25. marraskuuta 2015

Masentava marraskuu

IMG_0042_edited

IMG_9978_edited

IMG_9937_edited

IMG_9969_edited

IMG_9918_edited

IMG_9924_edited

IMG_9996_edited

IMG_0072_edited

IMG_9841_edited

IMG_9962_edited

IMG_9854_edited

IMG_9994_edited

IMG_9881_edited

Marraskuu tuskin on kovinkaan monen suosikkikuukausia. On pimeää, märkää, kylmää, kuraa, loskaa... No mutta joo, sen positiivisuuden huomasi varmaan jo noista kuvistakin, ei ne kauniita ole, mutta semmosta se on. Onneksi on kuitenkin myös niitä kivoja juttuja, kuten lähestyvä joulu, ensilumi (jos unohdetaan tästä se, että melko todennäköisesti se kohta sulaa loskaksi...), monella lukiolaisella viikon päästä loppuva koeviikko (sen käynnissä olohan tosin on ihan kamalaa, mutta kohta se on ohi!) ja öö... mitä?

18. marraskuuta 2015

Pimeitä pisaroita

IMG_9315_edited

IMG_9326_edited

IMG_9309_edited

IMG_9325_edited

IMG_9302_edited

IMG_9271_edited

IMG_9301_edited

PicMonkey Collage

IMG_9281_edited

Eräänä syysiltana iski innostus kuvata jotain, mutta mitä? Vesipisaroiden kuvaaminen on aina hyvä idea! Olen siis kuvannut vesipisaroita muutaman kerran aiemminkin ja kirjoittanut aiheesta ohjepostauksen, mutta siinä missä aiemmin olen yrittänyt saada kuvista mahdollisimman vaaleita valkoisella taustalla, nyt tavoitteena olikin täysin musta tausta. Se onnistui käyttämällä salaman pienintä tehoa, mahdollisimman lyhyttä suljinaikaa, pienintä aukkoa ja ISO-arvoa, pimeässä huoneessa tummansinisen päiväpeiton ollessa taustana ja loput vaaleat läiskät taustalla sitten maalailin pois iPiccylla. Täytyy myöntää, etten näihin kuviin käyttänyt läheskään niin paljon aikaa kuin viimeksi (ja onhan tuossa kuviakin puolet vähemmän), mutta pidän ehkä kuitenkin enemmän niistä vaaleammista kuvista. Toisaalta se pimeys kyllä sopii hyvin tähän vuodenaikaan...

Kumman tyylisistä vesipisarakuvista te pidätte enemmän, tummista vai vaaleista?

11. marraskuuta 2015

10 vinkkiä parempiin kuviin ihmisistä

Vinkkejä ihmisten kuvaamiseen-2

Kuinka moni on joskus kuvannut ihmisiä? Eiköhän meistä jokainen ole, aika montakin kertaa. Vaikka ihmisten kuvaaminen ehkä onkin yleisin kuvaamisen laji, ja uskoisin sen työllistävän eniten myös ammattikuvaajia, ei hyvien kuvien saaminen ihmisistä todellakaan ole mitenkään helppoa. En itsekään väitä olevani mitenkään hyvä siinä, mutta ajattelin uskaltaa jakaa nämä kymmenen perusvinkkiä, jotka mielestäni eniten vaikuttavat lopputulokseen. Tässäkin täytyy toki taas muistaa, että nämä "säännöt" ovat vain suuntaa antavia, ja joskus niitä voi ja ehkä kannattaakin harkistusti rikkoa.

1. Pitkä polttoväli

Sopivaksi polttoväliksi muotokuville sanotaan yleensä 70-100mm. Pidempi polttoväli nimittäin ei aiheuta niin paljon vääristymiä kasvoissa (=paremman näköistä), auttaa lyhyemmän syväterävyyden saamisessa (katso seuraava kohta) sekä antaa varsinkin kuvattavalle enemmän tilaa hengittää, kun ei tarvitse olla ihan nenät vastakkain. Se kameran mukana tulevakin objektiivi kannattaa siis kääntää ihan sinne zoomin loppupäähän.

polttoväli
Vasemmalla polttoväli on 16, oikealla 100. Asetukset ovat täysin samat. Aika suuri ero, vai mitä? :D

2. Suuri aukko

Suuri aukko tarkoittaa lyhyttä syväterävyyttä, eli sen avulla ihminen saadaan kivasti erottumaan taustasta ja vähän rumemmankin taustan voi saada vaan sumentamalla nätiksi. Suuren aukon etu kivan taustan lisäksi on se, että silloin pystyy käyttämään lyhyempiä suljinaikoja ja pienempiä ISO-arvoja, mikä tietenkin on aina hyvä juttu. Ei kuitenkaan välttämättä ole aina kannattavaa käyttää ihan sitä objektiivin pienintä aukkoa, sillä hiemankin väärään paikkaan osuva tarkennus saattaa silloin pilata kuvan helposti, tai syväterävyys ei yksinkertaisesti vaan riitä saamaan esimerkiksi koko kasvoja teräväksi (mikäli se on tarkoitus). Tämäkin tietysti yleistäen, sillä voihan siellä taustalla olla joku älyttömän hieno maisema tai muuta vastaavaa...

aukko
Vasemmanpuoleisessa kuvassa aukko on 2.8, oikeanpuoleisessa 11.

3. Tasainen valo kasvoille

Laikukas valo, suoraan naamaan häikäisevä aurinko tai kovia varjoja tekevä valo ei vaan näytä yhtään hyvältä, vaan valon tulisi olla pehmeää ja tasaista. Helpoiten tasaisen valon saaminen ulkona onnistuu kuvaamalla hieman pilvisenä päivänä, varjossa tai auringonlaskun aikaan vastavaloon (jolloin tosin jotkut kohdat hiuksista saattavat ylivalottua, mutta mun mielestä se näyttää usein ihan kivalle).

4. Kokovartalokuvia ottaessa kyykisty

Naamakuvat kannattaa ottaa naaman korkeudelta tai vähän ylempää, mutta silloin kun kuvassa näkyy koko kroppa, näyttää se paljon paremmalta ja pidemmältä vyötärön korkeudelta kuvatessa.

kyykky


5. Tonne päin

Ne käänny vähän oikealle tai kato tonne vasemmalle -tyyliset ohjeistukset kameran takaa kannattaa unohtaa heti. Ei siitä vaan voi tulla mitään, kun aletaan miettimään kenestä katsoen minnekin päin. Suosittelen 100x enemmän tänne tai tonne -ohjaamista viittoman kera. Paljon yksinkertaisempaa.

6. Älä käytä kameran sisäistä salamaa

Se näyttää luonnottomalta ja sattuu silmiin. Jos siis kuvaat vielä automaatilla, kannattaa ainakin kytkeä se salama pois päältä. Jos on liian hämärää ilman, etsi valoisampi paikka, keksi joku hieno viritelmä valon lisäämiseen tai lisää valoisuutta jälkikäteen, mutta älä käytä sisäistä salamaa. Se vaan näyttää kamalalle. Tai okei, myönnetään; joskus sisäinen salama voi toimia ihmisiä kuvatessa ihan hienona tehosteena, mutta ei se kyllä mitenkään normaalilta voi näyttää. Erilliset salamalaitteet tai muiden salaman lisävarusteiden kanssa tietenkin asia erikseen.

salama


7. Paino toiselle jalalle

Tämä mallityylinen poseeraus on varmasti tullut kaikille vastaan, sillä se vaan toimii. Kannattaa siis pyytää mallia seisomaan enemmän toisella jalalla, ehkä laittaa myös toinen jalka ihan kunnolla taakse. Ai miksi? Koska se nyt vaan sekä näyttää että tuntuu luonnollisemmalta. Kannattaa myös kääntää vartaloa vähän sivuttain.

jalka


8. Sijoita silmät kuvan ylimpään kolmannekseen

Jos kuvan kohteena on ihminen, miksi ihmeessä se itse ihminen loppuu jo puoleen väliin kuvaa? Kuvasta tulee paljon parempi, kun kuvattavan silmät sijoittaa kuvan ylimpään kolmannekseen. Mutta onneksi pienet ylimääräiset siivut kuvan ylälaidasta on helppo rajata pois vielä jälkikäteen! Toki paljon tilaa pään yläpuolella voi joskus toimia todella hyvin.

kolmasosa


9. Ei ole pakko katsoa kameraan

Miten tämä onkin iskoistettu niin kovasti meidän aivoihimme; kuvissa täytyy katsoa suoraan kameraan. No eihän se mikään pakko ole! Jossain kuvissa voi näyttää hyvältä ja luonnolliselta, kun kuvattava katsookin vähän sivuun kamerasta.

Tällaisia kuvia ottaessa kannattaa kuitenkin varoa "haamusilmiä", eli sitä, että silmistä näkyy liian paljon valkoista kuvattavan katsoessa liian paljon sivuun.

10. Älä rajaa nivelten kohdalta

Jos kuva katkeaa joidenkin nivelten (polvien, kyynerpäiden...) kohdalta, näyttää se todella helposti aika oudolta. Kannattaa siis kiinnittää tähänkin vähän huomioita!

rajaus

Saitteko te tästä jotain uutta seuraaviin kuvauksiin? Entä olisiko mahdollisesti osa kakkoselle kannattajia?

5. marraskuuta 2015

Hyvin hyödynnetty hypäri

IMG_9436_edited

IMG_9349_edited

IMG_9368_edited

IMG_9394_edited

IMG_9416_edited

IMG_9411_edited

IMG_9472_edited

IMG_9468_edited

IMG_9428_edited

IMG_9456_edited
Ennen lukion ekoja hypäreitä (=hyppytunteja) ajattelin niiden olevan jotenkin äärimmäisen turhaa ja tylsää aikaa. Kuitenkin loppujen lopuksi se saattaakin olla päivä tehokkain tunti, sillä itse ainakin saan silloin paljon paremmin tehtyä koulujuttuja, kun ajattelen sen kuitenkin tavallaan kuuluvan kouluaikaan. Samaistuuko joku, vai onko kaikki muut niitä jotka lojuu puolikuolleena jossain sohvannurkassa? :D

Tänään kuitenkin koulutehtävien sijaan lähdin ulos kävelemään ja kuvailemaan. Aamulla olikin vielä ihana auringonpaiste ja kasvitkin vähän kuurassa (ja sormet jäässä...). Vaikka puolitoista tuntia ehkä onkin yllättävän lyhyt aika, niin sain kuvattua muutaman julkaisukelpoisen kuvan ja käveltyä varmaan 5km. Lisäksi sain happihyppelyn ansiosta paljon energiaa päivän viimeisille tunneille, ihan hyvin hyödynnetty hypäri siis!

Asiasta toiseen; olen miettinyt, että voisi olla kiva tehdä tänne blogiin jonkinlainen joulukalenteri. Mun ideat ei vaan riitä sellaiseen perus postaan joka päivä jotain erikoista -tyyppiseen kalenteriin... Jos joku teistä on joskus jossain blogissa nähnyt kivan, vähän erilaisen ja tämänkin blogin ideaan sopivan joulukalenterin, niin kertokaa tai linkatkaa!

P.s. Vielä on muutama päivä aikaa osallistua arvontaan, jos et vielä sitä ole tehnyt! ;)