28. maaliskuuta 2016

Pääsiäiskuvia x6

IMG_2911_edited

picmonkey

IMG_2915_edited

IMG_2787_edited

IMG_2959_edited

Meillä ei ole koskaan pääsiäistä mitenkään sen kummemmin vietetty, pienempänä ehkä saatiin etsiä talosta muutama suklaamuna ja palmusunnuntaina tietenkin piti käydä virpomassa. Tänä vuonna pääsiäisen viettäminen on rajoittunut muutaman suklaamunan syöntiin. Oikeastaan meillä ei ole edes mitään pääsiäiskoristeita, vaan puolet näistä kuvista on käyty ottamassa kaverin luona :D Mutta sieltäpä löytyi vielä ihan elävä pääsiäispupukin! Muuten olen pyhittänyt suurimman osan näistä ylimääräisistä vapaista koeviikkoa varten lukemiseen...

Miten te vietitte pääsiäistä?

24. maaliskuuta 2016

Talvi via Snapchat

8
1 En varmaan koskaan kyllästy tähänkään maisemaan 2 Tää yksi kasvi on noussut mun ylivoimaiseksi lempparikuvauskohteeksi kuluneen talven aikana :D 3&4 Aurinkoiset talvipäivät = <3

4
1&2 Askartelin tuollaisia jänniä purkkeja joululahjaksi. Ohjeessa ilmoitettu vartin tekoaika ei tosin ihan pitänyt paikkaansa, sillä kaiken säätämisen kera tuohon sai kulumaan parikin tuntia... 3&4 Paras joululahja! :D

6
1 Tämän piparkakkutalon kuvaaminen vaati hieman luovia ratkaisuja... :D 2 Tän hetken ehdoton lempparisarja! 3&4 Metsästin täydellisiä henkareita monta kuukautta, kunnes ne täydelliset löytyivät ihan sattumalta Clas Ohlsonilta.

7
Tähän väliin pari talvista luontokuvaa

9
1 Yritän muistaa mainostella uusia postauksia myös tuolla Snapchatin puolella, joten sitäkin kautta on mahdollista seurailla myös blogia 2 On se nyt kuitenkin rennompaa katsella videoita kuin lukea kirjasta! 3 Kaivoin ikivanhan puhelimeni esiin ihan vaan tätä postausta varten, mutta jumituinkin pelaamaan Bouncea... 4 Kesätyöahdistus, tuttu tunne? Itse asiassa sain tuon paikan, jonka hakemuksen lähetin kuvassa. Se tosin ei ole kesätyö, vaan pääsin kevään ajaksi mukaan suunnittelemaan kesäkuun alussa järjestettävää lastentapahtumaa! Olen kyllä hakenut kaikkiin mahdollisiin kesätyöpaikkoihin, mutten ole yhtään varma minkään paikan saamisesta :/

2
1,2&3 Enoni kissa on vaan niin söpö, että tekisi koko ajan mieli olla ottamassa kuvia tai rapsuttelemassa sitä. Onneksi se osaa itse ilmoittaa, kun seura ei enää kelpaa... :D 4 Pupuilla on muuten ihan käsittämättömän ihana turkki, ei mulla muuta.

3
1,2&3 Oon tänä talvena käynyt useammankin kerran hiihtämässä ja vähän yllätyksekseni saanut myös kavereita houkuteltua mukaan. En voi ymmärtää, mikä siinä hiihtämisessä on useimpien mielestä niin kamalaa? :D 4 En millään malttaisi odottaa heinäkuun loppua, on varmasti tulossa ihan huikea viikko! Oisko kellään muuten kokemuksia Elämysten ja ystävyyden-/Sahalan kartanosta, tai olisi kenties menossa tänä vuonna?

1
1,2&3 Miksei ykkösille ole mitään juhlaa, kun kakkosilla on wanhat ja abeilla penkkarit? Ihan epistä, että muut saa vain sotkea ja nuorimmat joutuu nöyryytetyiksi ja siivoamaan... Ei vaan, ihan kivaa vaihteluahan ne toivat perus opiskeluun, ensi vuotta odotellessa! 4 +Tiskaus. Yhden päivän lukio-TET:in aikana tuli ainakin varmistettua, ettei edellä mainittu kuulu mun ammattihaaveisiin... Vaikka kesätyönä tietenkin mikä vaan kelpaisi!

10
1 Tää vaan näytti jotenkin siistiltä.  2 Jostain syystä tekemäni tomaatti-mozzarellapizza ei aineisosiensa perusteella huokuttanut muita syöjiä (miten niin kaikessa pitäisi olla lihaa?), mutta oli muuten loppujen lopuksi hyvää ihan kaikkien mielestä! 3 Sain vihdoin teetettyä reilut sata lempparikuvaa seinälleni tuollaiseksi jättikollaasiksi. 4 Porvoon kuvat löytyy edellisestä postauksesta.

12
1 Eikö vain? 2&3 Jos ylempänä hehkutin hiihtämisen ihanuutta, niin kunnon kantohangella hiihto on vielä ihan oma lukunsa. Ihan oikeasti, sitä ei vaan voi vihata kukaan! Eräänä viikonloppuna hiihdettiin latumajalle ihan vain peltoja pitkin, ja oli kyllä tosi kivaa ja mielenkiintoista löytää ihan uusia reittejä tästä kodin läheltä. 4 Tällä säällä kun olisi ollut kunnon makro käytössä...

11
1 Yksi niistä harvoista snäpin filttereistä, jotka näyttää jopa ihan kivalle, eikä ihan järkyttävälle. Vaikka jälkimmäisiä tosin tulee käytettyä enemmän :D  2 Mun vanha rippimekko on muuten myynnissä täällä, käykää kurkkaamassa ja huutamassa, jos ihanalle mekolle on tarvetta! Näin ohimennen mainiten suosittelen tulevan kesän Päijät-Hämeen alueella asuvia riparilaisia pysymään kuulolla ;) 3&4 Pakko myöntää, etten kovin innolla odottanut viestintälinjalaisille pakollista videokuvauskurssia, mutta eihän se nyt niin kamalaa ollut ja tulipahan opittua jotain videoidenkin kuvaamisesta.

Jos haluat jatkossa nähdä nämä kuvat myös reaaliaikaisesti, mua voi seurata snäpissä nimellä leabjornn!

20. maaliskuuta 2016

Värikäs kaupunki

IMG_2682_edited

IMG_2674_edited

IMG_2667_edited

IMG_2698_edited

IMG_2687_edited

IMG_2697_edited

IMG_2690_edited

IMG_2672_edited

Nämä kuvat on otettu hiihtoloman lopussa, kun kävimme muutaman tunnin ajan kiertelemässä Vanhassa Porvoossa. Sää ei ollut mikään suosiollisin ja oli vähän jännää kävellä jäisiä mäkiä kamera kädessä... Kesällä tuo olisi varmaan paljon upeampi, vaikka kyllähän värikkäät puutalot näyttää aina kivalta!

Mitä muuten pidätte uudesta ulkoasusta? Minusta on jotenkin outoa nähdä oma blogi näin tummana, mutta kokeillaan tätä nyt hetki!

14. maaliskuuta 2016

3+3+3+1 blogia

Muutama viikko sitten pyysin teitä linkkailemaan blogejanne sekä suosikkiblogejanne. Ensinnäkin: Kiitos kaikille linkanneille! Lukulistani sai paljon täytettä ja nyt olisi aika esitellä teillekin ne parhaat lyhyiden perustelujen kera. Todellakin suosittelen käymään ihan jokaisessa näistä blogeista!

Ensiksi muutama sellainen blogi, jotka olivatkin jo ennestään minulle hyvin tuttuja:


Tiian valokuvausblogissa parasta on ihan mahtavat kuvat. Huomaa kyllä, että valokuvausta on tullut opiskeltua!



Maailma nauraa mukana -blogi on siinä mielessä hieman erikoisempi mun lukulistalla, että sieltä löytyy yleensä aika paljon tekstiä. Jotenkin vaan tykkään todella paljon Tanjan tavasta kirjoittaa! Toki tästäkin blogista löytyy myös niitä kuvia ja lisäksi myös videoita.



Ellin lifestyleblogista löytyy ihania kuvia ja juuri sopivasti tekstiä.


Sitten ne blogit, joihin en aiemmin ollut tutustunut:


Ihan ensimmäisenä ihastuin tämän blogin banneriin! Nimi Pikseleitä & Psykologiaa on hyvin kuvaava, eli pääaiheina ovat valokuvaus ja psykologian opinnot. Itse aioin opiskella lukiossa psykologiaa vähän enemmänkin ja varmaan myös kirjoittaa sen, ja tätä blogia lukemalla olen kaiken muun hyvän lisäksi myös oppinut jotain!



Suu loksahti auki, kun näin pari ensimmäistä kuvaa Sannin blogissa. Aivan upeita eläinkuvia!



Emmankin blogissa valokuvaus on keskeinen aihe, mutta juttua löytyy muistakin aiheista. Plussaa vielä upeasta ulkoasusta!


Arvontaosion voitti:


Myös Kauneuden illuusio -blogista löytyy paljon hienoja kuvia, mutta lisäksi blogi on varmasti aika täydellinen runojen ystäville!

Yllättävän moni jaksoi linkata myös suosikkibloginsa, kerronpa nyt niistäkin vielä muutaman mainitsemisen arvoisen:

Todella moni teistä kertoi suosikkiblogikseen Saijis, ja kun kyseinen blogi vielä on Indiedaysin uusi tulokas, niin olihan minunkin siihen pakko tutustua ja ihastua! Fluffy Lellessä kiinnostukseni herätti kirjoittajan asuminen Ruotsin Lapissa, mielenkiintoista päästä seuraamaan vähän erilaista elämää. Jos kiinnostuksen kohteisiin kuuluu sekä hevoset että valokuvaus (kuten allekirjoittaneella), suosittelen tutustumaan blogiin nimeltä Hevoskuvauksen jäljillä.

Löytyikö tästä jotain uutta teidänkin lukulistoillenne?

10. maaliskuuta 2016

Pulkkamäessä

IMG_2625_edited_

IMG_2435_edited_

IMG_2568_edited

IMG_2585_edited_

IMG_2473_edited

IMG_2617_edited

IMG_2426_edited

IMG_2516_edited

IMG_2447_edited

IMG_2499_edited_

IMG_2658_edited

IMG_2511_edited

IMG_2560_edited_

IMG_2553_edited_

Kahdesta viimeisestä kuvasta kiitos kuuluu Ainolle ja emojikuvakkeet on lainattu Wikimedia Commonsista (Twitter, CC BY 4.0)

Koskaan ei ole liian vanha pulkkamäkeen, vai mitä? ;) Otettiin kuitenkin Ainon pikkuveljet mukaan ihan vaan rekvisiitaksi, kun ei kuitenkaan ihan kahdestaan kehdattu mennä. Oli muuten yllättävän hauskaa, voisin suositella ihan kaikille! Pulkat vaan saisivat olla vähän isompia, kummasti sitä ennen mahtui laskemaan vaikka kaverin kanssa samalla pulkalla, nyt oli vähän ahdasta... Kuvaaminen ei tosiaan ollut tuon reissun päätavoite, mutta kyllähän näistä nopeasti napatuista kuvista tuli ihan vauhdikkaita, vai mitä?

Oletteko te käyneet pulkkamäessä tänä talvena? :D

3. maaliskuuta 2016

Tähtikuvauksen alkeet

IMG_0181_edited

Yksi kysytyimmistä vinkkipostauksen aiheista: miten kuvataan tähtiä? Yleensä kerron tällaisten postausten alussa, ettei kyseisen jutun kuvaaminen ole niin vaikeaa, miltä se ensin saattaa vaikuttaa. Mutta tähtikuvaus, se ei todellakaan ole sieltä helpoimmasta päästä. En itsekään ole kuvannut tähtiä kovin montaa kertaa (kokeilin sitä ensimmäistä kertaa vasta reilu vuosi sitten), ja tänä talvena tämänkin postauksen teko on venynyt, koska joka yö on pilvistä, liian valoisaa kuun takia tai liian kylmä (pitäisi ehkä hankkia se vara-akku...). Sen vuoksi jouduin laittamaan esimerkkikuvien joukkoon noita vanhoja kuvia, kun uusiakaan ei tarpeeksi ole. Tähtien kuvaaminen ei kuitenkaan ole mitään tähtitiedettä (ainakaan tämä osa-alue, jota tässä postauksessa käsitellään, hehe), vaan se on ihan opeteltavissa oleva juttu!

Tähtien kuvaamiseen ei välttämättä tarvitse mitään ihmeellistä varustusta; digijärkkäri kittiputken kanssa kelpaa alkuun vallan mainiosti! Karkeasti sanottuna, mitä laajakulmaisempi ja valovoimaisempi objektiivi on, sitä parempi se on tähtikuvaukseen. Mutta tosiaan tuo kittiputken 18mm ja f/3.5 on ihan riittävä. Myös jalusta on melko pakollinen, vaikka voihan kameran tukea jotenkin muutenkin vaikka maahan. Kuvaajan kannattaa muistaa pukeutua lämpimästi, sillä talvisena yönä tulee helposti kylmä seisoskellessa. Myös otsalamppu on aika hyödyllinen pimeässä ja joku kaverikin voi olla ihan hyvä idea, jos aiot mennä keskellä yötä pimeään metsään...

IMG_2033_edited

Jotta kuvaan saadaan näkymään mahdollisimman paljon tähtiä, täytyy sitä valottaa paljon. Suljinajan kannattaa yleensä olla 20-30 sekuntia, eli kuvaaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Objektiivin polttovälistä riippuen suljinaika voi olla lyhyempi tai pidempikin, kannattaa vain kokeilla missä vaiheessa tähdet alkavat näkyä liian viivamaisina. Ja tosiaan suljinajan pitää siis olla vaikka sen 30 sekuntia, ei 1/30 sekuntia, kuten ilmeisen moni on joskus erehtynyt luulemaan. Koska no, 1/30s suljinajalla kuva näyttää suunnilleen tältä...

IMG_2314

Sopiva aukko on oikeastaan se suurin (=pieni f-luku), mitä kyseiseltä objektiivilta löytyy. En oikeastaan tiedä syytä, miksi aukkoa kannattaisi lähteä pienentämään, vaan mieluummin kannattaa sitten laskea ISO-arvoa. ISO-arvo on asetuksista ehkä se, jossa eniten saattaa vaihtelua ilmetä, mutta joka tapauksessa sen pitää olla korkea. Itse kuvaan yleensä arvoilla 1600-6400, mutta joissain tilanteissa 800 saattaa riittää. Tai tietenkin ISO-arvoa voi varmaan nostaa tuosta vähän ylemmäksikin, jos kamera vaan sen sallii ja pystyy tuottamaan hyvää jälkeä.

Kuvauspaikan ja -ajan miettiminen onkin sitten yksi niistä vaikeimmista jutuista. Tähdet ei tietenkään näy, jos niiden edessä on pilviä. Ne eivät myöskään näy kovin hyvin, jos täysikuu paistaa kirkkaana. Kovin pitkää kuvausretkeä on vähän huono toteuttaa arkena, jos seuraavana aamuna pitäisi herätä kuudelta. Kesällä, alkusyksystä ja loppukeväästä tähdet ei näy ollenkaan. Kovilla pakkasilla tulee kylmä ja kameran akku loppuu heti (tämä tosin on näistä ongelmista helpoiten korjattavissa). Kuvausmahdollisuuksia ei siis ihan joka päivä ole, joten suosittelen tarttumaan tilaisuuteen, kun hyvä sellainen tulee! Pohjoisempana niitä tilaisuuksia näyttää tosin olevan enemmän (joo, oon kade)... 

IMG_2334_edited
Tämä kuva on tältä viikolta. Foreca lupasi pilvetöntä alkuyötä, mutta... Tästä tosin tuli ihan kiva näinkin, joten ei välttämättä kannata heti luovuttaa jos taivaalle niitä pilviä ilmaantuukin!
Ihan keskellä kaupunkia ei oikein kannata tähtikuvausta lähteä kokeilemaan, vaan pitää mennä vähän keskustan ulkopuolelle. Periaatteessa mitä kauemmas valosaasteesta menee, sitä paremmin tähdet näkyvät. Pelkkiä valopilkkuja on ehkä vähän tylsä kuvata, eli niiden tähtien kanssa pitäisi löytää jotain kivoja maisemia. Yöllä on kuitenkin pimeää, joten kannattaakin käydä katselemassa hyviä kuvauspaikkoja jo valoisain aikaan. Myös Google Mapsin Street View -toiminnosta voi hyvinkin olla hyötyä, jos on tarkoitus mennä johonkin kauemmas vieraaseen paikkaan ja ei juurikaan poistua tien läheisyydestä.

Nyt kun oikeat tarvikkeet, oikeat asetukset ja hyvä paikka ja aika on löydetty, on vielä yksi ongelma: tarkentaminen. Jos objektiivissasi on äärettömän tarkennuksen merkki (eli ∞), kannattaa tarkennus lähtökohtaisesti laittaa siihen. Jos äärettömän merkkiä ei ole, oikea tarkennus täytyy vain etsiä kokeilemalla, yleensä se kai löytyy hieman ennen toista ääripäätä. Joissain ohjeissa myös suositellaan tarkentamaan näytön avulla esimerkiksi kirkkaaseen tähteen tai lampulla valaistuun puuhun, mutta ainakaan mun kameran näytöllä ei kyllä edes näy yhtään mitään silloin.

∞
En ymmärrä, millä tuurilla onnistuin saamaan tarkennuksen näin kohdalleen toisella tähtikuvauskerralla... :D
Jalustalla kuvatessa kannattaa muuten käyttää vaikka kahden sekunnin itselaukaisinta tai kaukolaukaisinta, jotta kuvasta tulee mahdollisimman terävä. Ja jos objektiivissasi on kuvanvakain, pitää se muistaa laittaa pois päältä, sillä muuten se tekee kuvista tärähtäneitä. Sitten vaan kuvaamaan! Tähtikuvauksessa on kyllä jännää se, että sitä maisemaa ei todellakaan näe samanlaisena omin silmin kuin kuvassa, joten se, miltä kuva näyttää on aina pieni yllätys. Vaikka toisaalta se tekeekin tähtien kuvaamisesta vaikeaa, niin ehkä juuri se monia tässä aiheessa kiehtookin. Kameran läpi öinen maailma on todella paljon hienompi!

IMG_2036_edited
Ja eihän tähtien välttämättä tarvitse olla se pääkohde, tai edes tarkkoja. En ole varma voiko tätä edes tähtikuvaksi kutsua, mutta tykkään kyllä ideasta, vaikka itse sanonkin!
Kuvien muokkaaminen on vielä todella tärkeä osa tähtikuvausta. Ei siis vielä kannata harmitella, miten ne harmaat kuvat kameran näytöllä ei kyllä yhtään näytä samalta kuin netissä nähdyt kuvat... :D Jos kuvankäsittelyohjelmallasi pystyy muokkaamaan RAW-kuvia, niin tähtikuvauksessa raakakuvien ottaminen kyllä kannattaa, koska silloin varmasti tulee paljon siistimpi lopputulos. Kohinanpoisto on myös aika hyvä ominaisuus tähtikuvia käsitellessä, sillä korkeilla ISO-arvoilla kuvatessa sitä kohinaa tosiaan tulee. Jos joku tietää, missä ilmaisessa kuvankäsittelyohjelmassa olisi tuo kohinanpoisto, niin kertokaa toki? Itsehän en siis näitä kahta yllä mainittua vinkkiä käytä, koska mulla ei vieläkään ole kunnon ohjelmaa... Mutta ihan perussäädöillä, eli kontrastilla, kirkkaudella, värikylläisyydellä, sävyillä, jne. pääsee myös jo pitkälle.

PicMonkey Collage

Saa kysyä, jos vielä jäi jotain kysyttävää!
Aiotteko lähteä kokeilemaan tähtikuvausta näillä vinkeillä?