26. maaliskuuta 2015

Arvostelussa Sony Xperia Z1 Compact


Muutama viikko sitten laittelin tänne puhelinkuvia ja nyt haluaisin esitellä tuon ihanan laitteen millä nekin kuvat otin. Sama puhelin on ollut mulla nyt puolisen vuotta ja tykkään edelleen tosi paljon! Toivon että tästä olisi hyötyä kaikille, jotka jossakin elämänsä vaiheessa vielä harkitsevat uuden puhelimen ostoa.  Onhan tämä tavallaan yksi kuvausvälineistäni ja jos saan esitellä uuden objektiivin niin tämä mahtuu hyvin joukkoon. Ja tämän ihanuuden nimi on Sony Xperia Z1 Compact.

Lähdin etsimään jotain kivaa androidia, sillä halusin kokeilla jotain uutta Lumian jälkeen. Katseltuani oikeasti ihan kaikki myynnissä olevat puhelimet ihastuin tähän. Mainiot ominaisuudet, erityisesti hyvä kamera ja älyttömän kaunis ulkomuoto. En vaan enää pystynyt edes kunnolla harkitsemaan muita. Ainut miinus oli hinta, mun alkuperäinen budjetti oli 200€, mutta kun... Silloin kyseinen puhelin maksoi noin 400€, nyt puolen vuoden jälkeen hinta on 300€. Mutta en kadu, on kyllä ollut hintansa arvoinen! Ehkä vähän vanha nyt, sillä myynnissä on jo jonkin aikaa ollut Z3 Compact, mutta näin tavalliselle tallaajalle ei uudessa ja vanhemmassa versiossa paljon ole eroa.


Yksi rakastumiseni syy tosiaan oli tuo ulkonnäkö, joten aloitetaan siitä. Mutta hei, katsokaa nyt miten kaunis se on! Isoveljensä Z1:n vieressä se oli lisäksi ihan älyttömän söpö! Ja ohutkin vielä (95mm). Ja aivan täydellisen kokoinen, 4.3" (vertailun vuoksi voisin sanoa että tämä on ihan pikkuisen suurempi kuin vaikkapa se kaikkien tietämä Iphone 4s. Sopii siis mainiosti käteen ja taskuun)! Virta-, äänenvoimakkuus- ja kameranappi ovat myös laadukkaan tuntuisia ja kätevissä paikoissa. Tähän väliin voisin mainita puhelimen olevan täysin vedenkestävä (tosin en kyllä ole uskaltanut testata). Ainoa ulkoinen huono puoli on se, että takakansi tuntuu naarmuuntuvan helposti. Toisaalta käytän kyllä yleensä kuoria, joten eihän se oikeastaan haittaa.

Kylläpäs näkyykin hyvin tässä. Ei se siis livenä ihan noin pahalta näytä - ei niitä naarmuja edes näe kuin tietyssä valossa.

Sitten vaikka se kamera. Pikseleitä löytyy takakamerasta 20.7, mutta tämähän ei sinänsä kerro kameran laadusta mitään. Tai oikeastaan nimenomaan kertoo, sen millä laadulla pystyy kuvaamaan, mutta siis tarkoitan nyt sitä erilaista laadukkuutta. Kamera on puhelimen tasolla hyvä, oikeastaan erittäin hyvä. Pidän erityisesti siitä, että kamera pystyy melko lyhyeen syväterävyyteen, eli taustan saa kivasti pehmennettyä. Toinen erityinen asia on makrokuvaus, tällä pääsen nimittäin lähemmäksi kuin kamerallani! Lähelle tarkentaminen tosin säätää joskus, eikä suostu toimimaan. Tämä kuitenkin yleensä häviää ihan vaan kun sulkee kameran ja laittaa uudestaan päälle. Kamerasta löytyy myös valmiina erilaisia sovelluksia, joilla voi tehdä panoraamakuvan, erilaisia tehosteita, kaikkea turhaa sekä manuaalinen asetus, jolla voi helposti yhdellä painalluksella säätää kuvan valoisuutta jo ennen kuvan ottamista. Etukamerakin löytyy ja toimii! Laittelinkin toisiaan niitä puhelimella otettuja kuvia tähän postaukseen, eli sieltä löytyy esimerkkejä jos kiinnostaa. Tässä kuitenkin suuremmassa koossa pari täysin muokkaamatonta kuvaa:

Nämä kaksi siis otettu etukameralla.

Kuvista taas päästään hyvin muistiin, sillä tilaa kuville tosiaankin löytyy! Teknisissä tiedoissa lukee, että sisäistä muistia löytyy 16GB ja lisäksi löytyy paikka microSD-kortille. Mahtuu siis samaan aikaan ties kuinka monta sataa kuvaa (riippuen tietenkin minkä kokoisia kuvia ottaa), varmasti kaikki tarpeelliset sovellukset ja rutkasti enemmänkin sekä vaikka mitä muuta. Muistin loppumisesta ei siis mulla ainakaan ole mitään pelkoa.

Ehkä suurin miinus jonka keksin on näytön värit. Tai tavallaan se ei edes ole huono puoli, yleensä. Näyttö nimittäin tuntuu näyttävän värit jotenkin "normaalia" (eli esimerkiksi mun tietokoneen näyttöä ja muita puhelimia) kontrastirikkaimpina. Useimmiten tämä on vain kiva, koska kyllähän suurin osa kuvista näyttää paremmilta niin ja hienoja kuvia on tietysti kiva katsella. Huono puoli tulee vastaan silloin, kun esimerkiksi lataa kuvan instagramiin; muut sitten näkevät kuvan värit latteampana kuin sinä. Tämä hämmensi minua aluksi, sillä kun siirsin kuvat tietonkoneelta puhelimeen, luulin ensin että puhelin jotenkin tallentaessa lisäsi kuvaan kontrastia. Minä sitten otin instaan laittaessa kontrastia pois, jolloin kuvasta sitten oikeasti lähti sitä kontrastia ja kuva näytti muille vähän lattealta. Mutta tämän kun tiedostaa - laittaa sitten niihin instakuviin tiedostaen vähän enemmän kontrastia ja värikylläisyyttä - ei se oikeastaan ole ongelma. Omat kuvat vaan näyttää hassuilta, muiden kuvat paremmilta.


Ehdottomasti ehkä toiseksi paras juttu tässä on akunkesto. Ihan huippu, verrattuna näin yleisesti nykyisiin älypuhelimiin! Tämä ja muut Sonyn puhelimet näyttävätkin voittaneen monia testejä juurikin akunkestossa. Mun käytöllä akku kestää yleensä kolme (3!!!) päivää! Usein tosin kaksi, mutta silloin olen ollut aika paljon puhelimella ja silloinkin akusta on illalla vielä pari prosenttia jäljellä. Mutta kertaakaan en ole sannnut akkua käytettyä päivässä! Kerrankin olin netissä, puhelin toimi isäni kamerana koko messupäivän, käytin vähän lisää sovelluksia, lähetin aikaisemmin otettuja kuvia, olin netissä, olin WhatsApissa ja vielä vähän lisää netissä, kokonaisuudessaan siis käytin puhelinta todella paljon ja akusta oli siltikin vielä illalla 10% jäljellä. Yön aikana akkua kuluu ehkä 2-3%. En nyt osaa sanoa, että kuinka paljon mä puhelinta käytän, mutta mielestäni melko paljon. Ja silti akku kestää vähintään sen kaksi päivää. Mulla tosin on koko ajan päällä STAMINA-tila, joka siis vaan sammuttaa sovellukset kun näyttö ei ole päällä, mutta ei käsittääkseni vaikuta muuten mitenkään. Tulipa pitkä kappale, mutta kun jaksan vaan vieläkin kiusata kavereita, joilla se akku ei välttämättä kestä edes koulupäivää! :p

Merkkivalo on ihana!







*Postaus muuten ei ole toteutettu yhteistyössä Sonyn kanssa. :D

Hyviä puolia voisin keksiä vaikka kuinka paljon lisääkin, mutta akun kestossa ja kameran laadussa väittäisin tämän olevan melko ylivoimainen vaihtoehto. Jos mun pitäisi kuvailla tätä yhdellä adjektiivilla, se olisi luotettava. Ei tarvitse pelätä akun loppumista, lagailua, puhelimen tippumista , veteen tipumista, muistin loppumista, viestien huomaamatta jäämistä (merkkivalo )... Huonoja puolia vain se näytön värien erilaisuus ja takakannen helposti naarmuuntuminen. Voisin erittäin lämpimästi suositella tätä puhelinta ihan jokaiselle! Toivoisinkin todella Sonyn (ja muidenkin merkkien) tulevan vaihtoehdoksi niille ainaisille Samsung, Apple vai Nokia -pohdinnoille.  Mä tykkään!

Onko lukijoissa muita Sonyn leiriläisiä?

19. maaliskuuta 2015

Tähtiä ja revontulia

1
2
3
4
5
Viime päivinä on ollut aivan mahtavat säät tähtikuvaukseen; pilvettömiä taivaita, pimeä tulee vielä sen verran aikaisin että ehtii arkenakin kuvaamaan ja kylmyyskään ei iske ihan heti. Yllä olevat kuvat on noin viikon takaa, kun toista kertaa ikinä kokeilin tähtikuvausta. Tarkennus hakee vielä aika pahasti, rakeisuus ja kohina on aika inhottavaa (tosin tästä syytän lähinnä kameraa ja kunnollisen kuvankäsittelyohjelman puutetta...) ja sommittelussakin olisi parantamisen varaa. Mutta ehkä mä alan oppia!

Tekniikasta sen verran, että kaikki kuvat on kuvattu tuolla 18-55mm f/3.5-5.6 -objektiivilla, manuaalisessa tilassa ja siinä asetuksina suljinaika 25 tai 30s, aukko 3.5 ja ISO vähän vaihteli 1600-6400. Lupaan vielä joskus (lue: ensi talvena) tehdä ihan oman ohjepostauksen tähtien kuvaamisesta, kunhan vaan itse vielä vähän opettelen!

Tiistaina lähdin jälleen ihan kotipihalle kuvaamaan tähtiä. Siinä sitten ensimmäisen kuvan valottumista odotellessani katselin taivaalle ja luulin näkeväni harhoja - siellä näkyi revontulia! Luulin ettei niitä näkyisi näin etelässä ja kyllähän se nyt oli aika harvinainen ilmiö. Ei ne siis tietenkään näkyneet mitenkään voimakkaina, ei läheskään noin hyvin kuin kuvissa, paljaalla silmällä näkyi vaan jotain himmeää välkkymistä. En siis tosiaan tiennyt noista revontulista ennen kuin sattumalta näin ne ulkona, kerrankin olin ainakin oikeaan aikaan kuvaamassa! Enkä kyllä ollut ainoa, ainakin joka paikasta tulvivista revontulikuvista päätellen! En tosin ole ihan varma laskenko haaveeni revontulien näkemisestä vielä täyttyneeksi, haluan jonnekin Lappiin näkemään ihan kunnollisia revontulia! Tunti kotipihalla oli muuten aivan liian vähän noiden kuvaamiseen, vähän jopa kaduttaa etten uhrannut paria tuntia yöunistani tuohon harvinaiseen tilaisuuteen...

6
7
8
9
10
11
Näittekö te revontulia?
Entä mikä kuvista oli suosikkisi?

15. maaliskuuta 2015

Kevät tuli blogiin!

Ulkoasun kanssa tykkään mennä vähän vuodenajan mukaan ja puolessa välissä maaliskuuta voisi jo olla ihan hyvä aika vaihtaa jääkidetausta, siniset otsikot sekä pipolla ja lapasilla varustettu banneri vähän keväisempaan. Tai no, onhan siellä luntakin vielä, mutta julistan silti nyt virallisesti kevään alkaneeksi myös täällä blogissa!

Mulla oli jälleen hyvä idea bannerin suhteen, mutta toteutus ei sitten kuitenkaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan... Tällä kertaa kokeilin jotain hyvin yksinkertaista ja vaaleaa, bannerissa on vain yksi kuva ja otsikot laitettu tylsällä harmaalla. Vaaleanpunainen ei ollut suunnitelmissa, mutta jotenkin sitä vain eksyi tänne. Loppuun vielä muutama räpsy samalta kuvauskerralta:


Mitä pidätte?

12. maaliskuuta 2015

Valkotasapaino

En ole vielä selittänyt yhtä pientä, mutta merkityksellistä käsitettä liittyen valokuvaukseen - valkotasapainoa. Eipä tästä kovin pitkää postausta saa, mutta kyllä tämä oman postauksensa ansaitsee!

Lyhyesti valkotasapaino määrittää kuvan sävyt. Valkoisen tulee näyttää valkoiselta, ja muidenkin värien oikeilta. Eri valonlähteistä tuleva valo on erisävyistä, vaikkei tätä ihmissilmä huomaakaan. Kameran automaattiasetus yleensä osaa aika hyvin valita oikean valkotasapainon, mutta joskus voi joutua korjaamaan kameran tekemiä asetuksia tai voi ihan muuten vaan haluta leikkiä valkotasapainon kanssa.


Kamerassa valkotasapainoille olevat painikkeet ovat melko loogisia ja helppotajuisia, löytyy auringonvalo, pilvinen, hehkulamppu, salama... Onneksi näin, eikä niitä ilmoiteta esimerkiksi kelvineissä. Ja nämähän tosiaan merkitään ihan noilla kuvakkeilla, on varmaan aika samanlaiset kaikissa kameroissa.

IMG_9930_edited

Pitää kuitenkin osata tunnistaa, milloin väärän näköiset värit johtuvat valotuksesta ja milloin valkotasapainosta. Tässä molemmat kuvat on otettu asetuksella pilvinen, mutta vasemmanpuoleinen on alivalottunut ja siksi sinertävä. Toisessa kuvassa ISO-arvoa on nostettu ja siten lisätty valoa.
Valkotasapainoa ei tosin aina tarvitse ottaa kamalan vakavasti kuvaushetkellä, sitä on nimittäin helppo korjata jälkikäteen kuvankäsittelyssä. Kuvaa voi käsitellä vielä enemmän ja huomaamattomammin, jos kuvaa RAW-muodossa. Mutta ihan kaikista kuvankäsittelyohjelmista varmasti löytyy helpot säädöt vaikka värilämpötilan säätämiseen.

Aina valkotasapainon ei välttämättä tarvitse olla ihan se oikea, vaan luova käyttö on sallittua. Esimerkiksi auringonlaskun voi saada lämpimämmäksi käyttämällä pilvistä tai varjoa, tai sitten voi kokeilla tehdä auringonlaskusta vaikka sinisen! Tai... Kyllä te älysitte.

Jos teillä on jotain valokuvaukseen liittyviä aiheita, joista haluaisitte lukea, niin toiveita otetaan vastaan!

8. maaliskuuta 2015

GoExpoilla

Lauantaina käytiin Helsingin messukeskuksessa GoExpo -messuilla. Kyseiset messuthan sisältävät kaikkiaan seitsemän eri tapahtumaa viikonlopun aikana. Minua kiinnosti eniten Kuva&Kamera sekä Horse Fair,  mutta kävimme myös vilkaisemassa  Outdoor-, Kunto-, Ball Sports- sekä Fillarimessut, ja samaan aikaan olisi vielä ollut Golfmessut, Fitness Helsinki ja Finland Open (tanssikilpailu). Kaikkiin (viimestä lukuun ottamatta) siis pääsi samalla lipulla! Varmasti siis sellainen tapahtuma, josta löytyy vähän jokaiselle jotakin.

Mullahan oli kamera ja kaikki mukana, mutta koska olen niin ahkera bloggaaja en sitten kaivanutkaaan kameraa esiin, muuten kuin kerran. Puhelimella sitten yritin jonottaessa ja odottaessa räpsiä jotain kuvia, mutta tuloksena on nämä, hups...

Horse Faireilla kiertelyn jälkeen jäätiin katsomaan kansainvälistä 130cm:n estekilpailua ja siitä sitten yritin jotain kuvia saada. Mutta kun istumapaikat vähän oli mitä oli siellä ihmisten takana ja kameran asetuksina oli suljinaika 1/160, aukko 5.6 ja ISO 6400 ei laatu ole kovin silmiä hivelevää...

No mutta enhän mä sinne kuvaamaan mennyt, vaan katselemaan mielenkiintoisia juttuja. En muuten tiedä, olisiko mun pakko mainita, mutta kaiken kamalan piilomainonnan takia kerron, että lippuni messuille sain yhteistyönä Canonilta (tämän postauksen kuitenkin tein ihan omaksi ilokseni). 

Kaiken kaikkiaan messut olivat mielenkiintoiset ja monipuoliset ja voisin kuvitella käyväni joskus uudestaankin (tosin ensi kerralla mielummin jonkun kaverin kanssa..).

Ja matkaevääksi suklaalla kuorrutettuja viinirypäleitä, oli meinaa hyvää!
Oletteko te käyneet GoExpo -messuilla?

1. maaliskuuta 2015

Tahvo + kuulumisia

Perjantaina saatiin ihana Tahvo-koira hoitoon muutamaksi tunniksi. Sehän tarkoittaa kuvattavaa, jee!

Ei se oikeasti ole häijy. Muille kuin kepeille. Ja niillekin leikisti.















 Blogi on parin edellisen postauksen ajan alkanut huolestuttavasti muistuttaa lifestyleblogia ja niin varmaan muistuttaa tämäkin postaus. Ehkä tähän tulee pian muutos. Ulkona vallitseva sää vaan ei taaskaan innosta luontokuvaukseen sitten yhtään. Paria ohjepostausta olen aloittanut tekemään, katsotaan milloin jaksan tehdä valmiiksi asti...

Hiihtoloman viimeinen päivä on tänään ja huomenna pitää taas palata arkeen. Voisi tavallaan ajatella, että siitä alkaa mulla jonkinlainen peruskoulun viimeinen osuus. Tein äsken pikaisen laskutoimituksen, jonka mukaan koulupäiviä on jäljellä 62, joka tarkoittaa että mun peruskoulusta on suorittamatta vain 3,6%, ihan hullua! Kevät ei varmasti tule olemaan helppo; edessä on paljon kokeita, neljä valtakunnallista, kemian päättöprojekti, kuviksen päättötyö (johon mulla ei muuten vieläkään ole aihetta, apua! Haluan tehdä sen enimmäkseen valokuvaamalla, ihan vaan koska olen surkea piirtämisessä ja sellaisessa. Mulla vaan ei ole yhtään mitään ideaa, jos jollain teistä on pienikin idea, niin auttakaa!), ihan varmasti joku ihana yllätysprojekti, josta meille ei vielä ole kerrottu, tietenkin läksyt päälle, kesätöiden hakua ja mopokorttikin pitäisi hankkia tässä keväällä. Paljon kaikkea stressaavaa, mutta toivottavasti myös jotain kivoja juttuja! Ja huomenna maanantaina tehdään myös yhteishaku. Lukioon, viestintälinjalle. Kurssivalintojakin on pitänyt pohtia jo nyt. Tiedän, ettei ne ole sitovia, mutta ihan liian vaikeaa silti! Ensin ajattelin, että mulle tulee varmaan olemaan vaikeaa saada se 75 mielenkiintoista kurssia täyteen, mutta 75 on - viestintälinjan ja pitkän matikan kanssa - loppujen lopuksi ihan älyttömän vähän! Mun valintakortissa on tällä hetkellä rastitettuna 86 kurssia, ja toivon vaan ette se ole liikaa. No jaa, ne on alustavia, (toivottavasti) suunnitelmat muuttuu vielä.

Päässä olevaa ahdistusta liittyen kouluun purettu, jee! Syy miksi halusin jakaa tämän on kai, että älkää ihmetelkö, jos täällä on kevään aikana vähän hiljaisempaa. Tai vaihtoehtoisesti pakenen koulujuttuja blogin ääreen entistä useammin, haha! Ainiin se yksi diaesitys...