27. toukokuuta 2019

15 ärsyttävintä asiaa Uudessa-Seelannissa

Taupo-17

Olette varmasti jo tähän mennessä huomanneet, että rakastan Uutta-Seelantia, ja todellakin suosittelen siellä vierailua kaikille jossakin vaiheessa elämää. Kaikessa on kuitenkin aina myös huonot puolensa, ja niinpä kaiken tämän hehkutuksen keskellä halusin maanantain kunniaksi tulla jakamaan listan asioista, jotka Uudessa-Seelannissa ollessa ärsytti. Vähän tasapainoa, tiedättehän. Kirjoitin tekstin lähes loppuun maassa vielä ollessani, ja minun oli tarkoitus myös julkaista se sieltä, joten siksi teksti on preesens-muodossa. Mutta ei anneta sen häiritä! Kuvat ovat jotain Pohjoissaarelta matkan varrelta kertyneitä räpsyjä. Ihan hirveitä maisemia, eikö olekin?

Taupo-19

1. Aurinko

Kuten Australiassakin, otsonikerros on täällä huomattavasti ohuempi. Ja varsinkin, kun itse muutenkin palan helposti, on auringolta suojautuminen käynyt ihan työstä. Varsinkin kesällä joutui levittämään spf50 -aurinkorasvaa monta kertaa päivässä, mutta huolellisuudesta huolimatta olen palanut muutaman kerran. Ja sitten täällä tulee vielä ihan vainoharhaiseksi ihosyövän suhteen. Se kun on täällä melko yleistä, ja esimerkiksi televisio on täynnä tähän liittyviä mainoksia.

Tämän toki tiesin etukäteen, mutta sen lisäksi auringon kirkkaus pääsi yllättämään! Aurinkoisina päivinä kirkkaus on suorastaan sokaisevaa, mutta pilvisinäkin päivinä joudun käyttämään aurinkolaseja. Joskus lasit pitää laittaa päähän jopa sateella! Ulos ei siis ole mitään asiaa ilman laseja, tai jos ne unohdat, saat kyllä kärsiä.

2. Kylmä- ja kuumavesihanat

Siis miten voi olla, että näin kehittyneessä maassa vielä vuonna 2019 on ihan yleistä, että kuuma ja kylmä vesi tulevat eri hanoista?! Joskus hanoja on vain yksi, mutta kylmä ja kuuma vesi pitää erikseen pyöräyttää päälle. Tai vielä pahempi on, jos ne tulevat täysin eri hanoista eri puolilta lavuaaria! Käytännössä joudut siis aina päättämään, haluatko jääkylmää vai polttavan kuumaa vettä. Useimmissa paikoissa sentään on jo ihan nykyaikaiset hanat, mutta esimerkiksi suihkussa sen hyvän lämpötilan löytäminen on ihan millimetrien kanssa leikkimistä.

Taupo-21

3. Pullamössöleipä

No, tämä nyt on hyvin suomalainen mielipide, mutta kaipaan kyllä tummaa leipää. Paikalliset täällä nimittäin suosivat ihan vitivalkoista vehnäleipää. Kerran hemmottelin itseäni ostamalla 7€:n reissumiespaketin suomikaupasta, ja kaupoista kyllä löytyy jonkinlaisia täysjyväleipiä ja saksalaisten versioita ruisleivästä. Mutta haaveilen kyllä siitä, että Helsinki-Vantaalla käyn hakemassa täytetyn reissumies-leivän ensimmäisestä vastaan tulevasta kaupasta tai kahvilasta!

4. Mutkaiset, hitaat ja vaaralliset tiet sekä huono infrastruktuuri

Ajaminen täällä on sinänsä ihan turvallista, liikennesääntöjä ja toisia tiellä liikkujia kunnioitetaan. Mutta, tiet ovat lähes aina erittäin mutkaisia ja usein myös kapeita. Tällaisella mutkaisella pikkutiellä nopeusrajoitus olisi Suomessa ehkä maksimissaan 60km/h, mutta täällä se on helposti 100km/h. Ja tietenkin liikenne on myös vasemmanpuoleista. Mulla olisi ollut täällä mahdollisuus käyttää autoa, mutta vähäisellä ajokokemuksella en sitten lopulta oikein innostunut ideasta.

Lisäksi moniin paikkoihin täällä menee vain yksi tie, tai kiertotie on erittäin pitkä. Esimerkiksi viime kuussa silta Franz Josefin ja Fox Glacierien välillä murtui, minkä seurauksena kaikki FJ:sta etelään matkalla olevat joutuivat ajamaan yli 1000 kilometriä ja 10 tuntia ylimääräistä! Ja kuulin tarinan, että kerran pari Strayn bussia jäi jumiin eräälle maatilalle, sillä rankasta sateesta johtuen tie oli suljettu sille valuneen hiekan johdosta. He olivat jumissa kymmenen päivää ennen kuin heidät evakuoitiin helikoptereilla. Tai sitten ne liikenneruuhkat joissain paikoissa erityisesti yksisuuntaisista silloista johtuen... Infrastruktuurissa olisi siis paljon parantamisen varaa!

Taupo-8


5. Tuuli...

Kun puhutaan tuulesta, täällä vuorien, kukkoloiden ja merten keskellä puhutaan aivan eri lukemista kuin Suomen metsissä. Esimerkiksi kun tulin tänne, tilalla tuuli parin viikon ajan niin voimakkaasti, että Suomessa se olisi ollut vuosisadan myrsky, mutta täällä ihan normaalia. Pelkäsin silti koko ajan, että kohta saan jonkun oksan päähäni, tai vähintäänkin hevoseni säikähtää ja lähtee  pakoon jotain pientä oksaa.

6. Liian upea luonto

Pitikin valita yhdeksi ensimmäisistä matkakohteistani maa, jossa on niin paljon ja monipuolisesti aivan älyttömän upeaa luontoa. Siihenkin nimittäin tottuu, ja nyt monet muut upeat paikat eivät sitten varmaan näytäkään enää niin upeilta Uuden-Seelannin jälkeen...

7. Suurin osa matkasta on aina ylämäkeä

Ihan sama minne menet, niin aina vähintään 70% matkasta on ylämäkeä. Tai ainakin se tuntuu siltä. Maan maasto on nimittäin erittäin vaihtelevaa, ja täynnä kukkuloita sekä vuoria. Ja tietenkin kaikki parhaat vaellusreitit menevät jonnekin korkealle näköalapaikalle...

Taupo-4

8. Arvaamaton sää

Arght, varsinkin keväällä ja syksyllä tuntuu päällä olevan aina väärät vaatteet. Lopulta opinkin kantamaan repussa aina mukana vaihtovaatteita, jos olo käy joko sietämättömän kuumaksi tai kylmäksi. Jos Suomen sääennusteet eivät tunnu pitävän paikkaansa, niin tervetuloa kokeilemaan Uuteen-Seelantiin

9. Huonot netti- ja puhelinyhteydet

Tarvitseeko tätä edes avata sen enempää? Suomessa toimii puhelinyhteydet ainakin jotenkuten lähes jokaisessa kolkassa, mutta täällä olen ollut useita kertoja tunteja ilman minkäänlaista yhteyttä ulkomaailmaan. Joo tavallaan ihan kiva välillä, mutta entäs kun olisi ihan oikeasti asiaa jollekin? Tai jos joudun hätään siellä keskellä metsää, vähintään 10 kilometrin päässä kaikista teistä ja sivistyksestä, pitääkö sieltä lähettää jotain savumerkkejä?!? Jostain netin selailusta automatkalla nyt on turha edes haaveilla.

Taupo-9

10. Ei pussilakanoita

Tämä on ilmeisesti joku englantilainen tapa? Eli peiton ympärillä ei ole pussilakanaa (tai on, mutta niitä ei vaihdeta), vaan peiton ja kehon välissä on ihan tavallinen lakana. Ja eihän se millään pysy paikoillaan, tuntuu ärsyttävältä, lakanan asettelu on hankalaa ja aikaavievää, etkä koskaan tiedä mitä se sama peitto on kokenut. Ainakin hostelleissa tämä käytäntö on ärsyttävän yleinen. Tänne saapuessani hostellissani oli tämä käytäntö, ja silloin vain mietin, että jos farmillani on sama homma, niin otan kyllä seuraavan bussin lähimpään Ikeaan hakemaan pussilakanan. Onneksi ei tarvinnut.

11. Saksalaisia joka paikassa

Miksi niiden pitää tunkea joka paikkaa, ja miksi niitä on niin paljon?! Siis välillä tuntuu, että vähintään 90%:a kaikista turisteista täällä on saksalaisia. Toinen iso ryhmä on hollantilaiset. Jos siis joku kertoo olevansa näistä maista, reaktio on suunnilleen "hahaa, no just, olipa yllätys...". Ja sitten on tietenkin se, kun itse puhun ehkä yhden sanan saksaa, ja sekin on prost, niin koetappa siinä sitten osallistua keskusteluun ja tutustua ihmisiin, kun kaikki keskieurooppalaiset, eli se noin 95% turisteista, puhuu keskenään saksaa...

Taupo-11

12. Pistorasiat

Siis miksei kaikkialla maailmassa vaan voi olla samanlaiset pistorasiat? Niiden adapterien raahaaminen mukana on niin sairaan rasittavaa... Sen on kuitenkin aina unohtanut ottaa mukaan juuri siinä hätätilanteessa, kun puhelimen akku uhkaa loppua. Ja ylipäätään ylimääräisten välikappaleiden tunkeminen seinään aina, kun vaan haluat sähköä, ääh...

13. Rumat talot

Yleisesti ottaen talot on täällä aika rumia. Ei tietenkään kaikki, mutta suurin osa. Tai jos nyt ei suoranaisesti rumia, niin ei nyt hienojakaan. Rakentaminen täällä on erittäin kallista, mutta yksikerroksiset pikaisen näköisesti väsätyt lautahökkelit ei kyllä yhtään näytä siltä. Ihmisten pihat on myös usein tosi rumia ja sotkuisia. Suurin osa kerrostaloistakin on varmaan rakennettu aikaisintaan joskus 80-luvulla. Ärsyttää, kun välillä nämä talot tuntuu ihan pilaavan hienot maisemat! Jos menisit ajamaan maaseudulle tai kaupunkien lähiöihin tietämättä mitään koko maasta, se näyttää huomattavasti köyhemmältä kuin mitä todellisuudessa on.

Taupo-14

14. Kiwi, kiwi, kiwi...

Kiwi sitä, kiwi tätä, kiwi tota. Kaikki on yhtä kiiviä! Käytännössä sanan uusiseelantilainen voi korvata sanalla kiwi. Ihmiset on kiivejä, englanti on kiivienglantia... Sitten on tietenkin myös ne kuuluisat kiivi-linnut ja hedelmät! Yritä siinä sitten pysyä perässä, että minkäslaisista kiiveistä nyt puhutaan. Ylipäätään koko sana tulee jo korvista ulos!

15. Kaukana kaikesta

Jos joskus mietit, että Suomi on kaukana kaikesta, niin vertaapa Uuteen-Seelantiin. Täältä et nimittäin alle kuudessa tunnissa pääse muualle kuin Australiaan ja joillekin pikkusaarille. Toisaalta kiivit sitten suosivatkin enemmän kotimaanmatkailua, ja ulkomaille lähdetään ehkä muutaman vuoden välein pidemmäksi ajaksi kerrallaan. Itse kun en täällä vakituisesti asu, niin ärsyttävintä on se, ettei tänne sitten ihan noin vain tullakaan muutaman päivän tai edes muutaman viikon pikavisiitille.

Taupo-15

Helpottiko matkakuume?

4 kommenttia:

  1. Jep, pussilakana on ihana keksintö joka taitaa olla vaan pohjoismaissa käytössä..? Miettinyt jo monta kertaa reissulle lähtiessä että pitäskö ottaa oma pussilakana mukaan niin ei tarvi hotellissa miettiä että mitä kaikkea se täkki on nähnyt ja kokenut ilman suojaa.. Toisaalta joissakin maissa ei ole täkkiä ollenkaan kun huoneen lämpötila on nukkuessa aika korkea tai sitten siellä käytetään kylmän tullen päälypeittoa lämmikkeenä. Kyllä oma peitto tuntuu aina niin kivalta reissun jälkeen. :)

    Tuo kiivi juttu oli uus josta en tiennytkään että on niin yleinen sielläpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Uudessa-Seelannissakin oli kuitenkin monessa paikassa myös pussilakanat, erityisesti ihmisten kotona. Muuten en sitten ole reissannut niin paljoa, että uskaltaisin ottaa kantaa, missä maissa yleisesti on pussilakanat ja missä ei :D

      Kiva jos opit jotain uuttakin! 😁

      Poista
  2. Hienot kuvat! Olipa mielenkiintoinen postaus! Itse en ole juuri Euroopan ulkopuolella matkustellut, joten kiva oli lukea erilaisista tavoista. Ja nuo lakana/peitto viritelmät! Arg! Viimeksi syyslomalla Espanjassa taidtelimme niiden kanssa. Meidän Airbnb-asunnossa oli kyseinen viritelmä myös tuplapeitossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, kyllähän pussilakana vaan on kaikilla tavoilla kätevämpi, en ymmärrä... :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.