9. heinäkuuta 2015

Saako julkaista?

Haluan kirjoittaa teille hieman minua pitkään ärsyttäneestä asiasta - tekijänoikeuksista. Tai ei, ei ne itse tekijänoikeudet minua ärsytä, vaan niiden rikkominen. 

Tekijänoikeudethan koskevat vaikka mitä juttuja; valokuvia, musiikkia, videoita, näytelmiä, tekstejä, piirrustuksia, maalauksia... Blogini teeman mukaan tässä postauksessa kuitenkin keskitytään nimenomaan valokuvien tekijänoikeuksiin, varsinkin blogeissa ja muualla netissä. 

Fakta on nimittäin se, että jokainen kuva on jonkun omaisuutta, eikä esimerkiksi nettiin lataaminen tee siitä yhtään sen enempää jonkun toisen omaisuutta. Moni kuitenkin ajattelee, ettei ketään haittaa, jos nyt julkaiset blogissasi jonkun toisen ottaman kuvan, netissä se jo kuitenkin on. Tai kaikki muutkin kopioi netistä kuvia, kyllä minäkin voin. No et voi.

Onneksi kuvien jakaminen ei sentään ole ihan noin helppoa...
Photo credit: GotCredit / Foter / CC BY
Miltä sinusta tuntuisi, jos joku julkaisisi sinun ottamasi kuvan ilman mainintaakaan sinusta? Muut vielä ihastelevat kuvaa, ehkä jopa miettivät, että onpas taitava kuvaaja (jota ei nyt siis ajatella sinusta, vaan kuvan julkaisijasta). Tai entä jos mentäisiin internetin ihmeellisen maailman ulkopuolelle, jossa sinun ottamaasi kuvaa käytetään vaikka jossain lehdessä? Ei yhtään kiva, eihän?

Toisaalta eihän kuvaaja tavallaan menetä mitään, jos hänen kuvaansa käytätkin. Ei se ole sama asia, kuin että menisit jonkun kukkarolta hakemaan rahaa. Kuva säilyy kuvaajan käytettävissä ja jaettavissa, eikä hän menetä mitään konkreettisesta omaisuudestaan. Toki hän olisi voinut saada vähän lisää rahaa (mikäli siis kuva olisi ollut maksullinen) ja/tai mainostusta ja kunniaa itselleen. Näin ajatellen voi jopa hetkellisesti ymmärtää kuvien laitonta käyttöä. Kuvaan on kuitenkin saatettu käyttää järjestelyt ja kuvan käsittely mukaan lukien aikaa useita tunteja.  Olisiko mukavaa, jos joku hyötyisi tekemästäsi työstä täysin ilmaiseksi ja ilman mitään kiitoksia? Valokuvaaminen saattaa olla työ, jolla ansaitaan elanto.

Tämä kuva on Pixbaysta. Sitä ei muuten olisi kuvan lisenssin mukaan tarvinnut edes kertoa, mutta kerroinpa silti.

Okei, toisten ottamia kuvia ei siis lähtökohtaisesti saa käyttää ilman lupaa. Otetaan siis vain kuvat itse, helppoa! Valitettavasti ei ole. Säännöt siitä, mitä saa kuvata ja julkaista eivät ole kovin yksiselitteisiä. Täytyy myös muistaa, että kuvan ottaminen ja kuvan julkaiseminen ovat kaksi eri asiaa.

Julkisella paikalla (eli sellaisessa paikassa, jonne kaikilla on vapaa pääsy) saa kuvata vapaasti, vaikka yksittäisiä ihmisiä. Julkisia paikkoja ovat esimerkiksi kadut, puistot, juna-asemat, kirjastot, torit... Kaupoissa ja ravintoloissa kuvaaminen on myös sallittua, mutta omistaja saa valita asiakkaansa ja siten pyytää kuvaajaa poistumaan. Esimerkiksi toisten kotona, pihalla, hotellihuoneessa, julkisissakin vessoissa ja pukuhuoneissa tai paikoissa, joissa kuvaaminen on muuten kielletty ei tietenkään saa kuvata. Toisaalta joissain paikoissa kuvaaminen saattaa olla omistajien puolesta kielletty, mutta lain puolesta sallittu, niin ota nyt selvää sitten... Itse en kuitenkaan menisi kuvaamaan, jos se on kielletty. Näin siis Suomessa, jossain toisessa maassa saattaa olla eri käytäntö.

Photo credit: mckaysavage / Foter / CC BY

Julkaisun suhteen säännöt ovat tiukempia (ja vielä vähän enemmän tulkinnanvaraisia...). Ihan ensimmäisenä kannattaa varmaan miettiä, loukkaako kuva ketään. Ajattele itsesi kuvaan ja mieti, mitä ajattelisit, jos kuva tulisi yllättäen vastaasi? Käsittääkseni myös yksittäisstä ihmisestä julkisella paikalla otetun kuvan saa julkaista, kunhan se ei mitenkään laita henkilöä halventavaan valoon. Eri asia taas on miettiä onko se kohteliasta julkaista yksityiskohtaista kuvaa ihmisestä ilman lupaa... Jos taas kuvassa on useampia ihmisiä (eli yli viisi tai yli kymmenen, tietolähteestä riippuen), eikä heistä kukaan ole kuvassa erityisen keskeisessä osassa ja kuva on otettu julkisella paikalla ei lupaa tarvitse kysyä. Kuvia julkisuuden henkilöistä taas saa julkaista vapaammin. Taideteoksista taas ei saa julkaista yksityiskohtaisia kuvia ilman tekijän lupaa.  Yleisesti ottaen kannattaa kuitenkin aina varmistaa, saako kuvaa julkaista, jos se vain on mahdollista.

Photo credit: donabelandewen / Flickr / CC BY 
Muista myös, että vaikka sinä, tai vaikka koirasi esiintyy kuvassa, ei se todellakaan anna kuvan tekijänoikeuksia sinulle. Kuva on aina kuvaajan omaisuutta. Vaikka tietäisitkin, ettei kuvaajaa haittaa kuvan julkaiseminen ja että hän varmasti antaa siihen luvan, pitäisi se lupa kuitenkin kysyä.

Selfiet on muuten sinänsä todella helppoja jukaistavia, kun olet itse sekä kuvan ottaja että kuvassa esiintyvä henkilö!
Photo credit: lattefarsan / Flickr / CC BY-SA 
En minäkään nyt mitenkään suutu, jos kaverini laittaa hänestä ottamani kuvan vaikkapa Facebookiin tai Instagramiin, varsinkaan jos kuvan yhteydessä on vielä mainittu minut kuvan ottajaksi. Tulee siitä kuitenkin pieni oisit voinu kysyä -fiilis, vaikka kuitenkin olisin luvan antanut. Toki eri asia sitten, jos kuvan aihe olisi jokin muu kuin kyseinen ihminen. Ja ryhmäkuvat myös on oma lukunsa, ei minua kamalasti kiinnosta sellaisen kuvan leviäminen, missä vaan minulle on isketty joku kamera käteen ja käsketty ottaa pari kuvaa. Sellaisissa kuvissa kun harvoin on mitään omaa näkemystä.

Miten sitten voisi estää itse ottamien kuviensa laitonta kopiointia? Vesileima on toki yksi vaihtoehto. Usein ne kuitenkin häiritsevät kuvaa ja sellainen nurkassa oleva pieni ja huomaamaton leima on myös helppo rajata pois (tai vaan kopioida kuva leiman kanssa...). Mitkään isot ja keskellä olevat leimat taas eivät mielestäni sovi ollenkaan mihinkään sosiaalisiin medioihin, vaan lähinnä kuvien myyntisivuille. Monilla sivustoilla taas kuvan kopioiminen tai tallentaminen koneelle on estetty, mutta sekään ei estä screenshotin ottamista. Toiset taas ilmoittavat tikkukirjaimin jokaisen kuvan yhteydessä kopioinnin olevan kielletty, tämä on mielestäni hieman outoa, sillä tottakai se on kielletty ja siten jollekin saattaa tulla mielikuva, että jos kopiontia ei erikseen ole kielletty, on se silloin sallittu. Monista blogeista ja muiltakin sivuilta löytyy jostain sivupalkista muistutus tekijänoikeuksista. Minultakin löytyy sellainen tuolta alhaalta ja sen olen toistaiseksi kokenut riittävän.

Photo credit: Moyan_Brenn / Foter / CC BY
Mutta jos kuvansa nettiin lataa, on siinä aina olemassa riski että joku haluaa kuvaa käyttää väärin. Jos haluat olla aivan varma, ettei kuviasi käytetä väärin, ei niitä sitten kannata julkaista ollenkaan, vaan pitää ne piilossa siellä tietokoneen muistissa, muistikortilla, ulkoisella kovalevyllä tai missä vaan piilossa. Ja suojata ne silti salasanalla ja vaikka sillä vesileimalla vielä. Jos haluat paperikuvia, kannattaa ihan varmuuden vuoksi pitää ne lukkojen takana, ainakin jos tulee vieraita. Pidä myös verhot aina kiinni, ettei mitkää satelliitit tai avaruusoliot pääse ikkunasi taakse skannaamaan töitäsi. Ja foliohattu päähän! Liikkuessasi kameran kanssa ulkona, pidä siitä tiukasti kiinni ja laita vielä vaikka ketjulla vaatteisiin kiinni, muutenhan joku voisi ottaa muistikorttisi! Oikeastaan, ei varmaan kannata ottaa ollenkaan kuvia, etteivät ne vain joudu vääriin käsiin. Eiku... Tarkoitus ei missään tapauksessa ollut syyllistää, vaan kertoa riskin olemassa olo, mikä on hyvä tiedostaa ennen kuin kuviaan nettiin lataa.

Photo credit: clement127 / Foter / CC BY-NC-ND 


Jos törmäät omaan kuvasi jossain missä et sen haluaisi olevan, voi pyytää kuvan lataajaa poistamaan sen. Tai ilmoittaa ylläpidolle, että kuvan oikeudet kuuluvat sinulle. Tai lähettää laskun luvattomasta kopioinnista. Tai tehdä rikosilmoituksen, sillä kuvan luvaton käyttö tosiaankin on rikos. Kuvan käyttäjä saattaa siis joutua maksamaa kuvasta, kuvaajasta ja käyttötarkoituksesta riippuen muutaman kympin tai muutaman satasen (tai jopa tuhannen, mutta tässä ei ainakaan liikuta enää blogimaailmassa) euron sakot.

Ehket kuitenkaan saa tämän kaltaista joukkoa ovesi taakse kuvien laittomasta käytöstä...
Tämäkin kuva on Pixbaysta.
Omien kuviensa väärinkäyttöä on kuitenkin usein hankala valvoa, sillä eihän niihin kaikkiin voi noin vain törmätä. Jos näet netissä kuvan, jonka tiedät olevan jonkun toisen ottama, kannattaa siitä ilmoittaa kuvan ottajalle, jos vain tiedät kenelle kuva kuuluu. Tai suoraan vaan ilmoittaa kuvan luvattomasta käytöstä. Itse ainakin arvostaisin, jos joku ilmoittaisi kuvani luvattomasta käytöstä ja varmasti ilmoittaisin muillekin jos sellaista näkisin. Jos taas näet jonkun blogissa luvattomasti otettuja kuvia, voi toki toki kertoa kommenteissa, ettei se ole sallittua. Joko bloggaaja ei oikeasti tiennyt, ettei netti kelpaa kuvien lähteeksi tai sitten hän vaan ei välitä.

Esimerkiksi ne We Heart It, Pinterest, Tumblr ja Googlen kuvahaku eivät ole mitään vapaan käytön kuvapankkeja. Niistä löytyviä kuvia ei siis saa jakaa eteenpäin esimerkiksi blogeissa. Näiden sivustojen kuvien takana on ihmisiä, jotka omistavat kuviensa oikeudet, nuo sivustot eivät omista niitä. Kolmelta ensimmäiseksi mainitulta sivulta löytyy todella paljon tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia, jotka on kopioitu jostain ja lisätty sivustolle. Kaikki sinne lisätyt kuvat eivät todellakaan ole peräisin kuvan lisänneeltä käyttäjältä. Toki jos tiedät, että kuva on oikeasti peräisin kyseiseltä käyttäjältä, voit toki kysyä lupaa kuvan käyttämiseen.

Aina bloggaajankaan ei ole mahdollista ottaa postaukseen sopivia kuvia itse. Netistä on kuitenkin mahdollista löytää kuvamateriaalia ihan luvallisestikin. Se Googlen kuvahakukin voi olla kätevä apuri, kun klikkaat yläreunasta hakutyökalut, käyttöoikeudet ja sieltä valitset tarvitsemasi. Tai voit käyttää tätä lomaketta. Silloinkaan lähteeksi ei tietenkään kelpaa kuvahaku, vaan sinun täytyy mennä kuvan alkuperäiselle sivulle, tarkistaa sieltä käyttöoikeus ja yleensä vielä laittaa postauksessasi olevan kuvan yhteyteen linkki takaisin tuolle sivulle.

Onneksi kamerat ovat hieman kehittyneet tuosta, noissa ei varmaan ollut edes Wifi-yhteyttä...?
Photo credit: pmillera4 / Flickr / CC BY-NC-ND 
Kuvia blogiin voi etsiä myös esimerkiksi Flickristä, kunhan valitsee ensin vaikkapa tältä sivulta tarvitsemansa lisenssin. Kuvassa oleva lisenssi näkyy myös kuvan alla oikealla, josta pääsee vielä lukemaan, mitä se lisenssi tarkemmin ottaen tarkoittaa. Myös Foter tarjoaa pajon ilmaisia kuvia. Foterin kuvien alta muuten löytyy valmiina postaukseen lisättävänä koodina se, mitä kuvan alle tulee merkitä. Kätevää! Eikun hetkonen, ovatkohan Foter ja Flickr jotenkin samaa palvelua, sillä kaikki Foterissa olevat linkit näyttävät menevän Flickr-käyttäjälle? Foterista kuvia lisätessä tulee siis merkitä linkki käyttäjän sivulle, josta kuva löytyy / Foter / lisenssi (alla esimerkki). Flickiristä varmaankin samalla tavalla, mutta Foterin tilalle vain Flickr?


Jos muistat nähneesi juttuusi sopivat kuvan jonkun toisen blogissa, kannattaa ehkä kysyä siltä bloggaajalta, saisiko kuvaa käyttää. Moni varmasti antaisi luvan, jos laitat kuvan yhteyteen linkin kuvaajan blogiin. Jos kaverisi on taitava kuvaaja, kannattaa myös häneltä kysyä, saisiko jotain kuvaa käyttää blogissa.

Noiden lisäksi ilmaisia kuvia tarjoavia palveluja löytyy vaikka kuinka paljon ja maksullisista vielä huimasti lisää. Täytyy vain aina muistaa tarkistaa, miten kuvaa saa käyttää ja millaisia lähdeviittauksia tulee käyttää, eli tarvitseeko ollenkaan, täytyykö vain jotenkin linkittää sille sivulle, vaiko linkittää käyttäjälle, sivustolle ja lisenssiin... Täytyy myöntää, että olen itsekin pari kertaa vain etsinyt sopivan kuvan, jonka saa jakaa ja sitten laittanut kuvan alle kuva täältä, vaikka lisenssin mukaan siihen olisi ehkä pitänyt laittaa linkki myös lisenssiin. Mutta onkohan se kuitenkaan niin vakavaa, kun linkki käyttäjän sivulle kuitenkin on...? No, silloin en ehkä ihan osannut, nyt osaan.

Photo credit: reynermedia / Foter / CC BY
Bloggaajat myös kopioivat paljon tuotekuvia verkkokaupoista ja valmistajan sivuilta. Nekään eivät muuten ole mitään vapaata riistaa! Useimmat valmistajat ja kaupat suhtautuvat tuotekuvien jakamiseen blogeissa positiivisesti, sillä onhan se tavallaan heille ilmaista mainosta. Suurin osa kuitenkin vaatii, että postauksessa tulee lukea mistä kuvat ovat kotoisin, sekä joskus myös linkki sivuille. Jos haluat varmistaa, saako kuvia käyttää ja miten lähde tulee merkitä, kannattaa sitä yrittää kysyä. Ei siis kannata olettaa, että tuotekuvia saisi vapaasti käyttää, mutta mikäli lähteet on merkitty oikein niin harvapa pahastuu ilmaisesta mainoksesta.

Kiitos ja onnittelut, mikäli jaksoit lukea tänne asti. Postaukseen nimittäin tuli nyt aika paljon tärkeää asiaa, josta kaikki ei välttämättä ole ihan selvää kaikille, edes näiden asioiden kanssa työskenteleville (jos huomaat postauksessa jonkin virheen, kerro toki...). Toivottavasti joku siellä nyt lopettaa kuvien laittoman jakamisen ja niiden We Heart It -postausten tekemisen. Jos muiden ottamia kuvia pitää blogiin saada, löytyy niitä ilmaisia ja laillisesti kopioitavia kuvia loputtomiin, käytetään siis niitä. Eikä julkaista niitä itse otettuja kuviakaan ihan päättömästi.

Oliko tämä kaikki sinulle jos itsestäänselvää, vai tuliko jotain uutta?
Miten sinä suhtaudut tekijänoikeuksiin, esimerkiksi blogeissa?

20 kommenttia:

  1. Tosi hyödyllinen postaus ja hyvin kirjoitettu! Tykkäsin!

    VastaaPoista
  2. Tärkeää asiaa! Monelle tuntuu nämä tekijänoikeudet olevan täyttä hepreaa, eikä mietitä tippaakaan mitä jaetaan ja missä jaetaan. Sen takia on ihailtavaa, että joku viitsii kertoa asioista syvemmin, asiat kun eivät ole niin yksinkertaisia, miltä saattavat kuulostaa. Yhä enemmän nettiin verkostoituvassa maailmassa pitäisi kenties tuleville/aloitteleville somen käyttäjille tarjota enemmän mediakasvatusta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin mielestä näistä asioista puhutaan ihan liian vähän ja juurinkin tuota mediakasvatusta pitäisi olla paljon enemmän ihan jo peruskoulussa! Tai no varmaan sitä tuleekin koko ajan enemmän, ainakin toivottavasti...

      Poista
  3. Tosi hyvä aihe! Luin kokonaan silkasta mielenkiinnosta, kun kirjoitat tosi hyvin!

    VastaaPoista
  4. Todella hyvä aihe ja postaus! Itselläni on hyvä pinna, mutta valokuvaus on minulle tärkeä harrastus ja jos kuviani on luvatta kopioitu silloin menee helposti yli, jos huomautus ei riitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tosi ikävää, että kuviasi on on kopioitu luvatta. Mulle ei ole koskaan (tietääkseni) käynyt niin, mutta varmasti kyllä ärsyttäisi!

      Poista
  5. Tosi hyvä postaus mutta aiheesta poiketen mulla olis yksi kysymys eli siis miten noiden kuvien alle saa ton tekstin tollee kivasti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Ja kuvatekstinhän pystyy lisäämään ihan painamalla siitä kuvan päältä postausta tehdessä ja valitsemalla siitä "lisää kuvateksti" :)

      Poista
  6. Hyvin sanottu. Toivottavasti ihmiset lukevat tämän ja viisastuvat. Monesti olen saanut tapella eri sivustojen kanssa kun olen löytänyt varastettuja kuviani. Kaikkein parhainta oli, että roistot väittivät kuviani ihan itse tehdyiksi. (Olen taiteilija, en valokuvaaja.) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuulostaa tosi ikävältä, että kuviasi on käytetty väriin, ja vielä väitetty omaksi! :/

      Poista
  7. Maija/www.maijanmaailma.fi2. tammikuuta 2017 klo 10.22

    Kiitos hyvästä artikkelista! Mielenkiintoista on se, etteivät edes lehtitalojen kaikki toimittajat tunne lakia ja osa heistä ei välitä. Jouduin nimittäin hiljattain väittelemään asiasta. Hienoa, että olet kanssani samoilla linjoilla :) Onko sinulla ajatusta miten julkkisten instagrma-kuvien julkaiseminen lehdissä hoituu. Kysytäänkö lupaa vai poikkeaako sääntely siinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos postaus oli mielenkiintoinen! :)
      Mun käsittääkseni julkkisten ja muidenkin ihmisten julkisia kuvia (jos ne eivät loukkaa yksityisyyttä tai muuta vastaavaa) saa julkaista lehdissä, jos ne ovat siinä Instagramin omassa upotuksessa (missä siis näkyy käyttäjänimi ja kuvateksti). Sillon kuva on ehkä pikemminkin linkki, kun taas pelkän kuvan julkaiseminen ei varmaankaan ole ihan sama asia. Minunkin instakuviani on julkaistu Ylen sivuilla Instagramista linkitettynä, eikä mulle kerrottu asiasta yhtään mitään saati kysytty lupaa... En tiedä varmasti, miten asia oikeasti menee, mutta sellaisen käsityksen olen tosiaan saanut, että niitä upotuksia saa julkaista melko vapaasti :/

      Poista
  8. Olipa hyvää tekstiä! Ite jouduin alkaa kiinnittää huomioa tekijänoikeuksiin ja kuvien lainailuun siinä vaiheessa, kun aloin olemaan vastuussa meidän yliopistossa julkaistavasta lehdestä. Siinä kun on sponsoreita mukana eli rahaa liikkuu, niin pitää olla todella tarkkana kuvituskuvien lupien kanssa tai voi rapsahtaa isommatkin sakot. Tän jälkeen oon alkanu kiinnittää huomiota myös blogeissa oleviin kuvien oikeuksiin, ja vähän hampaiden kiristelyä aiheuttaa aina se, kun näkee kuvien alla pelkän tekstin ''lähde weheartit''. Kyse on vaan niin suureksi osaksi tietämättömyydestä ja siitä, ettei välitetä koska oma blogi on niin pieni ettei siitä mitään sanktiota kuitenkaan tuu. Mut tässä oli kyllä hyvää infoa noista oikeuksista, toivottaasti jokanen bloggaaajakin sais jonku tän kaltasen tietopaketin nenänsä eteen kuvia ettiessään! :)

    https://laura-linnea.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva että tykkäsit postauksesta, toivottavasti tästä tosiaan on hyötyä joillekin! Hyvä, että sinäkin olet alkanut kiinnittää tarkemmin huomiota tekijänoikeuksiin :)

      Poista
  9. Kiitos hyvästä artikkelista. - Löysin itse juuri yhdestä blogista minun ottamani kuvan. Ärsytti kun teksti antoi ymmärtää että kuva oli hänen pihaltaan. Laitoin nyt sitten kommentia sinne blokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! :/ Onneksi huomasit ja pystyit puuttumaan asiaan, toivottavasti tämä kuvan "lainaajakin" kunnioittaa tekijänoikeuksia paremmin jatkossa.

      Poista
  10. Hyvää copy&paste blogia tämäkin teksti, lähes lauseelleen verkkosivuilla kuten koululainen.fi ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt oli ihan uteliaisuutta pakko käydä kurkkaamassa kyseinen juttu. Sen kopiointi olisi vaatinut minulta aikamoista tulevaisuuden ennustamista, sillä kyseinen artikkeli on julkaistu 1,5 vuotta tämän postauksen julkaisun jälkeen... :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.