa (ja pidän itsekin varmaan kameraa jotenkin väärin näissä kuvissa... :D), mutta eiköhän nämä nyt alkuun riitä.
Suurimmasta osasta postauksen kuvista kiitos kuuluu jälleen Ainolle.
1. Hihna kaulaan tai käteen
Okei, tämä ei ehkä liity mitenkään siihen, mikä on oikea ote kamerasta, mutta haluan vain kysyä: miksi sitä hihnaa ei voi pitää kaulassa tai käden ympärillä tai jotain varmistuslenkkiä jossain? Meinasin verrata hihnan vapaana roikkumista turvavyön käyttämättömyyteen, mutta ehkä se ihmishenki on kuitenkin arvokkaampi kuin kameran.... :D
Jos kaulassa pitäminen tuntuu epämukavalta (ainakin minusta usein tuntuu), kannattaa kokeilla kiertää hihna pari kertaa käden ympäri. Lisäksi myytävänä on tietenkin paljon erilaisia pehmustettuja hihnoja ja rannelenkkejä ja ties mitä, jos panostaa haluaa.
2. Tajua tärinä
Ei, et vaan yksinkertaisesti pysty pitämään kameraa kädessäsi ilman, että se tärisee. Yksi tapa ymmärtää tärinän määrä on laittaa kamera kuvaamaan näytön kautta ja sitten zoomata näyttöä. Ei muuten pysy paikoillaan! Tai voit kokeilla laittaa suljinajan esimerkiksi 1/4 sekuntiin. Muista myös, että tärinä näkyy sitä herkemmin, mitä pidemmällä
polttovälillä kuvaa. Yksi helppo muistisääntö siihen, ettei polttoväli mene liian pitkäksi, on verrata suljinaikaa käytettävän objektiivin polttoväliin. Eli jos objektiivisi polttoväli on 50mm, saisi suljiaika olla maksimissaan 1/50s, jos polttoväli on 250, saisi suljinaika olla enintään 1/250s ja niin edelleen.
 |
Omalla kamerallani näytön suurentaminen onnistuu painamalla tuosta oikean yläkulman napista kerran tai kaksi. |
3. Pidä kamera lähellä
Pidä kamera mahdollisimman lähellä itseäsi. Järkkärin kanssa tätä on aika vaikea jättää tekemättä, jos kerran silmän pitää katsoa etsimestä. Digikameran ja puhelimen kanssa taas usein näkee sitä, että kameraa pidetään lähes suorien käsivarsien päässä. Tämä ei kannata, sillä se lisää kameran tärinää. Jospa sittenkin astuisit askeleen eteenpäin (mikäli se on mahdollista)?
4. Myös vasen käsi käyttöön
Pitkän ja painavan objektiivin kanssa vasentakin kättä tulee käytettyä melko automaattisesti, mutta lyhyemmän putken kanssa käsi jää helposti jonnekin muualle.
5. Ja se käsi objektiivin alle
Okei, myönnetään; opin tämän itsekin vasta pari viikkoa sitten. Ei vielä riitä, että se vasenkin käsi on matkassa mukana. Monet meistä pitävät vasenta kättä objektiivin sivulla, mutta oikeasti sen kuuluisi olla objektiivin alla. Ja kyllähän tällä taktiikalla kamera näyttää ihan silmämääräisestikin heiluvan vähemmän ja käsi on jotenkin mukavammassa asennossa. Samalla myös kyynärpäät tulevat lähemmäksi kehoa, joka sekin vakauttaa kameraa.
6. Ylös vai alas?
Pitäisikö pystykuvia ottaessa käden olla ylhäällä vai alhaalla? Yleensä käden näkee olevan ylhäällä, jolloin on helpompaa säätää kameran asetuksia. Mutta jos sinusta tuntuu mukavammalta pitää käsiä toisin päin, niin ei kai siinäkään periaatteessa mitään väärää ole.
7. Vaiko sittenkin akkukahva?
 |
Kuva (ihan luvallisesti lainattu) täältä. |
Otatko paljon pystykuvia? Kannattaa harkita akkukahvan hankkimista. Akkukahva siis yksistään näyttää esimerkiksi
tältä ja sen avulla kameraa on huomattavasti mukavampi pitää pystyasennossa. Kaikille kameramalleille tosin akkukahvaa ei ole saatavilla
(ainakaan samalta merkiltä kuin kamera). Keskihinta näillä näyttää olevan noin 200 euroa.
8. Etsi väliaikainen "jalusta"
Kaikista terävimmän kuvan saa tietysti käyttämällä jalustaa. Aina sellaista ei kuitenkaan ole saatavilla (tai vaikka olisikin, niin laiskuus, krhm...), joten varsinkin valotusajan pidentyessä saattaa olla hyvä idea tukea kameraa, kuten nojaamalla johonkin tai laittamalla kamera vaikkapa kaiteen päälle jne...
9. Seiso kahdella jalalla
Kai sekin vakauttaa kameraa ja ehkä myös hieman suoristaa sitä horisonttia.
10. Ota rauhallisesti
Kun kaikki muut asiat ovat kunnossa, pidä maltti loppuun saakka, äläkä runttaa sitä nappia äkkinäisesti ja kaikella voimalla pohjaan. Uskon sinun jo arvaavan miksi.
Oliko kaikki ihan itsestäänselvyyksiä, vai opitko jotain uutta?