Kuinka moni on joskus kuvannut ihmisiä? Eiköhän meistä jokainen ole, aika montakin kertaa. Vaikka ihmisten kuvaaminen ehkä onkin yleisin kuvaamisen laji, ja uskoisin sen työllistävän eniten myös ammattikuvaajia, ei hyvien kuvien saaminen ihmisistä todellakaan ole mitenkään helppoa. En itsekään väitä olevani mitenkään hyvä siinä, mutta ajattelin uskaltaa jakaa nämä kymmenen perusvinkkiä, jotka mielestäni eniten vaikuttavat lopputulokseen. Tässäkin täytyy toki taas muistaa, että nämä "säännöt" ovat vain suuntaa antavia, ja joskus niitä voi ja ehkä kannattaakin harkistusti rikkoa.
1. Pitkä polttoväli
Sopivaksi
polttoväliksi muotokuville sanotaan yleensä 70-100mm. Pidempi polttoväli nimittäin ei aiheuta niin paljon vääristymiä kasvoissa
(=paremman näköistä), auttaa lyhyemmän syväterävyyden saamisessa
(katso seuraava kohta) sekä antaa varsinkin kuvattavalle enemmän tilaa hengittää, kun ei tarvitse olla ihan nenät vastakkain. Se kameran mukana tulevakin objektiivi kannattaa siis kääntää ihan sinne zoomin loppupäähän.
 |
Vasemmalla polttoväli on 16, oikealla 100. Asetukset ovat täysin samat. Aika suuri ero, vai mitä? :D |
2. Suuri aukko
Suuri
aukko tarkoittaa lyhyttä
syväterävyyttä, eli sen avulla ihminen saadaan kivasti erottumaan taustasta ja vähän rumemmankin taustan voi saada vaan sumentamalla nätiksi. Suuren aukon etu kivan taustan lisäksi on se, että silloin pystyy käyttämään lyhyempiä suljinaikoja ja pienempiä ISO-arvoja, mikä tietenkin on aina hyvä juttu. Ei kuitenkaan välttämättä ole aina kannattavaa käyttää ihan sitä objektiivin pienintä aukkoa, sillä hiemankin väärään paikkaan osuva
tarkennus saattaa silloin pilata kuvan helposti, tai syväterävyys ei yksinkertaisesti vaan riitä saamaan esimerkiksi koko kasvoja teräväksi
(mikäli se on tarkoitus). Tämäkin tietysti yleistäen, sillä voihan siellä taustalla olla joku älyttömän hieno maisema tai muuta vastaavaa...
 |
Vasemmanpuoleisessa kuvassa aukko on 2.8, oikeanpuoleisessa 11. |
3. Tasainen valo kasvoille
Laikukas valo, suoraan naamaan häikäisevä aurinko tai kovia varjoja tekevä valo ei vaan näytä yhtään hyvältä, vaan valon tulisi olla pehmeää ja tasaista. Helpoiten tasaisen valon saaminen ulkona onnistuu kuvaamalla hieman pilvisenä päivänä, varjossa tai auringonlaskun aikaan vastavaloon (jolloin tosin jotkut kohdat hiuksista saattavat ylivalottua, mutta mun mielestä se näyttää usein ihan kivalle).
4. Kokovartalokuvia ottaessa kyykisty
Naamakuvat kannattaa ottaa naaman korkeudelta tai vähän ylempää, mutta silloin kun kuvassa näkyy koko kroppa, näyttää se paljon paremmalta ja pidemmältä vyötärön korkeudelta kuvatessa.
5. Tonne päin
Ne käänny vähän oikealle tai kato tonne vasemmalle -tyyliset ohjeistukset kameran takaa kannattaa unohtaa heti. Ei siitä vaan voi tulla mitään, kun aletaan miettimään kenestä katsoen minnekin päin. Suosittelen 100x enemmän tänne tai tonne -ohjaamista viittoman kera. Paljon yksinkertaisempaa.
6. Älä käytä kameran sisäistä salamaa
Se näyttää luonnottomalta ja sattuu silmiin. Jos siis kuvaat vielä automaatilla, kannattaa ainakin kytkeä se salama pois päältä. Jos on liian hämärää ilman, etsi valoisampi paikka, keksi joku hieno viritelmä valon lisäämiseen tai lisää valoisuutta jälkikäteen, mutta älä käytä sisäistä salamaa. Se vaan näyttää kamalalle. Tai okei, myönnetään; joskus sisäinen salama voi toimia ihmisiä kuvatessa ihan hienona tehosteena, mutta ei se kyllä mitenkään normaalilta voi näyttää. Erilliset salamalaitteet tai muiden salaman lisävarusteiden kanssa tietenkin asia erikseen.
7. Paino toiselle jalalle
Tämä mallityylinen poseeraus on varmasti tullut kaikille vastaan, sillä se vaan toimii. Kannattaa siis pyytää mallia seisomaan enemmän toisella jalalla, ehkä laittaa myös toinen jalka ihan kunnolla taakse. Ai miksi? Koska se nyt vaan sekä näyttää että tuntuu luonnollisemmalta. Kannattaa myös kääntää vartaloa vähän sivuttain.
8. Sijoita silmät kuvan ylimpään kolmannekseen
Jos kuvan kohteena on ihminen, miksi ihmeessä se itse ihminen loppuu jo puoleen väliin kuvaa? Kuvasta tulee paljon parempi, kun kuvattavan silmät sijoittaa kuvan ylimpään kolmannekseen. Mutta onneksi pienet ylimääräiset siivut kuvan ylälaidasta on helppo rajata pois vielä jälkikäteen! Toki paljon tilaa pään yläpuolella voi joskus toimia todella hyvin.
9. Ei ole pakko katsoa kameraan
Miten tämä onkin iskoistettu niin kovasti meidän aivoihimme; kuvissa täytyy katsoa suoraan kameraan. No eihän se mikään pakko ole! Jossain kuvissa voi näyttää hyvältä ja luonnolliselta, kun kuvattava katsookin vähän sivuun kamerasta.
Tällaisia kuvia ottaessa kannattaa kuitenkin varoa "haamusilmiä", eli sitä, että silmistä näkyy liian paljon valkoista kuvattavan katsoessa liian paljon sivuun.
10. Älä rajaa nivelten kohdalta
Jos kuva katkeaa joidenkin nivelten
(polvien, kyynerpäiden...) kohdalta, näyttää se todella helposti aika oudolta. Kannattaa siis kiinnittää tähänkin vähän huomioita!
Saitteko te tästä jotain uutta seuraaviin kuvauksiin? Entä olisiko mahdollisesti osa kakkoselle kannattajia?