16. toukokuuta 2019

10 vinkkiä henkilökuvaukseen - osa 2

Vinkkejä ihmisten kuvaamiseen-32

Tämän postauksen ensimmäinen osa on julkaistu jo lähes neljä vuotta sitten, ja siitä toivottiin jatkoa jo silloin. No, hieman venähti, mutta tein tämän valmiiksi jo ennen lähtöäni Uuteen-Seelantiin. Neljässä vuodessa olen onneksi itsekin kehittynyt sen verran, että jouduin tämän postauksen kuvien lisäksi ottamaan uudet kuvat myös siihen edelliseen osaan, jotta kehtaan linkata sen tähän. :D

Yrityksen myötä olen kuvannut kymmeniä erilaisia ihmisiä, ja nykyään kuvaankin enemmän ihmisiä kuin luontoa. Toivottavasti näistä oppimistani asioista olisi hyötyä myös muille! Ja kyllä, ennen kuin kukaan ehtii pahoittaa mieltään, nämä eivät tosiaan ole mitään ehdottomia sääntöjä, joita itsekään aina noudattaisin, vaan hyödyllisiä vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä.

Ensimmäinen osa löytyy täältä: 10 vinkkiä parempiin kuviin ihmisistä

Vinkkejä ihmisten kuvaamiseen-2


1. Muista alkulämmittely

Itse tykkään yleensä aloittaa kuvaukset hieman "lämmittelemällä", ja ottamalla aluksi kokokuvia vähän kauempaa. Myös sellaiset poseeraukset, joissa ei tarvitse katsoa kameraan, toimivat hyvin alkujännityksen lieventämiseen. Näistä on sitten helpompi siirtyä lähikuviin ja "vaikeampiin" poseerauksiin.

2. Etsi poseerausideoita ja tutustu kuvauspaikkaan

Varsinkin, jos menet kuvaamaan entuudestaan tuntematonta ihmistä, kannattaa ennen kuvauksia miettiä jo valmiiksi muutamia ideoita poseerausten ja kuvauspaikkojen suhteen. Kuvauspaikkaan kannattaa tutustua etukäteen ainakin netistä, mutta mieluiten myös ihan paikan päällä käymällä. Varsinkin, jos kuvaukselle on varattu rajallisesti aikaa, et varmaankaan halua käyttää sitä kuvauspaikkojen etsimiseen? Puhelimeen on hyvä tallentaa muutamia kuvia erilaisista poseerauksista, jotta blackoutin iskiessä voit turvautua niihin ja jotta muistat myös toteuttaa niitä kaikkia hyviä ideoita, joita olet nähnyt! Instagramin arkistointitoiminto toimii tähän tarkoitukseen hyvin ja itse olen lisäksi etsinyt netistä kuvia sekä koonnut niitä kollaaseiksi aihealueittain ja tallentanut sitten puhelimeen.

3. Pää ja vartalo eri suuntiin

Varsinkin, kun haluat mallin katsovan suoraan kameraan, ei kuvaa yleensä kannata ottaa aivan kohtisuoraa edestä päin. Sen sijaan kannattaa pyytää mallia kääntämään kroppaansa hieman oikealle tai vasemmalle, ja vain kasvot kameraan päin. Älkää kysykö millä perusteella, mutta tämä sekä näyttää paremmalle että tuntuu mukavammalle niin mallille kuin kuvaajallekin.

sivu


4. Nojaaminen, istuminen tai kävely toimivat aina

Pelkkä erilaisissa asennoissa seisominen voi tuntua vähän tylsältä, mutta etkö keksi muutakaan? Johonkin nojaaminen, istuminen tai ihan vain kävely toimivat aina! Nämä on myös helppo neuvoa kuvattavalle. Varmaan puolissa kuvistani tapahtuu jotain näistä kolmesta :D

5. Mieti käsien paikka

Kädet kulkevat mukana koko ajan, mutta kuvattaessa ollessa ne tuntuvat aina olevan väärässä paikassa tyhmän näköisesti. Vai olenko muka yksin tämän ongelman kanssa? Jos kuvaajana huomaat, että malli ei oikein tiedä, miten käsiään pitäisi, auta miettimään, mikä näyttäisi hyvältä. Helpointa olisi keksiä käsille jotain tekemistä; ottaa kiinni jostain oksasta, pitää kukkaa, nojata johonkin, laittaa kädet taskuun...

6. Etsi kuviin kolme kerrosta

Liian usein kuvaan tulee löydettyä vain kohde ja sille tausta, mutta etualalla ei olekaan mitään. Kuvasta tulee kuitenkin heti paljon mielenkiintoisempi ja kirjaimellisesti moniulotteisempi, jos myös kohteen etualalla on jotain. Esimerkiksi puita, kasveja, maata, jotain. Joskus kannattaa kokeilla ottaa vaikkapa puun lehti tai jokin muu kasvi ihan lähelle linssiä, jolloin siitä saa kivan utuisen blurrin kuvaan luomaan tunnelmaa ja korostamaan kohdetta.

Vinkkejä ihmisten kuvaamiseen-33
Pidin linssin yläpuolella lehteä, jonka huomaa parhaiten oikeasta ylänurkasta. Lisäksi Iinan edessä on lehtiä, joita ilman kuva olisi aika paljon tylsempi.


7. Juttele, vaikkei olisikaan mitään asiaa

En ehkä normaalisti ole mikään maailman puheliain tyyppi, mutta kuvauksissa yritän aina puhua mahdollisimman paljon. Myös kuvatessa, vaikka se vaatiikin keskittymistä. Ja myös silloin, vaikkei olisi mitään varsinaista asiaa. Selitä, mitä teet ja miksi, kehu mallia, anna parannusehdotuksia, kunhan puhut jotain tunnelman keventämiseksi. Itse ainakin mallina tuntisin oloni kiusaantuneeksi, jos kuvaaja vain olisi hiljaa.

8. Käsittele ihon sävyt kuntoon

Jos omistat Lightroomin tai jonkin muun kuvankäsittelyohjelman (ilmaisohjelmista tämä onnistuu ainakin Polarrilla), jonka avulla pystyy säätämään yksittäisiä värejä, kannattaa käyttää tätä toimintoa myös ihonsävyjen korjailuun. Vähän huono valo tai reilu kuvankäsittely saattavat saada ihon näyttämään epäluonnollisen väriseltä, mutta tämä on helppo korjata oranssia sävyä säätämällä. Myös punaisuutta on helppo häivyttää vetämällä punaisen huea vihreän puolelle. Kalpeutta saa helposti pois tummentamalla oransseja alueita ja lisäämällä oranssin värikylläisyyttä. Todella helppoa ja parantaa lopputulosta huimasti!

ihonsävy
Tässä kuvassa ero on oikeastaan aika pieni, sillä en kuitenkaan halunnut kasvoista liian tummia. Vasemmanpuoleisessa kuvassa en ole vielä ollenkaan koskenut oranssin ja punaisen värin säätöihin, vasemmalla molempia on hieman tummennettu ja saturaatiota lisätty. Huomaatko eron?


9. Tarkennus silmiin

Muista kuvatessa keskittyä siihen, että tarkennus on oikeassa paikassa. Ei taustassa, kengissä tai mahassa, vaan siellä kasvojen kohdilla. Ja varsinkin lähikuvissa tarkennuksen pitäisi olla silmissä, ja jos oikein tarkkoja ollaan, siinä kameraa lähempänä olevassa silmässä. Jos tarkennus ei ole kohdillaan, saa kuva olla aika tosi hyvä ollakseen silti hyvä.

10. Kuvaa illalla

Olen ehkä maininnut tästä aikaisemminkin vähintään sata kertaa, mutta mielestäni luonnonvalo vain on parhaimmillaan iltaisin. Valo on paljon pehmeämpää ja vastavalon avulla kohteen saa korostumaan kauniisti. Mahdollisuuksien mukaan pyrinkin aina sopimaan kuvaukset alkavaksi noin 2-3 tuntia ennen auringonlaskua. Aina tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta silloin kannattaa pysytellä varjossa. Keskipäivän valo on nimittäin todella kova ja tylsä. Tai toki myös aamu käy yhtä hyvin kuin iltakin. Todella pilvisellä säällä ajankohdalla ei ole tietenkään ihan niin paljoa merkitystä, mutta Suomen sääolosuhteet nyt ovat hieman hankalasti ennustettavissa, joten parempi pelata varman päälle.

Mitkä ovat sinun parhaita vinkkejäsi liittyen henkilökuvaukseen?

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Mä aina seison kuvissa just suoraan pönöttäen, enkä tiedä mitä käsillä tekisin ;D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.