30. lokakuuta 2014

Erilaiset kuvaustilat

Kameran päältä löytyy kuvaustilan valintakiekko. Valitettavan monen kamera on kuitenkin jumittunut täysautomaattitilaan (Canonissa vihreä neliö), MIKSI?! Yritän nyt selventää noiden erilaisten kuvaustilojen merkitystä. Se, mitä kuvaustiloja kamerasta löytyy riippuu kameran mallista. Kaikissa ei siis ole näitä kaikkia, joissain saattaa olla enemmänkin automaattisia kuvaustiloja ja kokeneemmille kuvaajille tarkoitetuista järkkäreistä puuttuu monet automaattiset kuvaustilat, sillä ne ovat turhia. Jos et tiedä mitä ovat suljinaika, aukko ja ISO-arvo, suosittelen ensin lukemaan tämän postauksen.

IMG_9944_edited


Öinen muotokuva, urheilukuva, lähikuva, maisemakuva, muotokuva ja luova automatiikka

Nämä kaikki puoliautomaattitilat siis voidaan laittaa tässä postauksessa samaan nippuun ja päästä tähän lopputulokseen: turhia. Kuvakkeista varmaankin aika hyvin ymmärtää mitä varten ne on tarkoitettu. Ehkä nämä kuitenkin ovat sallittuja aivan aloittelijoille, ehkä. Näistä ei siis tämän en enempää, suosittelen vain olla koskematta niihin.



Automaattinen terävyysalue (A-DEP)

Nyt ei mennä järjestyksessä, mutta minusta tämä kuvaustila kuuluu nyt tähän väliin koska en halua laittaa sitä viimeiseksi. Käsittääkseni tätä ei löydy ainakaan Nikonista ollenkaan?
Kamera selittää tilan tarkoituksen näin: "Automaattinen terävyysalueen säätö (edustaja ja tausta näkyvät tarkkoina)".

Kamera siis pyrkii tekemään koko kuvasta tarkan, niin ettei mihinkään jää "sumentuneita" kohtia. Tämä tarkoittaa useimmiten pientä aukkoa (=pitkää suljinaikaa=jalustaa). Tässä tilassa kamera siis säätää itse suljinajan ja aukon, mutta kaikkeen muuhun pystyt itse vaikuttamaan. En kuitenkaan keksi A-DEP tilalle oikeastaan mitään tarkoitusta.


Täysautomaatti ja automaatti ilman salamaa


IMG_9915_edited

Syyt käyttää näitä tiloja:
a) Olet saanut ensimmäisen järjestelmäkamerasi ihan äsken ja haluat vain räpsiä kuvia hienolla kamerallasi. Tai joku kaveri on työntänyt kameran käteesi ja käskee ottaa kuvia painamalla nappia. Ihan luvallista, kunhan tämä ei jatku pitkään.

b) Kuvaaminen ei voisi vähempää kiinnostaa eikä sinua kiinnosta kehittyä kuvaajana. Syy siihen miksi sinulla ylipäätään on järjestelmäkamera on se että kaikilla muillakin on. Kuvittelet saavasi upeita kuvia koska sinulla on kallis kamera.

c) Paniikkinappi. "Upeaa, pakko saada kuva, kuvakuvakuvakuvakuva", kamerassa on edellisen kuvaustilanteen jäljiltä surkeat asetuksen tähän tilanteeseen, joten laitat vain kameran paniikissa automaatille jotta saat edes jonkinlaisen kuvan ennen kuin tilanne menee ohi. Jos tilanne jatkuu vielä paniikkiräpsimisen jälkeen, laitat kameran jollekkin manuaalitilalle (Liian tuttu tilanne...).

Täysautomaatilla sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin osoittaa haluamaasi suuntaan ja painaa laukaisinta. Tadaa, sinulla on täydellinen kuva! Tai sitten ei. Täysautomaatti myöskin pompauttaa aina esiin parhaan kaverinsa kuvien pilaamiseen; kameran sisäisen salaman. Automaatti ilman salamaa toimii muuten täysin samalla tavalla, erona toki vain se että se ei käytä salamaa. Jos automaatti ei saa käyttää salamaa hämärässä se pitkittää valotusaikaa ja tekee kuvasta jopa valoisamman kuin olisit toivonut.



Ohjelmoitu automatiikka (P)

Nyt päästään jo astetta hyödyllisempiin kuvaustiloihin. Vaikka P-tila kuuluukin kameran luoviin kuvaustiloihin, on sen käyttäminen todella helppoa. Riippuu ilmeisesti kamerasta, mitä asetuksia voit tässä tilassa muuttaa. Mun Canonissa kamera valitsee suljinajan ja aukon, mutta muusta (eli ISO-arvosta, valkotasapainosta, salaman käytöstä jne.) voit päättää itse. Toisaalta P-tilaa voi siis käyttää täysautomaatin tavoin, jos jätät sen ISO:n ja valkotasapainon automaatille, mutta kannattaa opetella niiden säätämistä. Tämä on suositeltava tila silloin, kun vasta opettelee kameran käyttöä.

Tässä tiivistetty mielipiteeni... :D

Aukon esivalinta (Canonissa Av, Nikonissa ja Sonyssa A)

Tässäkin nimi varmasti kertoo jo jotain? Av-tilassa voit itse valita käytettävän aukon ja kamera määrittää sopivan suljinajan. ISO-arvon voit jättää automaatille, mutta jos vähänkään tiedät mikä on ISO, kannattaa myös se määrittää itse. Pystyt siis muuttamaan kaikkea paitsi suljinaikaa.

Av-tilassa pystytään aukon valitsemisen ansiosta vaikuttamaan kuvan syväterävyyteen, eli tämä voi olla hyödyllinen esimerkiksi kun kuvataan maisemia tai ihmisiä kuvatessa. Tämänkin tilan käyttäminen on todella helppoa (varsinkin jos jättää ISO:n automaatille). Hyvä tila myös kokeneemmalle silloin kun vähän laiskottaa tai esimerkiksi kuvaustilanne ja valaistus vaihtuu tiheään.



Suljinajan esivalinta (Canonissa Tv, Nikonissa ja Sonyssa S)

Arvaatko jo mitä tällä tehdään? Pystyt itse määrittämään käytettävän suljinajan ja kamera määrittää sopivan aukon. ISO-arvon voi tässäkin joko jättää automaatille tai säätää itse, Pystyt muuttamaan kaikkea paitsi aukkoa. Tällä voidaan siis määrittää millaisena liikkeen halutaan näkyvän kuvassa. Manuaalin jälkeen suositeltavin tila urheilukuvaukseen, voidaan valita lyhyt suljinaika jotta liike pysähtyy. Ja tietysti toisinpäin, jos halutaan liikkeen näkyvän epäterävänä, valitaan pitkä suljinaika.

IMG_9914_edited

Manuaali (M)

Viimeinen, mutta paras. Manuaalisessa tilassa on pakko määrittää suljinaika ja aukko itse. ISO-arvon voi tässäkin (ainakin omassa kamerassani) joko määrittää itse tai jättää kameran huoleksi. Samoin valkotasapaino. Manuaalilla pystyy siis halutessaan päätämään kaiken itse, eikä kamera pysty laittamaan mitään automaattisäätöjään, "I'm the boss". Joissain tilanteissa on vain pakko käyttää täysin manuaalista tilaa, jotta saadaan haluttu lopputulos. Vaikka monet saattavat kauhistella, että manuaalin käyttäminen kuulostaa kamalan vaikealta, ei se sitä kuitenkaan ole, kunhan sen kerran opettelee.

Manuaalisen tilan käyttöä kannattaa kuitenkin opetella pikkuhiljaa. Kannattaa ensin opetella suljinajan, aukon ja ISO-arvon merkitys käyttämällä P-, Tv- ja Av-tiloja. Kun tämä onnistuu, kannattaa manuaalisella tilalla jättää vielä ISO-arvo automaattiseksi ja siitä sitten ajan kanssa alkaa määrittämään kaikkia arvoja itse.

Varoitus: kun on kerran oppinut käyttämään manuaalia, jää siihen helposti koukkuun. Vaikka joissain tilanteissa voisi ehkä päästä helpommalla käyttämällä vaikkapa Av- tai Tv-tilaa, haluaa sitä silti käyttää manuaalia, sillä siten pystyy varmistamaan, että kuvasta tulee juuri sellainen kuin itse haluaa.

4 kommenttia:

  1. XD Hauska ja tiedottava postaus, tykkäsin! :D Minuakin hieman ärsyttää jos tyypit ostaa järjestelmäkameran vain kun kaikilla muillakin on, itse aion hankkia sellaisen jouluksi koska tarvitsen parempilaatuisia kuvia niin blogiini kuin opiskeluihinkin :/ Satunnaisten harrastelijoiden ei kannata tällaista hankkia ja maksaa siitä koska pärjäisivät perus 100 euron digikamerallakin mielestäni jos ei ole kunnon tarvetta/intoa kuvia ottaa...järjestelmäkameraa ei kuitenkaan ole tehty peiliselfieiden ottamiseen :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, täysin samaa mieltä!
      Ja hei, toivottavasti mun blogista sitten voisi tulevaisuudessa olla apua sulle sen järkkärin käytön opettelussa? :)

      Poista
  2. Haha, sain paljon uusia vinkkejä järjestelmäkameran käytöstä kun järkkärin saan. :D Olin ajatellut vain kuvaavan automaattiasetuksilla, mutta en enää aijon koittaa noita P,Tv ja Av kuvaustiloja ja opetella siitä. Kiitos vinkeistä, liityn lukijaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että oli hyötyä ja tervetuloa lukijaksi! :)

      Ei kyllä tosiaankaan kannata hankkia järkkäriä, jos aikomuksena on käyttää pelkkää automaattia, eihän järkkärissä silloin mitään ideaa olisi! Hienoa, että tämä sai sinut innostumaan koittamaan sitten niitä muitakin tiloja! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.