13. joulukuuta 2016

Luukku 13: Vinkkejä oman blogin perustamiseen

vinkkejä bloggaamiseen-2819

Oman blogin aloittaminen. Periaatteessa se on todella helppoa, käytännössä ei niinkään. Itse olen perustanut elämässäni vain yhden (oikean) blogin, mutta ihan hyvin sen kanssa on mennyt, joten ehkä uskallan jotain vinkkejäkin jakaa. Tässäpä siis olisi 11-kohtainen vinkkilista sinulle, joka mietit oman blogin perustamista. Toivottavasti näistä olisi apua!

oman blogin aloittaminen-2817

Älä mieti liikaa

Blogin perustaminen ei tuosta vain dramaattisesti muuta elämääsi, se on (halutessasi) ilmaista ja voit lopettaa milloin vain. Muista, että blogia kannattaa pitää ennen kaikkea itseään varten. Jos teet sitä mitä tykkäät ja panostat blogiisi, eiköhän sinne lukijoitakin ala pikku hiljaa eksyä. Esimerkiksi Demin keskustelupalstoilla näkee usein kyselyitä tyyliin "lukisiko kukaan tällaista ja tällaista blogia...?" Jos haluat perustaa blogin, tee se!

Lue muiden blogeja

Ennen oman blogin perustamista kannattaa tutustua blogimaailmaan lukemalla jonkin aikaa muiden blogeja, jotta saa sitten paremman käsityksen siitä, mihin on ryhtymässä. Itsehän vain seurasin blogeja noin kolme vuotta, ennen kuin oman blogin uskalsin perustaa, mutta vähemmälläkin tutustumisella varmasti selviää. Blogeja lukiessa myös ne oman blogin aihealueet selventyvät sekä opit huomaamaan, mikä toimii ja mikä ei.

Rajaa aihe

Sekalaisia aiheita sisältävä blogikin voi toimia, mutta ennen blogin aloittamista kannattaa tietenkin miettiä, mistä sinne kirjoittaa. Lifestyle on sellainen genre, että päättämällä pitämään lifestyle-blogia voit melko vapaasti postailla milloin mistäkin. Kahta aivan erilaista aihetta tuskin kannattaa yhdistää, eli jos intohimoihisi kuuluvat sisustus ja ratsastus, kannattaa blogissa keskittyä niistä vain toiseen tai perustaa kaksi erillistä blogia. Sen sijaan esimerkiksi muoti ja kosmetiikka voisivat hyvin sopia yhdenkin blogin alle.

oman blogin aloittaminen-2825


Blogialustan valitseminen

Blogger on suosittu, helppokäyttöinen ja sen käyttämiseen on myös helppo saada apua. Myös Wordpress on ilmainen, mutta sen saa halutessaan myös maksullisena, jolloin esimerkiksi saat blogisi osoitteen ilman wordpress.com -päätettä ja voit vaikuttaa enemmän ulkoasuun. Noiden kahden lisäksi muita tunnettuja vaihtoehtoja ovat ainakin Lily, Vuodatus.net, Tumblr sekä maksullinen Squarespace.

Mielenkiintoinen nimi

Nimen keksiminen on mun mielestä ehkä vaikein juttu blogin perustamisessa. Nimen tulisi olla persoonallinen, jäädä helposti mieleen sekä olla tarpeeksi lyhyt. Hyvä nimi kannattaa yrittää keksiä heti aloittaessa, sillä nimen ja varsinkin osoitteen muuttamisessa on oma työnsä ja osa lukijoista saattaa tippua matkasta. Itsekin tosin vaihdoin blogin nimen parin kuukauden jälkeen, joten ei sitä kuitenkaan liikaa kannata miettiä.

Panosta ulkoasuun

Panosta ulkoasuun ja tee sitä heti alusta alkaen. Itse koodailin ulkoasua jo pari viikkoa ennen ensimmäisen postauksen julki laittamista. Näin sain tehdä ulkoasun täysin rauhassa. Se panostus kannatti, sillä vaikka parin vuoden aikana olen tietysti vaihdellut värejä ja bannereita useampaankin otteeseen, niin peruspohja on säilynyt kutakuinkin samanlaisena, mitä nyt pieniä korjauksia olen silloin tällöin tehnyt. Toisaalta olisi kiva saada jotain vaihtelua joskus, mutta en sitten yhtään tiedä että mitä... Sen lisäksi, että saat ulkoasun muokkaamisen pois päiväjärjestyksestä heti alkuunsa, saat myös helpommin lukijoita heti alussa. Muuten blogiin eksynyt kävijä ei välttämättä edes vaivaudu tekemään tarkempaa katsausta blogiisi, eikä välttämättä tule hetkeen uudelleen.

bloggaaminen-2822

Kerro jotain itsestäsi

Ensimmäistä postausta ei kannata aloittaa tyhjästä, vaan on hyvä ensin vähän kertoa, kuka olet ja millainen blogistasi on tulossa. Ensimmäisen postauksen lisäksi itsestään ja blogistaan kannattaa kertoa lyhyesti esimerkiksi blogin sivupalkissa ja vähän pidempää selostusta varten taas kannattaa tehdä blogiin ihan oma sinusta kertova sivu. Minä ainakin haluaisin uuteen blogiin tutustuessani tietää, mistä on kyse.

Julkaise pian lisää

Harva jää lukemaan blogia pelkän aloituspostauksen perusteella, joten melko pian tulisikin jo julkaista jotain lisää. Kannattaakin jo blogin perustamista miettiessä  keksiä aiheita ensimmäisiin postauksiin ja jo kirjoittaa jotain varastoonkin, niin pääset hyvin alkuun. Jatkoa ajatellen kannattaa tehdä esimerkiksi puhelimeen oma muistio postausideoille, muuten ne hyvätkin ideat saattavat unohtua.

Älä luovuta, jos blogi ei menesty heti

Ei ole mikään ihme, jos et parin viikon aikana saa yhtä paljon lukijoita kuin joillakin monta vuotta pystyssä olleilla blogeilla on. Eikä bloggaamista voi oppia muutenkin kuin bloggaamalla! Lisäksi blogi harvoin saa lukijoita itsestään, vaan sitä pitää myös mainostaa.

Malta mainostamisen kanssa

Vaikka blogin mainostaminen onkin olennainen osa bloggaamista, en silti suosittelisi tunkemaan blogin linkkiä heti joka paikkaan. Toki blogista saa mainita, mutta kannattaa ensin tuottaa blogiin vähän sitä varsinaista sisältöä ennen kunnon mainostamisen aloittamista. Sillä kuten aiemminkin mainitsin, harva jää lukijaksi pelkän aloituspostauksen perusteella.

blogin perustaminen-2824

Panosta kuviin

En todellakaan tarkoita tällä sitä, että heti bloggaamista aloittaessa pitäisi hankki kallis järjestelmäkamera. Vaikka kuvat eivät olisikaan blogissasi se olennaisin juttu. kannattaa niihin silti panostaa, sillä hyvät kuvat parantavat blogin yleisilmettä. Jos omistat järjestelmäkameran, suosittelen tutustumaan ainakin suljinaikaan, aukkoon ja ISO-arvoonVinkit kuvan rajaamiseen ja sommitteluun pätevät ihan kaikilla kameroilla kuvatessa. Kuvia kannattaa opetella käsittelemään edes vähän, olen koonnut tänne 10 ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa, joiden avulla pitäisi päästä alkuun. Jos et joihinkin postauksiin halua, pysty tai osaa ottaa itse kuvia, älä ota netistä mitä vain kuvia. Itse ainakin kierrän luvattomia kuvia täynnä olevat blogit kaukaa, tästä postauksessa lisää aiheesta sekä sivustoja, mistä voi löytää ilmaisia kuvia käyttöönsä.

Myöhemmin tällä viikolla on tulossa vielä lisää vinkkejä bloggaamiseen ja siihen, kuinka blogille saisi lukijoita. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Jos olet miettinyt blogin perustamista, oliko näistä apua? Tai jos olet jo bloggaaja, huomasitko jotain, mitä olisit voinut tehdä toisin blogia perustaessa?

14 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä!
    Muistan omilta alkuajoilta monia tilanteita kun tuntui että kukaan ei lue mun blogia ja kukaan ei kommentoi jne, mutta ajan kanssa sekin asia selkeni kun vauhtiin pääsi! Niin ja bloggaaminen on muuten tosi koukuttava harrastus, nykyään tuntuu etten ikinä voisi olla ilman blogia! :D

    www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Minustakin tuntui alussa ihan siltä ettei tätä oikeasti kukaan lue, vaikka alusta asti aina joku onkin postauksiani kommentoinut. Jotenkin sitä kai toivoi jotain rähjähdysmäistä kasvua, haha :D Ja niinpä! Vaikka mäkin olen "vasta" pari vuotta blogannut, niin en ymmärrä, mitä tein elämälläni ennen blogeihin ja bloggaamisen tutustumista... :D

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä! Kirjoitin itsekin blogia muutaman vuoden, mutta innostus hiipui viime vuonna... On käynyt mielessä uuden blogin perustaminen, mutta mulla ei varsinaisesti ole mitään aihetta josta blogi kertoisi :D lauriina.lehtonen@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, toivottavasti näistä tosiaan olisi hyötyä jollekin :) Harmi, että sun innostus hiipui. Mutta eihän blogia tietenkään kannata pitää, jos se ei innosta :/

      Poista
  3. Mun mielestä varsinkin toi ulkoasuvinkki oli hyvä nimittäin itse tein ainakin blogin alkutaipaleella sen "virheen" että muokkasin ulkoasua enemmän vasta parin postauksen jälkeen ja sekään ei tuottanut kovin hyvää lopputulosta. En kyllä ihmettele yhtään miksi mun blogissa ei silloin alkuaikoina paljon vierailijoita käynyt :D

    http://jennyjmoments.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo musta vähän tuntuu, että erittäin monet ovat tehneet samoi kuin sinä... :D

      Poista
  4. hyviä pointteja! mulla oli aikoinaan lifestyle-blogihässäkkä, jonka nimi vaihtui about kolmen kuukauden välein. onneksi lopulta tajusin, ettei mun elämä ollut tarpeeksi kiinnostavaa sellasen ylläpitämiseen, ja nimikin lopulta vakiintui.

    blogin ulkoasu on kyllä tärkeä, itse ainakin katson usein ensin sitä, ennen kuin lähden edes lukemaan blogia tarkemmin. itsellekin on miellyttävämpää, kun blogi näyttää (ainakin omaan silmään) hyvältä ja omannäköiseltä! :-)

    https://hiljv.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Haha, yksi syy siihen, miksen itsekään pidä lifestyleblogia on juurikin tuo... :D
      Ulkoasu on tosiaan se, mikä rävähtää silmille heti ensimmäisellä ja jos se ei miellytä, saa blogin muu sisältältö olla ihan älyttömän hyvää.

      Poista
  5. En oo ihan varma, että onko tuo Yksinkertainen sotku yhtään mielenkiintoinen. Toisaalta kaduttaa, toisaalta ei. Mutta en siihen nimenvaihtorumbaan rupea.

    venlasofian@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä ainakin sun blogin nimi kuulostaa ihan hyvältä! :)

      Poista
  6. Hyviä vinkkejä ! Itsekkin vasta harjottelen kamerani kanssa kuvailua joten vielä on opittavaa paljon.

    https://janitaqq.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  7. Miten koodataan ulkoasu? Onko mitään vinkkejä ku en osaa? :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä pari hyödyllistä blogia, joista löytyy paljon hyviä ja selkeitä ohjeita :)
      http://blogikoodeja.blogspot.fi/
      http://blogin-muokkausta.blogspot.fi/

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.