Varsinkin näin joulun alla uusi kamera voi olla monen toivelistalla. Mutta kannaisiko juuri sinun sittenkin hankkia järjestelmäkameran sijaan pienempi minijärkkäri? Vai pitäisikö vanhan pokkarin tilalle hankkiakin uusi puhelin?
Erilaiset kamerat ovat olemassa erilaisiin tarpeisiin. Järjestelmäkamera ei välttämättä aina ole se paras mahdollinen vaihtoehto, eikä minijärkkäri riitä kaikkien tarpeisiin. Paras kamerahan on tunnetusti se, joka on mukana.
Tässä postauksessa olen lyhyesti esitellyt neljä eri kameratyyppiä. Toki niitä on enemmänkin, mutta jätin nyt suosiolla esimerkiksi video-, filmi-, action- ja muut erikoisemmat kamerat tästä valokuvaukseen keskittyvästä blogista pois. Lisäksi kerron omia mietteitäni siitä, kenellä mikäkin kamera voisi sopia
(ne tosiaan osittain ovat vain minun mielipiteitäni, eivätkä mitään ehdottomia totuuksia). Kollaasiin jokaisen kameratyypin yläpuolelle olen koonnut pienen kollaasin, johon olen arvostelujen ja teknisten ominaisuuksien mukaan valinnut muutaman hyvältä vaikuttavan kameran. Tuotekuvat ovat
Verkkokauppa.com:sta ja linkit vievät myös sinne, jotta voit halutessasi helposti löytää jostain tuotteesta lisää tietoa, mutta postaukseen ei sisälly minkäänlaista yhteistyötä. Eiköhän sitten mennä jo asiaan!
Kyllä, puhelimissakin todellakin voi olla oikeasti hyvä kamera! Vielä muutama vuosi sitten näin ei ehkä vielä ollut, mutta nyt on jo aika unohtaa
puhelimella ei voi saada hyviä kuvia ja
anteeksi puhelinlaatu -valittelut. Puhelin kulkee aina mukana, eikä sille tarvitse erikseen tehdä laukkutilaa. Kuvien jakaminen on helppoa ja nopeaa. Kuvaaminen automaattiasetuksella on helppoa, mutta asetuksia pystyy halutessaan myös säätämään itse. Lisäksi on myös olemassa pieniä puhelimeen liitettäviä "objektiiveja", joilla mahdollisuuksia voi parantaa entisestään.
Jos kuvaamisesi siis on hyvin satunnaista, esimerkiksi lomamatkojen, lemmikeiden, maisemien ja selfieiden räpsimistä, etkä välttämättä halua ylimääräistä tavaraa mukaasi, suosittelen panostamaan puhelimeen, jossa on hyvä kamera. Puhelimien kameroista puhuttaessa tosin ei todellakaan kannata tuijottaa niitä megapikseleitä, joilla erityisesti puhelimien kameroita yleensä mainostetaan. Nykyisin 8MP taitaa olla pienin määrä, mitä puhelimissa yleisesti on tarjolla, ja sekin on enemmän kuin tarpeeksi! Suosittelen lukemaan vaikka
täältä, mitä ne megapikselit oikein ovat. Megapikseleiden korkea määrä tosin voi kertoa muutenkin panostamisesta siihen kameraan.
Itse en välttämättä ostaisi tähän kategoriaan kuuluvaa kameraa, vaan mieluummin kunnollisella kameralla varustetun puhelimen, tai sitten vähän enemmän mahdollisuuksia tarjoavan minijärkkärin. Pokkareissa verrattuna puhelimen kameraan zoomi taitaa usein olla parempi
(en tosin todellakaan väitä, että näin olisi aina), eli on mahdollista saada parempia kuvia kauempana olevista kohteista. Monet myös haluavat puhelimen ja kameran olevan erikseen, vaikkapa puhelimen muistitilan tai akun säästämiseksi. Pokkarissa voi myös olla paremmat säätömahdollisuudet kuin puhelimessa.
Nykyään monet kompaktikamerat näyttävät järjestelmäkameralta, vaikkeivat ne sitä ole. Pokkarilla ja järkkärillä on kuitenkin kaksi merkittävää eroa; pokkariin ei voi vaihtaa objektiiveja, eikä säätää erikseen suljinaikaa, aukkoa ja ISO-arvoa. Monissa pokkareissa tosin pystyy vaikuttamaan johonkin näistä jollain tavalla.
Mini- tai mikrojärkkärin ero noihin suurempiin järkkäreihin on se, ettei näissä ole sisällä peilejä eikä optista etsintä, vaan kuvatessa täytyy katsoa kameran näytöltä (joissain tosin on elektroninen etsin tai ainakin se on mahdollista ostaa erikseen). Ja tietysti paljon pienempi ja kevyempi koko. Samaa peilillisten kameroiden kanssa taas on se, että näissäkin pystyy säätämään kaikki asetukset manuaalisesti ja vaihtamaan objektiiveja. Näytöllä kuvaaminen ja elektroninen etsin vaikuttaa erittäin kätevältä, sillä silloin näkee heti, millaisena kuva ihan oikeasti on tallentumassa (toisin kuin optisen etsimen kanssa).
Nopeaan urheilu- ja luontokuvaukseen sekä muutenkin pitkällä polttovälillä kuvaamiseen minijärkkärit eivät oikein sovellu, mutta aikalailla kaikkeen muuhun kyllä. Näissä näyttää usein myös olevan hyvä, automaattitarkennuksella varustettu videokuvaus, jos sellainen on tärkeä. Suosittelisin mini- tai mikrojärkkäriä erityisesti monille bloggaajille ja sen tyylisille kuvaajille, jotka kuvaavat paljon tuotteita, asukuvia, tapahtumia ja joskus videoitakin. Täytyy myöntää, että itseänikin vähän huokuttelisi pienempi kakkoskamera...
Jos tiedät jaksavasi kantaa isoa järkkäriä mukana, jaksat oikeasti opetella käyttämään sitä ja ymmärrät, että kamera vaatii erilaisia objektiiveja, voi se järkkäri olla hyvä sijoitus. Hintahaarukka järkkäreissä vaihtelee 400:n ja tuhansien eurojen välillä, mutta aloitteleville kuvaajille tarkoitetut ovat toki niitä halvimpia. Usein tosin näkee ihmisten etsivän järjestelmäkameroita alle 300 eurolla, mutta sellaisia ei ainakaan täällä Suomessa ole uutena myynnissä. Sen sijaan järkkäriä ostaessa kannattaa suunnata katselemaan käytettyjä, aloittelijoille suunnattuja, erittäin vähän käytettyjä, hyväkuntoisia ja ennen kaikkea huomattavasti halvempia järkkäreitä, niitä nimittäin löytyy netistä vaikka kuinka paljon, omanikin on käytettynä ostettu! Järkkärin hankinnasta voisin joskus vielä kirjoitella oman postauksensa, mikäli sellaiselle löytyy kiinnostusta?
Toivottavasti postaus selkeytti edes jonkun ajatuksia sen tulevan kameran suhteen!