19. maaliskuuta 2015

Tähtiä ja revontulia

1
2
3
4
5
Viime päivinä on ollut aivan mahtavat säät tähtikuvaukseen; pilvettömiä taivaita, pimeä tulee vielä sen verran aikaisin että ehtii arkenakin kuvaamaan ja kylmyyskään ei iske ihan heti. Yllä olevat kuvat on noin viikon takaa, kun toista kertaa ikinä kokeilin tähtikuvausta. Tarkennus hakee vielä aika pahasti, rakeisuus ja kohina on aika inhottavaa (tosin tästä syytän lähinnä kameraa ja kunnollisen kuvankäsittelyohjelman puutetta...) ja sommittelussakin olisi parantamisen varaa. Mutta ehkä mä alan oppia!

Tekniikasta sen verran, että kaikki kuvat on kuvattu tuolla 18-55mm f/3.5-5.6 -objektiivilla, manuaalisessa tilassa ja siinä asetuksina suljinaika 25 tai 30s, aukko 3.5 ja ISO vähän vaihteli 1600-6400. Lupaan vielä joskus (lue: ensi talvena) tehdä ihan oman ohjepostauksen tähtien kuvaamisesta, kunhan vaan itse vielä vähän opettelen!

Tiistaina lähdin jälleen ihan kotipihalle kuvaamaan tähtiä. Siinä sitten ensimmäisen kuvan valottumista odotellessani katselin taivaalle ja luulin näkeväni harhoja - siellä näkyi revontulia! Luulin ettei niitä näkyisi näin etelässä ja kyllähän se nyt oli aika harvinainen ilmiö. Ei ne siis tietenkään näkyneet mitenkään voimakkaina, ei läheskään noin hyvin kuin kuvissa, paljaalla silmällä näkyi vaan jotain himmeää välkkymistä. En siis tosiaan tiennyt noista revontulista ennen kuin sattumalta näin ne ulkona, kerrankin olin ainakin oikeaan aikaan kuvaamassa! Enkä kyllä ollut ainoa, ainakin joka paikasta tulvivista revontulikuvista päätellen! En tosin ole ihan varma laskenko haaveeni revontulien näkemisestä vielä täyttyneeksi, haluan jonnekin Lappiin näkemään ihan kunnollisia revontulia! Tunti kotipihalla oli muuten aivan liian vähän noiden kuvaamiseen, vähän jopa kaduttaa etten uhrannut paria tuntia yöunistani tuohon harvinaiseen tilaisuuteen...

6
7
8
9
10
11
Näittekö te revontulia?
Entä mikä kuvista oli suosikkisi?

27 kommenttia:

  1. Vau, upeita kuvia! Itse missasin revontulet kokonaan, tosi harmi juttu kun niitä ei tosiaan eteläisessä Suomessa usein näe :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Itsekin tosiaan satuin ihan tuurilla paikalle, harmi että sulta meni ohi! :(

      Poista
  2. Aa toi vitos kuva on ihan tajuttoman upea! Ehdottomasti lemppari!

    Itsekin onnistuin bongaamaan revontulet, ja vielä ekaa kertaa elämässäni! Tultiin juuri salilta illalla, ja parkkipaikalla satuin katsomaan taivaalle ja olin hetken, että "mitä noi on?!" Kunnes hoksasin, että hei revontulia! Juoksin rappuset ylös niin tajuttoman nopeasti, äkkiä kamera kainaloon ja takas alas :D Mä olin itsekin ihan samalla mielellä kun sä, luulin, että niitä näkyy vaan pohjoisessa lähinnä, mutta ei näköjään :D Jotenkin ne revontulet jäi mieleen tosi hyvin, vaikka melko himmeitä ne täällä oli. Hymyilin koko ajan taivasta ihastellen, kunnes poikaystävä komensi, että nyt autoon ja kauppaan sieltä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siinä tosiaan on ainakin tarkennus melkein kohdallaan :D

      Hienoa että sinäkin ehdit näkemään ja kuvaamaan, ihana tuo pieni "tarinasi" :)

      Poista
  3. Upeita kuvia! Itse en nähnyt kunnolla revontulia. Olisi pitänyt lähteä jonnekin kauemmas kaupungin valosaasteesta. Seuraavaa kertaa odotellessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Toivottavasti se seuraava kerta tulisi pian!

      Poista
  4. Tuo 8. kuva on ehdottomasti mun lemppari! Ihana :)

    VastaaPoista
  5. siis wou! mitä kuvia :) tääälläkin näkyi revontulia !

    http://kahvikuppikadessa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  6. Hienoja kuvia! Mites saat muute tarkennettua nuihin puihin ku itse en saa sitä sattumaan oikein :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Ja tuota, tuurilla tai sitten se ei vaan osu (kuten monissa näistäkin kuvista)... :D Mutta siis olen yrittänyt tarkentaa äärettömään, joka löytyy kun manuaalisella tarkennuksella laittaa sen ensin ihan ääripäähän ja siitä hieman takaisin. Joissain kivoissa putkissa on myös valmiina sellainen äärettömän merkki. Jos on tehokas taskulamppu, niin sillä voi tähdätä puuhun ja sitten näytön avulla tarkentaa, mutta itse en tässä onnistunut kun näytöllä vaan ei näkynyt mitään. Tarkennusjutuista löytyy vielä postaus täältä.

      Poista
  7. Todella hienoja kyllä kaikki kuvat! Omat suosikit olivat 1 & 8 kuvat:)

    http://jjjeennnaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  8. Ihan uskomattoman hienoja kuvia! Lemppari on 6 tai 8. :-) Ja pidän tästä nykyisestä ulkoasusta, edellinen oli ehkä liian kirkas. :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Ja enkäpä se vähän oli, täytynee ensi talvena vähän hillitä, jos meinaan käyttää samaa taustaa :D

      Poista
  9. Upeita kuvia! Jäin samalla lukijaksi! :)

    VastaaPoista
  10. Oot niin taitava! Munsuosikki on 1 ja liityn ehdottomasti lukijaksi!

    VastaaPoista
  11. Oi vitsi, tosi hienoja kuvia! En osaa sanoa lempparia :D

    VastaaPoista
  12. Hienoja kuvia! Suosikkikuva oli varmaan 6 :)

    VastaaPoista
  13. Ei vitsit, miten ihania kuvia! Nyt alkaa harmittamaan, että on itse ollut niin laiska opettelemaan oman kameran kanssa kuvaamista. (Vaikka kyseinen kamera onkin ollut mulla ja vuodesta 2012.) Itse en vaivautunut menemään katsomaan niitä, sillä revontulia on tullut niin useasti nähtyä ja muutenki ne tuppaa olemaan niin tylsän haaleita näillä paikoin :-( Suosikki kuvistasi on varmaan 5 tai 8.

    http://vibefall.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Ei nuokaan tosiaan mitenkään voimakkaasti näkyviä olleet, olisi kyllä hienoa nähdä joskus ihan kunnolliset revontulet!

      Poista
  14. Wau mitä kuvia! Lemppari on ehdottomasti toiseksi viimeinen. Tosi hienoja. Meillä ei näkynyt :<

    T. http://remainsoftoday.blogspot.fi

    VastaaPoista
  15. Ääh mäkin haluan oppia kuvaamaan tähtiä! Tosin ei onnistu, kun ei ole mitään jalustaa ja tai vastaavaa. Tykkään tosi paljon näistä kaikista kuvista. Mäkin näin täällä Villähteellä revontulia. Olen nähnyt pienempänäkin täällä etelässä kerran revontulet, mutta ne olivat semisti himmeämmät kuin nyt nämä revontulet. Täällä tosi on Lahti tosi lähellä ja valosaastetta ihan hirvittävästi, joten eipä noita revontulia kauhean hyvin näe. Jossakin keskellä metsää ne olisivat olleet paaljon voimakkaammat.

    Tää sun blogi on kyllä todella kiva! :)

    http://lifewithsallas.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta hei, eihän jalusta ole este, aina voi laittaa kameran vaikka maahan jonkun alustan päälle! ;)
      Olisi varmaan minunkin pitänyt lähteä vähä kauemmaksi valosaasteesta, mutta...

      Kiitos paljon! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.