


Uusivuosi ja ilotulitusten aika lähestyvät jälleen. Jos haluat katsomisen lisäksi myös kuvata niitä räjähdyksiä taivaalla, kirjoitin sinulle kokonaisen vinkkipostauksen aiheesta. Ilotulitukset eivät ole mikään helpoin kuvauskohde, sillä kameran asetusten ja ajoituksen on osuttava kohdalleen ja lisäksi kuvaamista pääsee harjoittelemaan melko harvoin. Hienon kuvan saaminen ilotulituksesta on kuitenkin todella palkitsevaa! Itsekään en ole mikään kokenut ilotulitusten kuvaaja, olen kuvannut niitä ehkä neljä kertaa ja joka kerralta saanut ihan kourallisen onnistuneita kuvia. Viimeksi kuvasin raketteja reilu kuukausi sitten Kärkkäisen joulunavauksessa, jotta saisin tähän postaukseen vähän aiemmin julkaisematonta materiaalia (nuo kolme ylintä kuvaa ovat siis sieltä ja osa lopuista on vähän vanhempia) ja pääsin vähän muistelemaan, että miten se kuvaaminen tapahtuukaan.
Ensinnäkin kannattaa tietenkin miettiä, mistä niitä kuvattavia ilotulituksia löytyy. Itse suosittelen kuvaamaan järjestettyjä esityksiä tai sitten patoja. Yksittäisten rakettien kuvaaminen on melkoista tuuripeliä, mutta esitysten ja patojen kanssa mahdollisuudet paranevat huimasti, kun suunnilleen samalle paikalle tulee monta rakettia peräkkäin ja ennakointi on paljon helpompaa. Kannattaa myös olla ajoissa paikalla ennen rakettien ampumisen aloittamista, sillä esitykset ja padat ovat kuitenkin melko lyhyitä, etkä enää esityksen alettua halua tuhlata mahdollisuuksiasi jalustan ja kameran asetusten kanssa säätämiseen. Lisäksi kehotan jo tässä vaiheessa ottamaan mahdollisimman paljon kuvia, mutta silti kuvaamaan ajatuksen kanssa. Varsinkin kuvaamisen alussa kannattaa tiheään tahtiin vilkuilla otettuja kuvia, jotta kaikki kuvat eivät mene ihan pieleen.
![]() |
Tämä kuva on epäonnistunut siksi, että ajoitus oli vähän myöhässä. |
Kuvatessa jalusta on ihan ehdoton väline, sillä suljinajan tulee olla niin pitkä, että käsivaralla kuvatessa ei hommasta tulisi mitään. Tai jos et jalustaa omista, voi kameran toki yrittää muuten tukea johonkin. Kaukolaukaisin olisi myös todella kiva apuväline, sillä se estäisi kameran heilumisen jalustalla suljinta painaessa. Itse en sellaista omista, mutta ihan hyvin olen pärjännyt ilmankin. Heilumista toki voisi yrittää estää käyttämällä kameran itselaukaisinta, mutta silloin oikea ajoitus olisi todella hankalaa.
Mitään oikeaa polttoväliä ilotulitusten kuvaamiselle ei ole, vaan se riippuu tietysti ihan vain siitä, kuinka lähellä olet ammuttavia raketteja. Suosittelen kuitenkin rajaamaan melko väljästi, jotta kuvaa voi sitten rajata tarkemmin kuvia käsitellessä. Raketeista kun ei tosiaan ihan tiedä, minkä kokoisia ne ovat ja tarkalleen missä kohtaa ne räjähtävät. Pelkän raketin lisäksi kuvaan voisi olla kiva saada jotain muutakin, kuten rakennuksia. Kannattaa muistaa myös pystykuvien ottamisen mahdollisuus!

![]() |
Tiukkakin rajaus voi toimia hyvin, varsinkin, jos kuva on täysin tarkka. |
Kun kamera on jalustalla, aseta tarkennus joko johonkin näkyvään rakennukseen tai esimerkiksi katulamppuun, joka on suunnilleen sillä etäisyydellä, missä raketti tulee räjähtämään tai laita tarkennus äärettömään. Kun olet saanut tarkennuksen kohdalleen, muista viimeistään tässä vaiheessa napsauttaa manuaalitarkennus päälle. Muista myös kytkeä objektiivistasi kuvanvakaaja pois, jos objektiivissa sellainen on.
Kuvaustilaksi kannattaa asettaa manuaalinen, jotta pystyt vaikuttamaan kaikkiin asetuksiin. Jos kameran asetukset ovat sinulle vielä vieraita, olen selittänyt suljinajan, aukon ja ISO-arvon tässä postauksessa. Kuten aiemminkin on jo tullut ilmi, suljinajan tulee olla melko pitkä, itse olen käyttänyt yleensä noin 1-3 sekuntia. Toki pidempääkin suljinaikaa voi kokeilla, jos haluaa kuvaan useamman raketin, mutta silloin täytyy muistaa asettaa myös aukko pienemmäksi. Yksi keino saada kuvaan useampia raketteja on pitää kättä objektiivin edessä räjähdysten välillä. En kuitenkaan aseta sitä suljinaikaa valmiiksi, vaan laitan suljinajan kohdalle asetuksen BULB (ainakin Canonista se löytyy sieltä 30 sekunnin jälkeen, eli vasemmasta ääripäästä tai sitten erillisetä BULB-kuvaustilasta), jolloin kamera ottaa kuvaa niin kauan, kun pidän suljinta pohjassa. Suosittelen tuota BULB-asetusta, sillä silloin kuvan ottamisen pystyy lopettamaan juuri sopivaan aikaan. ISO-arvon kannattaa olla 100 tai lähellä sitä, jotteivät kuvat ylivalotu. Raketteja kuvatessa kannattaakin mieluummin vähän ali- kuin ylivalottaa, sillä alivalottuneita kuvia voi vielä helpommin korjata. Sopiva aukko on yleensä noin 7-11, jolloin syväterävyysalue on varmemmin tarpeeksi suuri terävien kuvien saamiselle.
![]() |
Tässä yritin vähän ahmia liikaa raketteja kuvaan kerralla, ja eihän siitä mitään hyvää seurannut, kun aukko oli liian suuri. Ihan näin ylivalottunutta kuvaa ei voi enää edes yrittää pelastaa. |
Aiotko kokeilla ilotulitusten kuvaamista näillä vinkeillä?