8. lokakuuta 2018

7 Vinkkiä hääkuvaajan valintaan

Jenni & Simo-96

Hääkuvateemalla mennään edelleen, mutta tällä kertaa haluaisin auttaa tulevia hääpareja kuvaajan valinnan kanssa. Hääkuvaajan valinta on tärkeä osa häiden suunnittelua, ja myös yksi suurimmista kuluista. Eri tasoisia hääkuvaajia on kuitenkin hurjan paljon ja moni palkkaa ammattikuvaajaa ensimmäistä kertaa, jolloin valinta saattaa tuntua mahdottomalta työmaalta. Noin vuoden hääkuvauksen maailmassa oltuani osaan toivottavasti antaa muutamia vinkkejä valintaprosessiin!

Janika & Luigi-102

1. Vaihtoehtojen kartoittaminen

Suomessakin on satoja hääkuvaajia, mutta mistä vaihtoehtoja kannattaisi lähteä selvittämään? Suosittelen aloittamaan ihan googlettamalla "Hääkuvaus + häiden paikkakunta, jokin isompi naapurikaupunki tai maakunta". Näin löydät helposti lähiseudun kuvaajia. Suurin osa hääkuvaajista lähtee kuitenkin mielellään töihin vaikka toiselle puolelle Suomea tai ulkomaille asti, joten kannattaa selvittää vaihtoehtoja laajemmaltakin, varsinkin, jos toiveissa on koko päivän dokumentaarinen hääkuvaus.

Instagram on myös hyvä paikka etsiä taitavia kuvaajia. Suomalaisia hääkuvaajia löytyy hyvin ainakin tunnisteiden #hääkuvaaja ja #hääkuvaus avulla sekä @hääkuvaajat-tilin kautta. Jos häihin on vielä hyvin aikaa, kannattaa alkaa seuraamaan mielestäsi parhaita kuvaajia ja miettiä, kenen kuvat sykähdyttävät eniten.

Hanna & Matt-15

2. Mieti budjetti ja tiedosta, mitä saat sillä

"Häistä jää käteen puoliso, sormus ja kuvat" on yleinen hääkuvaajien käyttämä mainoslause. Mutta tottahan se on! Jos siis suinkin mahdollista, kannattaa kuvaajaan panostaa. Hintaan vaikuttavat eniten kuvauksen kesto sekä kuvaajan taito ja kokemus hääkuvauksesta. Jos mietitään koko päivän kuvausta aamun valmisteluista illan bileisiin saakka, ainakin omien mielikuvieni mukaan alle 1200 euron kuvaus on todella edullinen (jolloin kannattaakin selvittää, mistä näin halpa hinta johtuu), noin 1200-1800€ olisi melko keskihintainen ja siitä ylöspäin aletaan sitten puhua keskimääräistä arvokkaammasta kuvauksesta.

Pelkän hinnan lisäksi kannattaa myös selvittää tarkkaan, mitä hintaan tarkalleen ottaen kuuluu. Jos kuvaaja tulee kauempaa, erityisesti matkakulujen suuruus kannattaa selvittää jo ennen varauksen tekoa. Kilometrikorvauksen lisäksi sinun tulee ehkä maksaa myös majoitus yhdelle tai kahdelle yölle, sillä useamman tunnin ajomatka keskellä yötä parhaimmillaan yli kymmenen tunnin työpäivän jälkeen ei ehkä olisi ihan realistista. Toisaalta kuvaajalla saattaa hyvinkin olla tuttuja häidenne paikkakunnalta, jolloin matkakulutkin saattavat pienentyä.

Kuvaajilta tarjouksia pyytäessäsi laita viesteihin aina ainakin häiden päivämäärä, paikkakunta sekä se, minkä pituista kuvausta olette ajatelleet. Kuvauksen hinta saa toki olla yksi valintakriteereistä, mutta toivoisin, ettei kukaan koskaan valitsisi hääkuvaajaa pelkän hinnan perusteella.

Hanna & Matt-288

3. Selaa portfolioita tarkasti

Aloita selaamalla useampien kuvaajien portfolioita ja mieti, millaisesta tyylistä pidät eniten. Jokaisella kuvaajalla on oma tyylinsä niin kuvien sisällön ja sommittelun kuin jälkikäsittelynkin suhteen. Katso, että portfoliosta löytyy monipuolisesti niin potretteja, kuvia vihkimisestä kuin tilannekuvia juhlista. Joillain kuvaajilla saattaa olla portfoliossaan todella vähän kuvia tai lähinnä potretteja, jolloin kannattaa vaikka sähköpostilla pyytää nähtäväksi pari kokonaista hääkuvagalleriaa. Portfolioita selatessa kannattaa vielä luottaa tunteeseen, eikä välttämättä edes käydä katsomassa hinnastoa.

Emilia & Ville-59

4. Tutustu henkilöön kameran takana

Dokumentaarisessa hääkuvauksessa kuvaaja on tiiviisti mukana hääparin päivässä, joten mielestäni onkin todella tärkeää, että hääparin ja kuvaajan kemiat kohtaavat. Kannattaa siis portfolion lisäksi tutustua myös siihen henkilöön kuvien takana. Millaisen kuvan hänestä saa esimerkiksi somen perusteella (vaikka juu, tässä kohtaa täytyy muistaa olla kriittinen)? Itse olen tarjonnut pareille ilmaista tutustumistapaamista jo ennen varauksen tekemistä. Toisaalta, jos kuvaaja asuu toisella puolella maata tai sattuu viettämään talvensa noin 17 000 kilometrin päässä Suomesta, kannattaa ehdottaa Skypetapaamista tai ainakin viestitellä ahkerasti.

Ok, tässä kohtaa hieman puhuin itseni pussiin, sillä minulla on vielä vapaita lauantaita vuodelle 2019, mutta olen tosiaan lokakuun puolivälista toukokuun alkuun working holidaylla Uudessa-Seelannissa. Tätä postausta julkaistessa minulla kuitenkin vielä olisi muutama päivä aikaa tavata pikaisesti yhteyttä ottavia pareja myös kasvokkain, mutta myöhemmin täytyy sitten luottaa nettiin. Mutta hei, olen silti ihan hyvä tyyppi ;)

paulajalassi-123

5. Haluatteko myös videokuvauksen?

Häävideot vaikuttavat yleistyvän koko ajan. Haluaisitteko tekin häihinne videokuvaajan? Moni valokuvaaja tarjoaa kuvauspakettien kylkeen myös lyhyttä videokoostetta päivästä, jos haluatte sekä valo- että videokuvaa, mutta vain yhden kuvaajan. Toisaalta tällöin täytyy ymmärtää, että kuvaaja pystyy kuitenkin keskittymään vain yhteen kameraan samanaikaisesti. Jos haluatte sekä valo- että videokuvaajan, mutta eri paketeissa, kannattaa kysellä valokuvaajaltanne suosituksia videokuvaajista, joiden kanssa he ovat ehkä aiemminkin työskennelleet ja myös toisin päin.

Jenni & Simo-70

6. Ole hyvissä ajoin!

Näin syksyllä on todellakin hyvä aika etsiä kuvaajaa vuoden 2019 häihin! Varsinkin, jos häänne ovat kesäaikaan. Toki sopiva kuvaaja saattaa löytyä myös muutaman viikon varoitusajalla, mutta vaihtoehtoja on silloin huomattavasti vähemmän. Valokuvaaja kannattaisikin varata heti hääpäivän varmistuttua, parhaat kuvaajat saatetaan varata vuotta tai jopa paria etukäteen. Jos haluamanne kuvaaja ei olekaan vapaana hääpäivänänne, kannattaa kuitenkin kysyä häneltä suosituksia vapaana olevista kuvaajista.

jasmin & matti-277

7. Vaadi kirjallinen sopimus

Muista vaatia kuvaajalta kirjallinen sopimus viimeistään hääkuvauspalaverissa. Toki myös sähköpostitse käydyssä keskustelussa on jo toivottavasti käynyt ilmi tärkeimmät asiat, mutta sopimuksesta käyvät kootusti ja selkeästi ilmi kaikki sovittu, ja siellä on myös otettu huomioon asioita, joita ei välttämättä muuten tulisi ajatelleeksi. Mitä tapahtuu, jos kuvaaja sairastuu? Entä jos kuvaajan kalustoa menee rikki? Mitä jos et olekaan tyytyväinen kuviin? Mitä kaikkea sovittuun hintaan tarkalleen ottaen sisältyy? Jos kuvaaja ei tarjoa sopimusta tai edes tee sitä pyytäessä, pitäisi hälytyskellojen soida. Voit myös pyytää sopimuspohjan nähtäväksi jo varausta tehdessäsi. Huolellisesti tehty sopimus suojaa niin kuvaajaa kuin asiakastakin mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Soile & Kari-44

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua tuleville hääpareille, ja ehkä kiinnostavaa luettavaa myös muille? Oma portfolioni löytyy osoitteesta www.leabjorn.com!

7 kommenttia:

  1. Hyödyllinen postaus! Ja ihana tuo viimeinen kuva :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ja se on, tykkään erityisesti tuosta perheen pienimmän poseerauksesta! :D

      Poista
  2. Tosi hyädyllinen postaus! Meillä on häät kesällä 2020 ja panikoin kuvaajasta jo nyt. Me tehdään häät opiskelijabudjetilla, joten meillä ei todellakaan ole varaa maksaa tuhansia kuvista... No, katotaan mihin ratkasuun päädytään..

    🖤:llä valoloytyy.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla!

      En halua lisätä paniikkia, mutta kyllähän tuon miettiminen alkaa vähän olla jo ajankohtaista myös melkein parin vuoden päähän. Riittäisikö teillä budjetti palkkaamaan ammattikuvaaja vaikka vain 5-6 tunniksi? Tai sitten esimerkiksi kokenut ammattilainen kuvaamaan potretit ja vihkimisen, ja sitten vaikkapa valokuvausopiskelija tai hääkuvausta aloitteleva, mutta muuten kokenut harrastaja (jollaisena itsekin pidin itseäni vielä viime kesänä) sitten juhlapaikalla kuvaamaan tunnelmia? ;)

      Poista
  3. Hyvä postaus missä niinsanotut rookiet saavat ensitietoja, jos ei ole tullut käytyä ikinä kuvaajalla tai kuvaamossa aiemmin -niin nämä asiat eivät ole itsestäänselviä. Jos viimeisin kuvaus on ollut sen noin 100 e rippikuvaus voi tämä riipaista äkkiä kukkarossa jos ei osaa varautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos vaikuttaa hyädylliseltä! Juuri näin, hääkuvaaja on kuitenkin iso investointi :)

      Poista
  4. Hyvä postaus ja tärkeitä asioita otettavaksi huomioon!


    www.tiiajuutinen.fi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.