20. lokakuuta 2016

Megapikseleiden merkitys

IMG_0830_edited

Mitä enemmän kamerassa on megapikseleitä, sitä laadukkaampia kuvia sillä saa - eikö niin? Periaatteessa joo, mutta kuvan laadun voi käsittää eri tavoin. Megapikselien yhteydessä laadulla ei tarkoiteta sitä, kuinka kivoilta kuvat näyttävät ja ovatko ne esimerkiksi heilahtaneita vai eivät. Megapikselit kertovat käytännössä sen, kuinka suureksi kuvan voi tulostaa tai kuinka suurena se näyttää hyvältä tietokoneen ruudulla.

Megapikseleiden hypetys ja vertailu on ärsyttänyt mua jo pitkään, joten yritän nyt parhaani mukaan sivistää siitä, mikä niiden pikseleiden todellinen merkitys on. En itsekään ole mikään mestari tällaisissa asioissa ja oikeastaan tein aika paljon taustatyötä ja opettelin uutta pystyäkseni kirjoittamaan tämän postauksen (ja jos joku osaavampi sattuu tämän lukemaan, niin mahdollisia virheitä saa korjata). Tulossa ei siis ole yli hilseen menevää höpötystä oudolla kielellä, vaan yritin selittää asiat mahdollisimman yksinkertaisesti ja havainnollisesti.

IMG_0841
Tämän kuvan otin parhaalla mahdollisella laadulla ja alunperin kuvassa oli 12 megapikseliä. Alla oleva kuva on muuten sama, mutta sitä ottaessa siinä oli vain 2,5 megapikseliä.

IMG_0840
Huomaat varmaan, että ylempi kuva on paljon laadukkaampi kuin alempi? Toivottavasti et, sillä nämä molemmat kuvat on pienennetty 850 x 566 kokoon, eli eroa ei huomaa.
Pikseli on pieni värillinen piste, joista kuva koostuu. Megapikseli tarkoittaa miljoonaa pikseliä. Kuvan megapikselimäärä saadaan kertomalla sen lyhyen ja pitkän sivun pikselimäärät keskenään. Esimerkiksi mun kameralla saa suurimmillaan kuvia, joiden pitkällä sivulla on 4272 pikseliä ja lyhyellä sivulla 2848 pikseliä. Kuvassa siis silloin 4272 x 2848 = 12 166 656 pikseliä, eli noin 12 megapikseliä.

Kuinka paljon niitä pikseleitä sitten tarvitsisi olla? Mun blogissa olevat kuvat ovat yleensä kooltaan 850 x 566 = 481 100 pikseliä ≈ 0,5 megapikseliä. Tulostaessa 15 x 10 cm kokoisia (eli siis tavallisen postikortin kokoisia) kuvia, mahdollisimman hyvälaatuiseen lopputulokseen tarvitsee noin 1800 x 1200 pikseliä, eli 2,16 megapikseliä. Laadukkaaseen A4-kokoiseen tulosteeseen tarvitsisi noin 9 megapikseliä. A3 kokoon taas tarvitsisi noin 18 megapikseliä todella hyvällä tarkkuudella, mutta kamerani käyttöoppaan mukaan 12 megapikseliä riittää vallan mainiosti A3-kokoiseen tulosteeseen. Lisäksi kuvia usein tulostetaan canvas-tauluiksi, jolloin se kangas antaa myös paljon anteeksi kuvan tarkkuuden suhteen.

IMG_0585_edited

IMG_0819_edited
En ole ikinä ennen käyttänyt näin paljon laskinta postauksen kirjoittamiseen.. :D

Vaikka kaksi megapikseliä riittää hyvin yleisimpiin käyttötarkoituksiin, niin mielestäni kannattaa silti aina kuvata sillä parhaalla mahdollisella laadulla. Miksikö? Koska eihän sitä koskaan tiedä, milloin saa täydellisen kuvan otettua ja haluaa tehdä siitä jättikokoisen taulun. Tai todennäköisempi syy on se, että isokokoisesta kuvasta pystyy sitten rajaamaan pienemmän osan, vaikka puolet pois, ja kuva on edelleen käyttökelpoinen. Itse ainakin rajaan useinkin kuvan reunoilta turhaa taustaa pois tai olen muutaman kerran jopa rajannut vaakakuvasta pystykuvan tai toisin päin. On kuitenkin turvallisempaa kuvatessa rajata vähän väljemmin ja sitten käsitellessä tiukentaa rajausta kuin kuvata alun perin liian tiukalla rajauksella, jolloin tärkeitä asioita jää kuvan ulkopuolelle (myönnettäköön, että tätäkin käy mulle erittäin usein...).

PA080330_edited
Kamerassa pystyy myös valitsemaan tuon sileäreunaisen ja rösöreunaisen tallennusmuodon välillä, jotka siis tarkoittavat eri pakkaustasoja. Esimerkiksi noissa molemmissa, missä on M perässä, pikselimäärä on molemmissa sama, mutta rösöreunaisessa kuvan "laatu" on huonompi, sillä se pakkaa kuvien sisältämän informaation tiiviimpään pakettiin.

Mulla on myös teoria siitä, miksi ihmiset tykkäävät vertailla niiden kameroiden megapikselimääriä: Puhelimia mainostetaan sillä, kuinka niiden kameroissa on todella paljon pikseleitä, eli hyvä kamera. Mutta jos ammattikuvaajienkin järjestelmäkameroissa on 20 megapikseliä, niin mihin ihmeeseen niitä 40 megapikselin puhelinkameroita ihan oikeasti tarvitsee? Markkinointiin, ei mihinkään muuhun.

Eli älkää nyt hyvä ihmiset valitko kameraa tai puhelinta sen perusteella, missä on eniten megapikseleitä. Lähes varmasti niitä on ihan tarpeeksi.

12 kommenttia:

  1. Kiitos kiitos kiitos. Joku vihdoin kiteytti tämän asian! Oon niin monelle yrittänyt selittää noita megapikseleiden merkitykstä että jos sun kamerassa on 24 megapikseliä ja mun kamerassa on 12 niin sillä ei oikeesti ole mitään vitun merkitystä koska kumpikaan tuskin ole teettämässä mitään seinän kokosta taulua :D Ihanaa oon niin onnellinen että teit tän postauksen just tästä aiheesta! (tähän loppuun semmonen rukoilijaemoji)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ihanaa jos pelkästään tämän postauksen olemassa olo lievitti myös sinun ärtymystäsi asian suhteen! :D

      Poista
  2. No nyt! Nyt löytyi hyvä ja kiva valokuvausblogi, jota alan seurata. :) Tervetuloa katsomaan myös mun blogia. Mulla on sama kamera kuin sulla, aika jännä! Harvoin tulee vastaan toista valokuvausblogin pitäjää, jolla on myös 1100d.

    Hyvä postaus! Vaikutat tosi pätevältä 17-vuotiaalta. :) (Sori, jos kuulostin mummomaiselta.) Mukavaa syksyä ja kivoja kuvaushetkiä!

    (Sori, tuon vastauksen edelliseen viestiin voi poistaa. Sivussa oli joku häikkä, kun ekan kerran kommentoin, eikä "kommentoi"-painiketta näkynyt ollenkaan. Luulin siis etsinnän jälkeen, että "vastaa" tarkoittaa oman itsenäisen kommentin lähettämistä.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi (joka ei kuulostanut yhtään mummomaiselta) ja tervetuloa seurailemaan! Käyn ehdottomasti katsomassa myös sinun blogiasi :) Tuosta kamerasta voin tosin paljastaa sen verran, ettei se tule mulla enää montaa kuukautta olemaan. Mutta kiva löytää edes vähäksi aikaa joku tätä samaa runkoa käyttävä! :D

      Poista
  3. Jes, hyvä postaus! Mäkään en ymmärrä tota megapikselihypetystä, enkä oikeesti käsitä miks puhelinkameraan pitäis pakata 40 megapikseliä, haha :-D

    http://olderthanyesterday.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :D Ei sitä hypetystä varmaan ymmärrä kukaan, joka on vähääkään asiaan perehtynyt...

      Poista
  4. Hei ihan superhyväpostaus!! Paljon uutta tietoa, kiitos! :)

    https://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. Hyvä postaus!
    Oon pitkään miettinyt, mutten koskaan ole saanut vastausta, niin kysäsen nyt sulta, jos vaikka osaisit vastata. :D Millä kuvan laadulla kannattaa ottaa kuvia järkkärillä? Nuo mitä sullakin näkyy tuossa kuvassa ei sano mulle yhtään mitään, mutta joku niistä pitäis valita..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :)
      Mitään yhtä oikeaa vastaustahan tuohon kysymykseesi ei ole, mutta kuten postauksessakin kirjoitin, niin suosittelen kuvaamaan parhaalla mahdollisella laadulla. Jos sun kamerassa on siis samannäköinen valikko kuin mulla tuossa kuvassa, niin sehän on tuo sinisellä taustalla oleva L (ellet sitten halua kuvata raakakuvia). Jos sulla on erilainen kamera, eikä tästä ollut apua, niin voit vaikka laittaa mulle sähköpostia, jos siten osaisin auttaa paremmin? :)

      Poista
    2. Vähän pitkälle venähti tää mun vastaus.. :D kiitos vastauksesta, auttoi kyllä! Kiva kun on tällainen blogi ja asioista tietävä tavallinen ihminen, ettei tarvi ottaa ytheyttä asiantuntijoihin joka kerta kun on kysyttävää. :D :)

      Poista
    3. Kiva että voin olla avuksi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.